Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chtěli jenom ukrást zlato a málem vyhráli válku. Po vylodění v Normandii postupují spojenecká vojska francouzským územím a jednomu z průzkumných oddílů velí seržant Velký Joe (Telly Savalas). Členem jeho oddílu je také zkušený voják a bývalý poručík Kelly (Clint Eastwood), jenž se stal obětním beránkem po zpackané vojenské operaci. Ten během výslechu zajatého německého plukovníka zjistí, že v blízké francouzské bance se skrývá obrovské bohatství v podobě 14 000 zlatých prutů, které mají hodnotu několika miliónů dolarů. Má to ale jeden malý háček. Zlatý poklad se totiž ukrývá za nepřátelskou linií. Odhodlaný Kelly se ovšem hodlá zlata zmocnit za každou cenu a pro svůj plán naverbuje tu nejšílenější skupinu vojáků v čele se svérázným tankistou Pošukem (Donald Sutherland). K výpravě se nakonec připojí i seržant Velký Joe a bláznivá cesta za zlatou kořistí může začít... Americký režisér Brian G. Hutton se prosadil především dvěma válečnými filmy, které natočil krátce po sobě. V roce 1968 režíroval slavný snímek Kam orli nelétají s Richardem Burtonem a Clintem Eastwoodem v hlavních rolích. S Clintem Eastwoodem navázal na úspěšnou spolupráci o dva roky později ve válečné komedii Kellyho hrdinové. Tento snímek lze dnes zařadit mezi divácky nejoblíbenější válečné komedie především díky skvělému hereckému obsazení, vtipným hláškám a černému humoru, který vystihuje nesmyslnost války. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ja to nieco ako Traja králi. Len sa to odohrava behom druhej svetovej a uplne tu absentuje kritika vojnovej politiky. Namiesto toho chce film iba bavit. Proste film o parte magorov, ktori sa behom druhej svetovej rozhodnu, ze si namastia vrecka vykradnutim banky na nepriatelskom uzemi. Ma to dobre herecke obsadenie, zabavne postavy, solidnu akciu. Proste po kazdej stranke solidny film. Len by potreboval skratit o taku pol hodinu, lebo miestami to je zbytocne natahovane a nie vsetky hlasky a vtipy su zabavne. Predosla spolupraca Eastwooda s tymto reziserom na filme Where Eagles Dare dopadla o triedu lepsie. 6/10. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ono je úplne jedno, do akej doby a kam je tento scenár zasadený, pretože každému je jasné, že ide o western a táto schéma by mohla fungovať bez nejakých väčších zmien aj v roku 2500 na cudzej planéte s mimozemšťanmi. Road movie o jednej ceste za jedným pokladom je zábavná počas celej na prvý pohľad vražednej stopáže a je to najmä zásluhou hercov. Nedá mi ale si rypnúť a podotknúť, že Eastwooda aj Savalasa strká do vrecka energický Sutherland. Problém môže mať niekto s tým, že sa tu ponúka filozofovanie na tému strát na životoch vlastných kamarátov na ceste k cieľu, čiže k materiálnemu obohateniu, ale toto vážne nie je žiaden filozofický traktát a osobne som hlavnú myšlienku filmu vydedukoval zo záverečnej vzájomnej konfrontácie partičky a nemeckého strážcu banky, ale nebudem spoilerovať. A som rád, že film skončil takýmto spôsobom, viac menej striktne pacifistickým. ()

Reklama

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Přesně filmy tohoto typu si užívám úplně nejvíc. Má to akci, dělá si to legraci samo ze sebe a je to poměrně vtipné. Když k tomuhle mixu přidáme zajímavé herecké obsazení dostáváme na můj vkus výborný odpočinkový film, nad kterým sice přemýšlet nemusíte ale přesto vás neskutečně zabaví. A nejlepší herec v tomhle fláku je jednoznačně Donald Sutherland, hodně ujetá postava. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Kellyho loserové a jejich hon za zlatým pokladem ve francouzské bance. Armáda Američanů je vykreslena jako banda groteskních blbců, kteří by snad nedokázali dobýt ani septik a znázorněné akční bojové části filmu, kterých se účastní, mají s válkou tradičně společné jen ty uniformy. Fakt, že podle Hollywoodu minulého století se umíralo ve válce stylem "odhoď pušku/samopal tři metry do vzduchu, chyť se za místo zásahu, udělej otočku, zařvi a padni k zemi" jsem si zvykl, ale aby Američané projížděli Němci obsazené město po hlavní silnici s otevřeným Jeepem za "mohutného" bombardování a kosili jednoho nácka za druhým při infantilní písničce, to jsem ještě neviděl. Pokud by byl film čistá komedie, pak by mi podobné věci pochopitelně nevadily, ale tvůrci se snaží být při akčních sekvencích vážní jako prase (díky tomu můžeme vidět dvacet minut "taktické" rozestavování vojáků při přepadu náměstí). Eastwood se Savalasem ovšem téměř sami jen svojí účastí posouvají film o dvě kategorie výš. 60% ()

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

Perfektný film. Skvelá akcia a zábava. Príbeh o tom, ako skupina amerických vojakov v honbe za nemeckým zlatom je schopná prelomiť nemeckú frontu a vniknúť sediatky kilometrov na nepriateľské územie aby nakoniec obsadili banku, dostali zlato a odškodnili tak sami seba za vojnové útraby. Donald Sutherland ako večne opitý veliteľ tanku nemá chybu. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (14)

  • Během natáčení v Jugoslávii přišel Clint Eastwood sdělit Donaldu Sutherlandovi, že jeho manželka Shirley Douglas byla v USA zatčena při pokusu koupit ruční granáty pro hnutí Černých panterů. Ve chvíli, kdy mu líčil fakt, že za výbušniny chtěla zaplatit podepsaným šekem, se Clintovi smíchy doslova podlamovala kolena, pročež ho Sutherland musel zvednout a podpírat, aby se vůbec udržel na nohou. (Martensson35)
  • Clint Eastwood nevzpomínal na natáčení filmu i jeho výsledný dojem zrovna pozitivně: „Tohle měl být jeden z nejlepších válečných filmů všech dob. Měl ten nejlepší scénář, dobré obsazení, důmyslné protiválečné poselství. Ale z nějakého důvodu to všechno přišlo vniveč a vzešel z toho film o partě amerických flákačů za druhé světové války.“ (ClintEastwood)

Reklama

Reklama