Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

Johny_MH 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych k tomuto filmu napsat pár vět. Jednak, že ten tolikrát citovaný ,,zprasený" konec byl udělán vlastně až dodatečně na nátlak producentů. Dále už to, že se film trefuje do jedné z nedotknutelných věcí ameriky - rodiny dělá snímek mnohem zajímavějším. A na závěr - celý film je odrazem své doby - AIDS TEHDY POPRVÉ ZAÚTOČIL. ()

Jack.Pott 

všechny recenze uživatele

Dialogy ještě trapněji žvanivé, než jak je můžeme slýchat ve skutečném životě (například totéž oznámení zopakované s malou obměnou dvakrát po sobě - v Osudové přitažlivosti ne ojedinělý jev). Celá story založená na triviální duševní chorobě od počátku nesympatické osoby, přičemž symptomy nemoci jsou vlastně stále stejné. Banální konec, který filmaři bohužel upravili na žádost testovacího publika (původní verze s harakiri, kterýžto druh sebevraždy je ve snímku nekolikrát zmíněn, byla uvedena jenom na japonském trhu, kde měla úspěch). Často jsem se nudil, ale i tak Osudová přitažlivost zůstává pozoruhodnou ukázkou měnícího se vkusu; vždyť ve své době byla hitem a Glenn Close byla zřejmě vnímaná jako výjimečně atraktivní žena. ()

Riverin 

všechny recenze uživatele

O tomto filme som toho počula veľmi veľa, a tak som prirodzene čakala že to bude niečo výnimočné, no neskôr som mala problém pri ňom nezaspať. Nedá sa síce uprieť že film má aj svoje kvality, a to hlavne obsadenie, ale to nemení nič na tom že je proste nudný. Možno by to potrebovalo ešte jedno vzhliadnutie... ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Dobře ztvárněný thriller s postupně stupňovaným napětím. Jen škoda nudnějších částí. Hodnocení: 65 % ()

MiniMer 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrý film, ale při vší úctě ke skvělému herectví Glenn Close- co je na ní tak osudově přitažlivého? ()

Domas88 

všechny recenze uživatele

NUDIL jsem se!!!! A to by člověk u takového filmy neměl :) Myslim si, že by jiná herečka zahrála daleko líp.... ()

80s Martin 

všechny recenze uživatele

Manželka s dítětem odfrčí strávit víkend na venkov a Danny se rozhodně pro malý špás s ženou, kterou potkal v práci. Z malého špásu se rozvine nemalé psycho a jemu netrvá dlouho pochopit, že je v maléru - ta ženská si nedá říct! Už pouhá představa, že bych se ocitl v Danově situaci, mě svírá.. snad pro to přesvědčivý ztvárnění magora Alex. To ovšem neimplikuje cokoliv o kvalitách filmu jako celku. Ten mi přišel trochu slabší. Nicméně jako dočasný odrazení od nevěry by to zafungovat mohlo. ()

vodkasesemte 

všechny recenze uživatele

nemám rád psychopatické rádoby intelektuálky, leda tak na chvíli na zadních sedadlech myho BMW, kde splní svou ulohu přesně. naposledy, když jsem vykopnul holku z auta, tak mi řekla, že jsem chudák. rád bych jí ted dokázal, že se spletla, bohužel nemám ani pul mega na lístky do kina, kam bych ji vytáhl. ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku překvapivě populární a kladně přijatý film, který se navíc v roce 1987 umístil na samotném druhém místě nejvýdělečnějších filmů v USA. S největší pravděpodobností, společně s Basic Insticnt, jeden z nejvýraznějších erotických thrillerů a upřímně se tomu vůbec nedivím. Fatal Attraction sice nedokáže ohromit a uchvátit po technické stránce, ale i tak se jedná o velmi kvalitně natočený film s vynikajícími hereckými výkony v čele s Michaelem Douglasem a fanatickou Glenn Close, jejíž posedlost v průběhu celého filmu je naprosto skvěle ztvárněná, což mělo nakonec dopad nejen na společnost, ale taktéž i na ní samotnou. Ačkoliv je příběh vcelku banální, snadno předvídatelný, tak i přesto v jednotlivých momentech šokuje a dokáže velmi silně vtáhnout diváka do děje a neustále si drží jeho pozornost až do působivého finále, které navíc bylo zcela, kvůli zkušební projekci, kompletně změněno a tudíž existuje i alternativní konec. Závěrečná scéna odkazující například na Psycho, nebo na Ostře sledované vlaky, je zajímavým bonusem navíc. "If you ever come near my family again, I'll kill you. Do you understand?" ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Původně jsem do toho vstupoval jako za dalším erotickým thriller, který by mohl být zase tím, jenž se alespoň přiblíží vrcholu žánru, tedy Základnímu instinktu.. Adrian Lyne začal podobné filmy dělat ještě předtím než Verhoeven nastavil tématice nový metr a právě Osudová přitažlivost patří k tomu nejznámějšímu, na čem se jako tvůrce podílel.. Námětem Lyne už možná vykrádá i sám sebe, když tentokrát představuje milostnou avantýrku ženatého Dana s neznámou Alex. A co má být pouhým pobavením na víkend se promění v pronásledující svědomí drásající problém.. Zatímco Michaela Douglase v podobné postavě vidím už poněkolikáté, a zrovna tady už svůj výkon dává vskutku jen z rutiny, tak od Glenn Close jsem si podobnou figurku nedovedl nikdy představit. Přece jen spíš ji mám zafixovanou jako Cruellu z 101 dalmatinů, kde se jí daří spíš děsit anebo sázet na extravaganci. Nedokázal jsem ji vidět, jako vhodnou partii k Douglasovi, natož tuhle přirozenou zlomenou ženu.. A ona skutečně není hezká, ani jako nahá mě neuhranula a s ní se to dá jen těžko brát vážně, že by zvládla chlapovi zamotat hlavu.. Ovšem říkal jsem si, že magořit by mohla snadno, ona tu šílenost v očích má. A hle... Osudová přitažlivost by skutečně seděla lépe jako "zničující přitažlivost".. O dobrou půlhodinu delší příběh jednoho hormony zblázněného omylu, který neumí dobře prodat odvážnější scény, nepřináší nic moc nového. A navíc nějak nechápu, proč by Dan snil zrovna o tomhle?.. Osudová přitažlivost zklame fanoušky Základního instinktu, Lynea nepředstaví jako lepšího režiséra a z Closeové udělá ježibabu už ve čtyřiceti.. Skutečně byl někdo tak naivní a na AA to poměřoval s překrásným Pod vlivem úplňku! 50% ()

Muso 

všechny recenze uživatele

Thriller, na ktorý sa dá určite pozreť aj po 20tich rokoch. Zaujímavá zápletka, konanie postáv je dosť vierohodné(tak ako aj herectvo M.Douglasa a G.Close) a k tomu to pozvolna sa stupňujúce napätie až do záverečného finále--umňa za 70% ()

VUCAKO 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem ho viděl podruhé a musím přiznat, že mne moc nezaujal. Žádné zajímavé zvraty, vše pramení z toho, že je Alex podle mne duševně chorá. Morální ponaučení je triviální (i když ve své době možná originální). Prý existuje alternativní zakončení, které by bylo určitě lepší než to aktuální. Takhle dávám jen slušných 60%. ()

Misterioso 

všechny recenze uživatele

Hlavním důvodem, proč by měl divák zhlédnout tenhle film, je bezpochyby Glenn Close, která je prostě výtečná. Nechápu, proč zde od většiny sklízí záporné reakce na její vzhled - není to žádná modelka a leckterá ženská jejího věku, co si v USA může dovolit sem tam nějakou tu plastiku, asi vypadá líp, nicméně mě teda stejně jako "Douglase" zblbla. Sympatická tvář zkušené ženy, která svými vyzývavými pohledy přímo vybízí k nějakému tomu hříchu a svým pomrkáváním a mimikou zároveň sděluje, že si to čas od času s někým rozdá a vůbec nic to pro ni kromě povyražení neznamená, se najednou mění na tvář hnusné, nevyrovnané psychopatky, která prostě musí mít toho, kterého si zamanula, ať to stojí, co to stojí. Finále je už takové přehnanější, filmovější, nicméně i tak jde z tohohle filmu, hlavně zásluhou již glorifikované protagonistiky, mráz po zádech. ()

dzejnyka 

všechny recenze uživatele

Glenn Close ako psychopatka funguje. Glenn Close ako fatálne príťažlivá žena nefunguje. K žánrom Drama/ Thriller súkromne pridávam ešte Mystery ako symbol nepochopiteľnosti toho, čo na nej ten Douglas videl, že bol ochotný riskovať, čo (a koho) mal. Prehnaný a predvídateľný koniec u mňa zaraďuje film k priemeru. Lyne aj Douglas sa mi už predstavili aj v lepšej forme. ()

buchannon 

všechny recenze uživatele

Že by si takovýho kance a turbomrdáče, jakým byl Michael Douglas, nabrnkla zrovna Glenn Close, o tom pochybuji. Ale jinak se jedná o lehce nadprůměrný film, s nadprůměrným obsazením, můj oblíbenec Douglas a ač ženská, která vypadá jako chlap (babochlap), přece jen vynikající herečka Close. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Příběh muže, kterému jedna žena, s níž prožil vášnivou noc, udělala ze života peklo. Velice průhledný a předvídatelný děj, který navíc postupně graduje v naivní, těžo uvěřitelný a obehraný závěr. 50%. ()

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama