Reklama

Reklama

Detektiv Emmet Fields (Luke Evans) je povolán k případu brutální vraždy dvou žen. Při pátrání zjistí, že zločin se až moc podobá smyšlené vraždě, která byla do detailu popsaná v povídce spisovatele Edgara Allana Poa (John Cusack). Předvolá tedy tohoto sociálního vyvržence k výslechu, ale zatímco je Poe ve vazbě, dochází k další strašlivé smrti - opět inspirované jedním z jeho příběhů. Fields tedy vyzve Poa, aby mu pomohl zastavit toto krvavé šílenství… (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (540)

InJo 

všechny recenze uživatele

Přehnaně kritizovaný, zatracovaný a podhodnocovaný film. Jistě, k nezapomenutelné genialitě to má hodně daleko (a že zápletka přesně takový zážitek slibovala!), ale zase tak hloupé a nepovedené to určitě také není. Navzdory délce to má celkem spád, hororově-detektivní atmosféra je vydařená (zhruba na úrovni Z PEKLA, akorát bez videoklipových hrátek), "kyvadlová" scéna je solidně gradované gore, Cusack mi nevadil a Luke Evans je dokonce výborný! Škoda, že scénář není tak sofistikovaný, jak by bylo záhodno, a že režie postrádá stylovější rukopis. Mohla vzniknout fascinující a výjimečná kombinace detektivního thrilleru a svérázného životopisného filmu, ale buďme rádi i za tu vcelku příjemnou jednorázovou žánrovku, která z toho nakonec vzešla. Byť má mizerný poslední záběr, následovaný podivnými a nevhodnými závěrečnými titulky. 60 - 70 % ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Jestli se v poslední době objevil film, u kterého jsem opravdu nevěděl, zda dát tři nebo čtyři hvězdy, je to Havran. Očekával jsem oddychovější thrillerovou podívanou s vydařeným výkonem Johna Cusacka a té se mi samozřejmě dostalo. Námět, tedy tajemné poslední dny života jednoho slavného básníka, mohl být samozřejmě ještě víc využit a samotný název filmu Havran trochu postrádá odůvodnění. Možná, kdyby nějaká vražda nesla symbol tohoto ptáka, ale nestalo se tak. Nebylo by možná ani na škodu, kdyby bylo vrženo vražedné podezření i na samotného Poea. Bylo mnoho způsobů, jak s tímhle tématem naložit, tvůrci si vybrali svou cestu. Nakonec je to velmi slušný thriller, podobný těm, které jsem jako malý neustále sledoval. Ve scénáři se navíc najde pár pěkných vychytávek a humorných poznámek. Tak nevím, časem možná hvězdu přidám, tenhle film si určitě zaslouží dobré hodnocení. Byl jsem víceméně spokojen. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Není to úplně špatné a v rámci tempa docela i zábavné, neboť je to krátké, svižné a hudebně správně dramatické. Sice se dá killer odhadnout už po několika desítkách minut a vše je v podstatě předvídatelné od začátku do konce, ale kvůli těm několika kamerovým fíglům a fantastické práci se zvukem a zvukovými efekty se to dá jednou zvládnout. Je vidět určitá režjní nezkušenost a nevyzrálost, ale Mlčení jehňátek se holt jentak opakovat nebude. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Detektivka podle povídek Edgara Allana Poa není od začátku špatný námět. Příběh je zajímavý od první chvíle, jenže děj byl občas malinko nezáživný. Nebral bych to jako velký problém, protože převládaly spíše světlé stránky. Herecké obsazení bylo geniální, protože John Cusack v roli Poa byl naprosto famózní a jeho herecký výkon byl bez chyby. Závěr mě malinko zklamal, ale rozhodně nepřebije spíše kladných pocitů. The Raven má hlavně skvělé prostředí a zasažení do doby svou temnou atmosférou.. 8/10 = 80% ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Holmesovsky ponurá morbidní skládanka z Poeových sbírek a krvavých mordů, která rozhodně nevyniká originalitou, přesto svým způsobem baví, včetně Johna Cusacka, který je přesně tak podivný, jak moje vize básníka, jehož je představitelem, i výborného Luka Evanse, v němž by musel najít zalíbení i Sir Arthur Conan Doyl :-) Pěkný komentář - Gilmour93. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (20)

  • Přestože se snímek odehrává v Batimoru v 19. století, natáčení probíhalo v Budapešti a Bělehradu. (272827)
  • Ivan (Sam Hazeldine) sa v jednej scéne nazve „najväčším fanúšikom Poea“. Slovo „fanúšik“ sa začalo používať ako pozitívny výraz v 80. rokoch 19. storočia, zatiaľ čo film sa odohráva v roku 1849. (Arsenal83)
  • V scéne, kde Reynolds (Sam Hazeldine) nalieva jed do pohára, ho naplní až po okraj, no keď pohár posunie Poeovi (John Cusack), pohár je plný asi do dvoch tretín. (Arsenal83)

Související novinky

Režisér To a drákulovský prequel

Režisér To a drákulovský prequel

09.09.2017

Trend filmů o spisovatelích, kteří v podstatě zažívají svůj vlastní román, ještě neskončil. Možná si pamatujete romanci Vášeň a cit s Jane Austen nebo Havrana s Edgarem Allanem Poem, no a teď se… (více)

Špionážní mimozemská invaze

Špionážní mimozemská invaze

06.09.2014

Režisér James McTeigue asistoval sourozencům Wachowským u Matrixu nebo Speed Racera, po comicsovém debutu V jako Vendeta ale příliš štěstí neměl. Sci-fi remake Invaze, mlátička Ninja Assassin ani… (více)

Jovovich prchá před teroristy a ex-Bondem

Jovovich prchá před teroristy a ex-Bondem

10.10.2013

Netěšte se, neznamená to, že další Resident Evil nebude. Bude, šestka se připravuje a její premiéra je stanovena už na podzim příštího roku. Milla ale nezahálí a po právě natáčených Expendables 3 a… (více)

Cusack je Poe

Cusack je Poe

31.08.2010

John a Edgar Allan – to jste si určitě domysleli. Zdá se, že slavný básník a jeden z otců moderní detektivky a hororu je v podobné situaci jako Dracula – plánuje o něm film úplně každý. Sylvester… (více)

Reklama

Reklama