Reklama

Reklama

Světlo naděje

(seriál)
Trailer 1
USA, 2023, 6 h 49 min (Minutáž: 41–56 min)

Hudba:

Ariel Marx

Hrají:

Bel Powley, Liev Schreiber, Ashley Brooke, Jim High, Billie Boullet, Joe Cole, Liza Sadovy, Andrew Van Wilpe, Victor Dohlsten, Amira Casar, Jenn Kirk (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Světlo naděje sleduje osudy Miep Giesové, sekretářky Otty Franka. Miep a její manžel chránili s pomocí nizozemského odboje Frankovy a nespočet dalších před nacisty během druhé světové války. Možná znáte příběh Anne Frankové a jejího života v tajné přístavbě. Toto se odehrálo na druhé straně knihovny. (Disney+)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (16)

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Dalsi z pribehov, ktory nam pripomina pominavost vsetkeho, co povazujeme za samozrejme. Tema, ktora sa v sucasnej dobe stava este naliehavejsia a pri sledovani tohto skveleho serialu mi nedalo hladat a zial aj nachadzat paralely s dnesnym svetom. A Small Light je brilantnou historickou dramou, ktorej v zasade nemam co vytknut. Spolu s Bad Sisters od Apple ide o jeden z najlepsich serialov tohto roka! ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Světlo a tma, obyčejní lidé, jejich radosti i smutek, snění i realita. Ta se odvíjí zejména od toho, že rodina podnikatele Otty Franka je židovská. Těm bylo postupně zakazováno nejen podnikat nebo se účastnit společenského života, ale moc dobře víme, co následovalo… Přitom nejprve uprchli před nacismem z Německa do Amsterdamu. Když bylo i Nizozemsko okupováno, ocitli se znovu v nebezpečí. Přes dva roky se od července 1942 ukrývali v tajných místnostech kancelářské budovy hlavy rodiny… a jejich osudy jsou nám předkládané z nezvyklého úhlu, přičemž hlavní postava musela sama projít obtížným začleněním v cizí zemi: místy lehkomyslná, jindy bystrá, pokaždé temperamentní sekretářka Miep. A nejde jen o rodiny Frankových a van Pelsových. Společně s manželem pomáhali na mnoha úrovních a zároveň hledali způsoby, jak se vyhnout nacistům. Oba se nehodlali dívat jinam, nicméně z jejich životů se stal seznam starostí. Výsledek je výborný. Nápaditý, skvěle zrežírovaný i zahraný. Neustále jsme každopádně svědky momentů vzdoru, humoru a vytrvalosti, ale já bych uvítal zejména víc vzteku či hrůzy. Prostě tu a tam měli jít tvůrci víc na dřeň, ukázat víc syrovosti a surovosti, nacisté byli jednoduše spojováni s neuvěřitelnými zvěrstvy, které se do určité míry měly (dle mého) do série promítnout. Bel Powley je každopádně ve svém výkonu výborná, nejen díky pronikavým modrým očím a neochvějnému odhodlání. Joe Cole je divákům přece jenom známější (gangsterská sága Gangy z Birminghamu i moderní Gangs of London), jejich vzájemná chemie funguje na výbornou (i třeba v obyčejné vaně). Ač válečný Amsterdam, několik týdnů se natáčelo v Praze. Zajímavá je proto i role, respektive účast herce Lieva Schreibera. Sic Američan, má i ukrajinské či polské předky. V Česku již natočil několik historických projektů, včetně dramatu, v němž se mladík rozhodne vypravit na Ukrajinu po stopách svých židovských předků. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„KDYŽ NEPOMŮŽEME  NĚKOMU, KOMU POMOCT MŮŽEME, TAK NEPOZNÁME SAMI SEBE…“  Životní příběh plnej lásky, strachu, odvahy a smutku. Škoda, že se to občas trochu vleče, že přednost dostávají „holčičí“ problémy, ale ono to má vlastně tak nějak navázat na deník Anne Frankové, takže je to logický. Přesto si myslím, že z tý nelehký situace a hrůzný doby se dalo z diváka vydolovat těch emocí víc…  /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Seriál se natáčel v Hradci Králové, Praze a v Amsterodamu. 2.) Skutečná Miep Giesová byla o šest let starší, než ta seriálová. 3.) Thx za titule „Jan Tvrdík a Jana Tomášková“. ///                         PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ** ()

frenkie 

všechny recenze uživatele

Příběh Anny Frankové vyprávěný očima sekretářky jejího otce je dobrý počin tvůrců. Nejedná se o žádné nervy drásající drama , ale o pokus o dobovou rekonstrukci, jak to asi tenkrát bylo těžké.  A vlastně ke konci to bylo o nervy, ne, že ne. Bel Powley, kterou jsem znal z několika nemnohých předešlých rolí si skoro jednoznačně ukradla seriál pro sebe a za ten výkon si zcela určitě zasluhuje nějakou cenu, nejlépe....no prostě jakoukoliv hodnotnou cenu. To samé platí pro jejího seriálového manžela Joe Colea. Od dob Peaky Blinders, či londýnských gangů, ušel kus cesty a nějakou cenu si zaslouží též.  Byl to fajn seriál a já jsem si ho moc užil. 4*. ()

jackalsc 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zpracové dokumentární drama, které převážně táhne do toho dramatu a ve výsledku mi přišlo, že se to opravdu povedlo. Nevzpomínám si, že by mi tam něco vadilo, či bilo do očí. Nemám tedy v podstatě žádnou kritiku. Roztažení a délka seriálu je ve vhodném rozmezí. Herecké výkony a také obsazení skvělé. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (1)

  • Seriál se také natáčel v Hradci Králové. V jednotlivých dílech je kupříkladu vidět Labská vodní elektrárna („Hučák“) na Labi, ze kterého tvůrci udělali jakýsi přechod, na kterém nacisté kontrolují nizozemské obyvatelstvo, dále známé královéhradecké nábřeží či Sbor kněze Ambrože, který je v seriálu popisován jako registrační úřad (matrika). Ten je nakonec odbojem vyhozen do povětří a na několika záběrech epizody Scheissfeld (2023) je vidět, jak hoří. (Trias)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

Reklama

Reklama