Reklama

Reklama

Detektiv Emmet Fields (Luke Evans) je povolán k případu brutální vraždy dvou žen. Při pátrání zjistí, že zločin se až moc podobá smyšlené vraždě, která byla do detailu popsaná v povídce spisovatele Edgara Allana Poa (John Cusack). Předvolá tedy tohoto sociálního vyvržence k výslechu, ale zatímco je Poe ve vazbě, dochází k další strašlivé smrti - opět inspirované jedním z jeho příběhů. Fields tedy vyzve Poa, aby mu pomohl zastavit toto krvavé šílenství… (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (540)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Jestli se v poslední době objevil film, u kterého jsem opravdu nevěděl, zda dát tři nebo čtyři hvězdy, je to Havran. Očekával jsem oddychovější thrillerovou podívanou s vydařeným výkonem Johna Cusacka a té se mi samozřejmě dostalo. Námět, tedy tajemné poslední dny života jednoho slavného básníka, mohl být samozřejmě ještě víc využit a samotný název filmu Havran trochu postrádá odůvodnění. Možná, kdyby nějaká vražda nesla symbol tohoto ptáka, ale nestalo se tak. Nebylo by možná ani na škodu, kdyby bylo vrženo vražedné podezření i na samotného Poea. Bylo mnoho způsobů, jak s tímhle tématem naložit, tvůrci si vybrali svou cestu. Nakonec je to velmi slušný thriller, podobný těm, které jsem jako malý neustále sledoval. Ve scénáři se navíc najde pár pěkných vychytávek a humorných poznámek. Tak nevím, časem možná hvězdu přidám, tenhle film si určitě zaslouží dobré hodnocení. Byl jsem víceméně spokojen. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $26miliónovTržby USA $16,008,272Tržby Celosvetovo $30,056,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,579,614 //počet predaných kusov 44,738Tržby za predaj DVD v USA $3,334,333 //počet predaných kusov 141,253║ zručne natočené ale miestami zbytočne dejovo zjednodušované, za čo môže zlý strih čím príde na nesúlad príbehu, záver určite chce byť plný prekvapení ale úplne to neodpáli, priemer /55%/ ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Mohla z toho vzniknout pěkná atmosférická pecka s chytrým příběhem. Místo toho jsme však dostali nudnou báchorku s nezajímavými postavami, unylou režií a slabým scénářem. U Johna Cusacka jsem měl navíc u pár scén pocit, že sleduji nejnovější výkon Nicolase Cage. Pár hezkých vražd už tuhle promarněnou šanci nespraví. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ať se děje co se děje, já prostě Johna Cusacka nikdy moc nemusím. Tady jej naprosto v pohodě mohl zastoupit herec který vezme jakoukoliv roli známý pod jménem Nick Cage. Havran jinak není zase tolik špatným filmem jak by mohli někteří diváci nesprávně usoudit. Atmosféra a napětí filmu nechybí. Jen jsem měl bohužel často pocit u některých scén, že tohle jsem již někde někdy viděl. Určitě film, který na jedno zkouknutí neuškodí. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Obyčejná detektivka bez chuti a zápachu či momentu překvapení. Vše je ale tam, kde to má být - díky rozpočtu film vypadá celkem fajn, herci hrají svůj slušný standard (přiznávám, že nejzajímavější mi přišla neokoukaná Alice Eve v roli blonďatého andílka v nesnázích). Jedinou ingrediencí navíc je postava Edgara Allana Poa, která je tu tak odpojená od normálních lidí, že se chvíli ptáte, zda náhodou ty vraždy na motivy Poových povídek nepáchá sám Poe, protože už mu definitivně hráblo. Film vás chvilku nechá v nejistotě, ale vcelku záhy zjistíte, jak na tom jste. Žádné velké nadšení ani emoce, jen rutinní řemeslo. Ale dobře odvedené. PS: Už probůh někdo Luku Evansovi řekl, že nemá charisma? Nechápu, ten chlap umí celkem hrát, vypadá skvěle, ale vyzařuje z něj jen velké nic... ()

Galerie (60)

Zajímavosti (20)

  • Na otázku detektiva, zda někdy napsal něco o námořníkovi, Poe (John Cusack) odpovídá "Ne!". E. A. Poe přitom napsal "Příběhy Arthura Gordona Pyma", což je námořní příběh a i v jiných dílech se objevují postavy námořníků. (banrun)
  • Pri bále u Hamiltona (Brendan Gleeson) majú ľudia na tvárach masky pripomínajúce krídla havrana. (vander19)
  • Přestože se snímek odehrává v Batimoru v 19. století, natáčení probíhalo v Budapešti a Bělehradu. (272827)

Související novinky

Režisér To a drákulovský prequel

Režisér To a drákulovský prequel

09.09.2017

Trend filmů o spisovatelích, kteří v podstatě zažívají svůj vlastní román, ještě neskončil. Možná si pamatujete romanci Vášeň a cit s Jane Austen nebo Havrana s Edgarem Allanem Poem, no a teď se… (více)

Špionážní mimozemská invaze

Špionážní mimozemská invaze

06.09.2014

Režisér James McTeigue asistoval sourozencům Wachowským u Matrixu nebo Speed Racera, po comicsovém debutu V jako Vendeta ale příliš štěstí neměl. Sci-fi remake Invaze, mlátička Ninja Assassin ani… (více)

Jovovich prchá před teroristy a ex-Bondem

Jovovich prchá před teroristy a ex-Bondem

10.10.2013

Netěšte se, neznamená to, že další Resident Evil nebude. Bude, šestka se připravuje a její premiéra je stanovena už na podzim příštího roku. Milla ale nezahálí a po právě natáčených Expendables 3 a… (více)

Cusack je Poe

Cusack je Poe

31.08.2010

John a Edgar Allan – to jste si určitě domysleli. Zdá se, že slavný básník a jeden z otců moderní detektivky a hororu je v podobné situaci jako Dracula – plánuje o něm film úplně každý. Sylvester… (více)

Reklama

Reklama