Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na zámek v podhůří Krkonoš přijíždí nový majitel Štěpán (J. Prachař) se snoubenkou krásnou komtesou Blankou (D. Morávková) a mladším bratrem Adamem (J. Nedbal). Cestou kočár nešťastně srazí kolemjdoucí dívku Lidušku (L. Skleničková), Adam jí pomůže a ona se do něj zamiluje. V horském městečku je ještě jeden nový příchozí, národopisec Jiráček (O. Sokol), který sbírá místní pověsti a nevychází z údivu nad tím, že zdejší lidé ještě věří v Krakonoše. Díky Adamovi Liduška získá místo zahradnice na zámku, jenže také brzy zjistí, že Adam je beznadějně zamilovaný do Blanky. Sobecký a lakomý Štěpán se dozví od Jiráčka o nevídaných pokladech skrytých v krkonošských horách a je odhodlaný je získat, zvlášť, když Adam náhodou objeví vlašskou knihu, která pomocí tajných značek popisuje, jak se k nim dostat. Jenže rozluštit je nedokáže ani Jiráček. Po první neúspěšné výpravě se ukáže tajemný cizinec a nabídne Štěpánovi, že ho k pokladům dovede. Požaduje za to vlašskou knihu a největší drahý kámen, který najdou. Poklad skutečně objeví, ale Adam zapře drahokam, který vzal tajně kvůli Blance. Štěpán, který se nehodlá s nikým dělit, chce cizince připravit o život. Cizinec však v rozhodující chvíli odhalí svou pravou tvář. Je to Krakonoš! A strašný trest přijde vzápětí. Podaří se Lidušce zachránit Adama? Jakou záhadu skrývá starý obraz na zámku Hůrka a co strašlivého se v horách kdysi odehrálo? A kdo je vlastně Krakonoš a jaké je jeho největší tajemství? (Česká televize)

(více)

Recenze (490)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Peter Bebjak to se mnou umí, naladím se na jeho filmovou notu bez problémů a sleduji pohádkový příběh se zvědavostí i úsměvem,  Krakonoš se mýma očima povedl, David Švehlík dokonale naplnil má očekávání, moc se mi líbil.. Potěšila mě účast Martina Huby, ráda jsem ho viděla, pánové Ondřej Sokol a Jan Nedbal to též zvládli parádně.. Příjemná záležitost v podmanivé kráse naší země, tudíž u mne spokojenost.. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Česká klasika daného žánru to věru není, dokonce by se dalo říct, že se tu dostáváme někam na pomezí pohádky a dobového filmu, což ovšem vůbec nic výsledku neubírá, spíše naopak, protože se zde nabízí neotřelý a tajuplný příběh o slovutném duchu našich hor, v němž vystupují zajímavé a výborně zahrané postavy, jak osvědčenými matadory, tak i neokoukanými tvářemi, v temněji laděném vyprávění, které mu nadmíru sluší. 80 % ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jsem na tom podobně, jako mnoho dalších uživatelů, po dlouhých letech jsem novou vánoční pohádku nejen neodtrpěl, ale docela i užil. Je dobře, že paní scénáristka zapracovala do vyprávění i starou pověst o Rýbrcoulovi, Bebjak je čím dál univerzálnější režisér, Ondřej Sokol předvedl něco, čemu se dá říct herecký výkon a celkově snímek netrpí mnoha neduhy nově zfilmovaných pohádek. Chvíli jsem přemýšlel i o čtyřech hvězdách, ale na tyhle vánoční kusy se musí uplatnit trochu přísnější hodnocení. Dávám překvapených 70%. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Krakonos s brakovou minulosti. Dost uzvanena pohadka s lacinymi efekty. Neni zde hrad a jakysi stredovek jako ve vetsine pohadek, ale Krkonose 19. stoleti. Vypraveni se toci kolem lasky a milostnych trojuhelniku. A take okolo respektu z duchu a hor. Cilovkou nejsou deti, ale starsi publikum, kteremu se libi natahovana romance. Zapletka je na pohadku slozita. Na zaostaly venkov prijede racionakni a malo muzny hrdina. Postavy prohlednou co je skutecna laska a marnivost bohatstvi. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Hrůza. Absolutní depka ze světa, kde nikdo nemá radost, nesměje se, každá postava je moula, trouba, kakabus nebo hajzl. A NIC se tam neděje. Hlavní ženská postava je subinka, s kterou všichni manipulujou a ona beze slova všechny poslechne, ať už jí nakážou cokoliv. Krakonoš asociál, co je furt zalezlej doma a vyřezává si tam fajfky. Hlavní hrdina, šupáckej trouba a cuckold, kterej se nechává neustále podělávat. Depresivní hudba, šnečí tempo, zádumčivá atmosféra. Na zdeptání zlobivejch dětí ideální. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (10)

  • Film měl největší sledovanost ze všech pohádek vysílaných 25. prosince za dobu měření televizní sledovanosti, tedy od roku 1997, a to 3,22 milionu diváků. Byly to téměř dvě třetiny všech lidí, kteří měli v daném čase zapnutou televizi. (Duoscop)
  • O pohnútkach natočiť rozprávku na túto tému prehovorila scenáristka Barbara Johnsonová: „Postava Krakonoša si zaslúži rozprávku, ktorá je jej venovaná trošku z hlbšieho, podrobnejšieho pohľadu, než ako ju poznáme z Večerníčkov.“ (Arsenal83)
  • Jakub Prachař hraje v pohádce dvojroli Štěpána a jeho dávného předka, podle něhož je namalován i portrét v zámecké jídelně. (melica)

Reklama

Reklama