Reklama

Reklama

Vražda na úrovni

  • Velká Británie Murder by Decree (více)
Trailer

Sherlock Holmes na stopě Jacka Rozparovače. Londýn, druhá polovina 19. století. Sherlock Holmes a jeho nerozlučný přítel dr. Watson pátrají po pachateli série bestiálních vražd prostitutek v chudinské čtvrti Whitechapel, jehož šokovaná veřejnost pokřtila na Jacka Rozparovače. Ani geniální detektiv však na počátku případu netuší, do jak vysokých kruhů jej nakonec zavede... Britsko-kanadský film, natočený podle literární předlohy Johna Lloyda a Elvyna Jonese, je realizován jako stylizovaná podívaná, zdůrazňující ponurou atmosféru Londýna na konci 19. století a sázející především na plejádu známých hereckých tváří. Sherlocka Holmese ztvárnil Christopher Plummer, dr. Watsona James Mason, v úloze intrikánského detektiva Foxborougha uvidíme Davida Hemmingse a s postavou poněkud výstředního jasnovidce Leese si osobitě poradil Donald Sutherland. Režisér Bob Clark proslul jako tvůrce jednoho z prvních slasherů v dějinách kinematografie, filmu Černé Vánoce (Black Christmas, 1974). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pěkná atmosféra nočního Londýna a sympatický i když kapku přestárlý 69letý (v roce natáčení filmu - 1978) James Mason (dr. Watson) spolu s milou paní Hudsonovou (nezjištěná herečka) poněkud vyvážily celkovou unylost zpracování a pro mě nezajímavého asexuálního 49letého Christopohera Plummera (Sherlock Holmes). ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Jejich svědomí je pokryto mramorem. "Jak hanebné, milý Watsone!" Zpod svitu lucerniček vyvěrá mystický ryk londýnských uliček a v tom mlhavém, poeovsky se klikatícím labyrintu, se otevírají brány pekelné... V černém kočáru přijíždí a zase mizí fantom, který škrtí, bodá a stíná hrdla kurtizán. Temný strach chrlí lávu tichého běsu. Nemilosrdné síly převrhly ten kalich zla. Krev nevinných teče, prolévá se pavučinami ďábelskými. A smrt stále zpívá svou píseň, surovou a mrazivou... ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dobří herci, skvělý dabing (Moravec, Sejk), ale příběh mě nebavil, nebylo to ani napínavé, ani hororové, a konec u soudu tak trochu mimózní. Kazí to výprava jak ze Záhady hlavolamu (studiovka s minimem pohybu). O to víc mám radši tohohle Holmese z Blat, tam je víc volnosti a taky hu hu napětí. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Snímek na úrovni, který dokonale spojuje to nejlepší z teorie Stephena Knighta o Jacku Rozparovači (té samé ze které vychází i Moorovo Z pekla) s postavami z pera Arthura Conana Doylea. Plummer sice není nejlepší Holmes, stejně jako není Mason nejlepším Watsonem, ale síla jejich dvojice je ve vzájemné chemii. Ta je totiž ukázková a plně přebíjí i fakt, že tady se na deduktivní metodu nehraje. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kdysi v dětském věku ještě před revolucí spatřen začátek v nočních hodinách v TV. Noční neosvětlené uličky, pohled očima vraha a jeho vnitřní hlas "Teď" a první oběť padá k zemi. To je v podstatě všechno, co si pamatuju, maminka sama vyklepaná strachy mě záhy zahnala do postele. Noční můry jsem měl ještě dlouho a teď bych se s tím chtěl poprat znovu, žel nevím, že by to za posledních cca 10 let někde běželo. Kéž to vyjde na DVD. Update: 20.2.2016 nám televize přinesla tento film v příhodných nočních hodinách, mohl jsem proto porovnat záblesky z dětské paměti s viděným dílem. Nu, viděl jsem to rád, i když spíš než strach už budí film takovou nostalgii a vzdor obsahu i jistý nádech romantického dobrodružství odehrávajícího se v potemnělých křivolakých uličkách viktoriánského Londýna. Plummer a Mason jsou brilantní a Watson je tu zase jednou za víc než jen naivního přihrávače, daleko více tvoří sympatický sehraný tým. K atmosféře přidává i to, že film se vyhýbá krvavým detailům, ale chytře je divákovi naznačuje např. v podobě záběrů na tváře pachatelů skrz okno. A navíc jsem si užil krásný starý dabing, pastva pro uši. Kolegyně elizabeth_ba zmiňuje film s Michaelem Cainem, docela rád bych si ho také zase zopakoval. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (13)

  • Film byl nominován na 8 cen Genie Awards. Získal jich celkem pět - Bobb Clark za režii, Christopher Plummer za mužský herecký výkon, Genevieve Bujold za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli, Stan Cole za střih a Paul Zaza s Carlem Zittrerem za nejlepší hudbu. (mahler)
  • Film získal cenu Edgar Allan Poea za nejlepší film. (mahler)
  • !!!SPOILER!!!: Oproti knižní předloze byla v tomto filmu změněna jména a počet vrahů. Postava sira Willama Gulla je zde pojmenována jako sir Thomas Spivey, jeho spolupachatelé, štolba John Netley a Sir Robert Anderson (asistent komisaře Londýnské policie) jsou spojeny v postavu Williama Sladea. (mahler)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama