Reklama

Reklama

Bouřlivé výšiny

  • Česko Větrná hůrka (více)

Obsahy(1)

Když bylo Cathy Earnshawové deset let a jejímu bratrovi šestnáct, přivedl jejich otec do Wuthering Heights ušmudlaného dvanáctiletého chlapce, který změnil navždy jejich životy. Heathcliff, kterého pan Earnshav nazýval darem od Boha měl být vychován jako bratr jeho dvou dětí. A tak to také bylo, dokud byl pan Earnshaw naživu. Nicméně po jeho smrti vykázal Hindley Heathcliffa do stáje. Z chlapce vyrostl tichý a bojovný muž. Nejbližším člověkem byla Cathy, divoká, tvrdohlavá a nesmírně krásná mladá žena. Jejich přátelství vzkvétalo i přes Hindleyho usilovnou snahu je rozdělit... Jenže to vše se změnilo, když se Cathy seznámila s Edgarem Lintonsem a jeho sestrou Isabellou. Svou přirozenou elegancí a kouzlem otevřeli Cathy oči a postrčili ji k více kultivované existenci. A semena tragédie byla zaseta. Sofistikovaným Lintonsovým nemohl Heathcliff konkurovat a mohl se jen dívat, jak vše, co je mu drahé, pomalu odchází. Cathy se rozhodla provdat za Edgara a tím se vzepřít svému osudu. A tak chystá Heathcliff hrozivou pomstu – zničit nejen současnou generaci, ale i její potomky... (Cinemax)

(více)

Recenze (215)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Moje první přímá zkušenost s románem E. Brontë dopadla více než dobře. Temný příběh, zasazený někam do viktoriánské doby, o strastiplném vztahu dvou lidí, kterým osud do cesty postavil stopku s odbočkou, byl vyobrazen s překvapivou hloubkou, atmosféra hraničila až s depresivností a film, podporován skvělýmí výkony krásné Juliette Binoche a ďábelsky posedlého Ralpha Fiennese, diváka neúprosně vtahoval přímo do centra chladného, větrem ošlehaného yorkshirského statku s expresivním názvem... To vše bylo doplňováno vynikajícím soundtrackem, který umocňoval zážitek z již tak skvělého filmu. Román jsem nečetl a předchozí adaptace (v nejbližší době se chystám na málo známou Buńuelovu) jsem zatím neviděl. Byl jsem poučen, že film je dostatečně věrným převedením knihy, ale to mi nezabrání si ji v blízké budoucnosti přečíst. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pred časom som videl nevydarenú TV verziu Búrlivých výšin a ani túto, vydarenú, nevidím po prvý krát. Z niekoľkých prečítaných komentárov mi je zrejmé, že užívatelia sú rozdelení do dvoch nerovnakých skupín (tí, ktorí prečítali a tí, ktorí ešte nie). Patrím do druhej a aj v nej ostanem Nevidím dôvod púšťať sa do Bronteovej predlohy. Okrem toho si myslím, že filmová adaptácia románu by mala byť životaschopnou aj bez jeho poznania. Ale späť k filmu. Výprava, casting, kamera a hudba sú jeho najväčšími prednosťami. V prípade Ralpha Fiennesa ide o jeden z jeho najpresvedčivejších výkonov, ktorý je spôsobilý zvýšiť napätie medzi Cigáňmi a bielou väčšinou. Nedostatky spočívajú najmä vo výbere epizód z knihy do filmu. U takého rozsiahleho diela je ťažké zachovať kontinuitu príbehu a zrozumiteľnosť adaptácie, čo sa celkom nepodarilo ani v tomto prípade. Tiež mi prekážal nadbytočný a hlúpučký smiech Juliette Binoche, ktorý pravdepodobne ešte zvýraznila jej dabérka. ()

Reklama

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

No to teda čumím, že se mi příběh o tragické lásce tak líbil. Většinou mě iritují, ale to je spíš případ těch namašlených romantických cajdáků. Z této verze slavné knižní adaptace se mi dostalo hlubokého zářezu do srdce - půvabná J.Binoche, uhrančivý R.Fiennes, melancholicky fotogenické prostředí, geniální srdcervoucí hudba R.Sakamota, bravo. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nebýt skvělé hudby a dokonalého výkonu Ralpha Fiennese, tak jdu ještě níž. Právě kvůli těmto věcem jsem uvažoval i o 70 %, ale ke konci toho přece jen bylo na mě "trochu" moc (kdo je čí bratranec sestřenice a z které strany, všechna ta neopětovaná láska). Knížku jsem nečetl, ale tipuju, že to bude pořádný slaďák, takže ji asi vynechám. A abych nezapomněl, Juliette byla kouzelná a i ona podala skvělý výkon, ale Ralph… ten (alespoň v tomto filmu) dokáže strhnout všechnu pozornost na sebe a stačí mu k tomu jenom jeden pohled. Možná, že někdy tomuto filmu dám šanci i v originále (ano, viděl jsem to s ucházejícím dabingem) uvidíme, jestli potom nezměním své hodnocení. Zatím tu nechám 60 %. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobré zpracování klasické literární temnější romance. Není to nijak překvapivě výrazné, není to novátorské, je to spíše taková klasika, kde se hraje na dobré kostýmy a hlavně věrohodné prostředí, ale to vše by bylo k ničemu, kdyby tu nebyly dobré herecké výkony. A ty zde v podání obou hlavních herců jsou. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (11)

  • Ralph Fiennes trval na dodržaní scény z knihy, v ktorej si Heathcliff bije hlavu o strom. Urobil to tak presvedčivo, až mu začala tiecť krv. (jofffo1)
  • Paramount Pictures bola nútená použiť meno autorky v názve filmu, pretože Samuel Goldwyn Studio (neskôr Metro-Goldwyn-Mayer) vlastnilo práva na jednoduchý názov Wuthering Heights kvôli autorským právam na ich filmovú verziu románu z roku 1939. (Arsenal83)

Související novinky

Bouřlivá Natalie

Bouřlivá Natalie

12.04.2008

Natalie Portman zřejmě pochytila od Scarlett a Keiry slabost pro historické kostýmy. Poslední dobou se do nich navléká podezřele často. Po Španělsku v dobách inkvizice a napoleonských válek (Goyovy… (více)

Reklama

Reklama