Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

V 50. letech je společnost přesvědčená, že žena patří do domácnosti, a zavrhne tak sen Elizabeth Zottové být vědkyní. Ta tedy přijme práci v televizním pořadu o vaření a začne národu přehlížených hospodyněk předávat mnohem více než jen recepty. (Apple TV+)

Recenze (16)

anura 

všechny recenze uživatele

Musím dát dvě hvězdy, protože seriál mne potom, co vysublimoval hlavní hrdina, úplně přestal bavit. Jestli to měl být příběh o chemii, pak ta chemie byla mezi ústřední dvojicí a tím pádem pak vzala za své. Zbylý čas se seriál utápí v retrospektivách, nezajímavých osudech vedlejších postav a emancipaci za každou cenu, kdyby snad někdo tento motiv stačil přehlédnout. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Precizní životní drama chemičky, která v 50. letech chtěla posouvat s dobovými chemickými tabulkami, ale nebylo jí souzeno. Brie Larson se tu vyřádila a dokázala jak skvělá herečka je. Lehce autistická, ale nesmírně chytrá Elizabeth Zott, ji vyšvihla do hereckých výšin a musím říct, že po dobu osmi dílů byla radost na ní koukat. Lekce chemie jsou totiž výborným dobovým dramatem o těžkostech ženy - výzkumnice - v Americe let 50. let. Po vypravěčské stránce není co vytknout. Seriálové drama se vším všudy a další ze seriálů Apple TV+, který byste neměli vynechat. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Lekcie chémie v sebe spájajú romantiku, jemný nevtieravý humor a štedrú dávku inteligencie. Pretože venovať sa dôležitým spoločenským témam spôsobom, ktorý nezaťaží diváka, práve naopak, skôr zvláštne zahreje pri srdci, je obdivuhodné. Názvu sa netreba báť. Nemusíte byť chemickým laborantom, aby ste sa dokázali naladiť na chémiu tohto seriálu. Stačí prijať fakt, že život je konštantná zmena a že tie zmeny v ňom sú nevyhnutné a smerujúce k ďalšiemu vývoju. Tak nejak podobne to funguje aj v tej chémii. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Nebola som presvedcena a aj som si uprostred dala pauzu, ale ked som potom dopozerala druhu polku... vlastne sa mi to pacilo a bola som spokojna. Not to be a sexist, ale vhodne skor pre zenske publikum - romanca, enpowerment, varenie, susedske vztahy, rodicovske vztahy... vlastne sa az znovu divim, ze to nakoniec bavilo mna. :) ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Elizabeth chce být vědkyně ale doba jí nepřeje a aby toho neměla málo, ani život se s ní úplně nemazlí. Jenže Elizabeth je silná žena a tak se s tím vším popere po svém. V jádru silný příběh, který je ovšem zpracován celkem tuctově a až na pár momentů nedokáže nabídnout nic co bychom v lehčích obměnách neviděli jinde. Na Apple TV celkem průměrný kousek, kterému by víc slušel celovečerní formát…60% ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Příběh Elizabeth, která by ráda uspěla na akademickém poli v oblasti chemie, jenže doba jí nepřeje. A i když jí život uděluje jednu lekci za druhou, tak se odmítá vzdát a svou nezdolností si nakonec vybojuje své místo na výsluní. Knihu, na které je příběh založený, jsem nečetl, ale příběh mě bavil. Brie Larson znovu dokazuje, že je mnohem zajímavější herečka než z ní Marvel dělá. Líbí se mi retro atmosféra, a i když je příběh vlastně docela smutný, tak dokáže vyvolat příjemné pocity, hlavně když se uzavře. ()

winetach 

všechny recenze uživatele

Chémia a varenie ma nikdy nelákalo, ani neviem prečo som to začal pozerať. Režijne, dramaturgicky, scenáristicky a herecky perfektne zvládnutý seriál, ktorý je krásne uzavretý. Do piatej hviezdičky to dosiahlo perfektné herecké obsadenie nielen hlavných ale aj vedľajších postáv. Dwight Schrute v jemne zápornej roli potešil. Jednoznačne prekvapenie tohtoročnej seriálovej sezóny. Neodporúčam pre krčmových mizogýnov. ()

ER 

všechny recenze uživatele

Pohladí po duši a ještě nám dá pár lekcí, ale těch z chemie tu je méně, než tvrdí název seriálu. Výborná story o hledání identity a postavení svobodné matky, která však o takovém údělu neuvažovala, je přehlídkou skvělých hereckých výkonů a dojemných scén. Inspirace skutečnou osobou je zjevná, byť děj je do značné míry fikcí. Velkým plusem je, že k zásadnímu zlomu v životě hlavní postavy dochází vlivem zcela neočekávané, tragické události. K té se tvůrci seriálu staví jako k něčemu, co je potřeba akceptovat a dál se ubírat životem se vzpomínkou v srdc, aby to nebyl jen "proplakaný" čas, který je každému z nás přisouzen. ()

Mrs.Vader 

všechny recenze uživatele

Velmi silny zacatek a silny konec nakonec zvedl me hodnoceni na 4 hvezdy, ale priznam, ze nekdy ve treti epizode sem to skoro vzdala, prostredek proste trpel vice slabymi misty v deji a absenci jedne z hlavnich postav, coz sice melo uplny smysl pro celkovy pribeh, na druhou stranu strasna skoda v neuplnem vyuziti nejzajimavejsiho hereckeho talentu. Snad se Pullmanovi dostane vice prostoru v blizke budoucnosti. A Brie Larson teda obycejne moc nemusim, ale tady ji to opravdu sedlo. ()

Habanera 

všechny recenze uživatele

50. léta byla ve znamení pokroku a také patriarchátu. Vzdělaná a nadaná chemička má všechny předpoklady přijít na kloub tajemství abiogeneze, avšak má problém. Je totiž žena. No a pak je tu další problém. Calvin. Plachý génius, s prioritami jako má Elizabeth. Jedna náhoda svede tyto dva ke společné profesní i osobní cestě, až do chvíle, kdy nadejde čas, který všechno a všechny změní. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Kvalitná miniséria od Apple TV+. Výborná retro výprava, pútavý životný príbeh, kde sa všetko v záverečnej epizóde krásne uzavrie. Pre B. Larson jednoznačne zatiaľ životná úloha, svoju postavu podala bravúrne. 85% ()

TOMjohanik 

všechny recenze uživatele

Lekce chemie je rozhodně zajímavý počin, který jsme už bohužel viděli několikrát před tím. Silně emancipační série s velmi talentovaným obsazením zejména v hlavní ženské roli, působí divácky atraktivně, rychle a zejména citlivě. Probírá se nutno říct trochu povrchně velmi závažnými tématy a scénář se občas jeví jako mírně naivní nebo až nedotažený do konce. Rozhodně všech osm dílů úspěšně drželo mou pozornost, ale v některých chvílích se nešlo vyvarovat srovnávání s dřívějšími, řemeslně kvalitnejsimi filmy a seriemi, což zásadně snizovalo celkový dojem. Závěrem film můžu doporučit fanouškům chemie, vaření a zejména historie lidských práv, kteří se mohou v poměrně svěžím námětu najít. ()

Reklama

Reklama