Reklama

Reklama

VOD (1)

Britský historický film Cromwell, který natočil režisér Ken Hughes po takřka desetiletých přípravách, se soustřeďuje přibližně na období 1640–1650, jež podstatně ovlivnilo budoucí osud Anglie. Polovina 17. století znamenala pro Anglii čas úpadku. Král Karel I. je zkorumpovaný diktátor, stoupá občanská neposlušnost a mnozí významní krajané odcházejí hledat štěstí raději do Nového světa. Mezi nimi je i budoucí Lord protektor Anglie, Irska a Skotska, protimonarchisticky smýšlející Oliver Cromwell. Nakonec ale svou rodnou zemi neopustí a naopak se králi postaví tváří v tvář. Chce učinit přítrž samovládcovu řádění a nastolit parlamentní právo. Situace neodvratitelně směřuje k občanské válce, v níž má právě Cromwell sehrát klíčovou úlohu. Ve filmu ho ztělesnil vynikající Richard Harris, krále Karla pak Alec Guinness. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Výborné kostýmní a politické drama, které ovšem nešetří ani válečnými scénami. Jsou tu představena hned dvě bitevní pole, na která je radost se dívat. Hlavní síla tohoto snímku, ač třeba nemá výraznější slabší místo, je v jeho dvouch hlavních představitelích. Richard Harris je muž silný svými činy, avšak stejně mocná jsou i jeho slova v hlučném parlamentu. A Alec Guinness, ne zrovna dobrý vladař a vládce, který však ani v posledním momentu neztrácí nic ze své královské aury, a majestátnosti. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„The King is not England, and England is not the King..“ Fragmenty z klání parlamentaristů a roajalistů na domácím anglickém hřišti (sportovní terminologií Kulatohlavci proti Kavalírům), při kterých se tvůrci především zaměřili na hlavy znesvářených stran. Kutálet se bude jen jedna a u té druhé se taktně zamlčí její kontroverzní nápady (irské tažení) i potupné posmrtné kutálení, když si Stuartovci otevřeli restauraci. V hereckém souboji těžkých vah u mě zvítězil ten, co oplýval sebejistou arogancí spojenou s jistou dávkou noblesy rytíře řádu Jedi. Jeho protivník nebyl vůbec špatný, ale s plamennými proslovy do učebnic dějepisu to už místy přeháněl. Ať tak, či onak, bezesporu poctivě odvedená práce co se týká kostýmů i bitevních vřav. Nevím jak vy, ale já jsem v poslední scéně Ruprechta Falckého viděl místo Daltona Daniela Day-Lewise.. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Cromwell je vyloženou lahůdkou pro milovníka historie, přestože jako každý historický velkofilm obsahuje neuvěřitelný počet historických nepřesností. Nicméně věřím, že pokud jsou modifikace provedeny ve prospěch příběhu, není na tom nic špatného. Já osobně bych se na Cromwella vydržel dívat třeba ještě hodinu a furt by mě to bavilo. Hlavně mě bavilo srovnávat si historická fakta a přemýšlet, jestli se to tak doopravdy stalo a vzápětí zjistit, že nestalo :-)))) Nicméně je mi jasné, že kdyby měl Cromwell tu hodinu navíc bylo by to asi pro většinu diváků neobeznámených s podrobnějšími souvislostmi nestravitelné. V titulní roli Olivera Cromwella, muže, který v zájmu demokracie svrhnul "tyrana", aby se vzápětí stal sám "tyranem", naprosto přesvědčivě exceluje Richard Harris, jehož chraplavý hlas a nenávistné pohledy dodávají Oliveru patřičné charisma a jeho celkový výkon je klíčový pro úspěch filmu. Harrisovi zdárně sekunduje Alec Guinness, který jako by Karlovi I. z oka vypadl a v menší roličce zženštilého neschopného dobrodruha a vojevůůdce Ruprechta Falckého (mimochodem syna českého "zimního" krále Fridricha) skvělý Timothy Dalton. Ještě je třeba pochválit skvělou výpravu a hudbu. Přestože by většina fundovaných historiků označila zřejmě Cromwella za ahistorický paskvil já myslím, že si tento velkofilm 5 hvězd zaslouží. ()

Andronikos 

všechny recenze uživatele

Viac ako na titulnej postave môže film budovať - a zrejme o to aj usiluje - na postave kráľa, ktorá má vďaka svojmu koncu jednoznačný tragický potenciál. Karol I. tu však pôsobí pomerne neurčito, nevyhranene, resp. aspoň kolísavo, miestami je snáď málo odolný voči neblahým pokušeniam, väčšinu času zostáva ale predsa len ušľachtilou figúrou. (V žiadnom prípade ale nie je v tomto filme "zkorumpovaný diktátor". Kto zase preboha písal oficiálny text distribútora?!) - Horšie je to s Cromwellom, ktorý tu vystupuje celý čas v podstate ako akýsi zlomený a unavený muž. Časom sa to zhoršuje, jeho hlas je čím ďalej, tým viac zachrípnutý, ba plačlivý, tvár útrpne zachmúrená. Trpí záchvatom podivného smiechu a amoku pri ponuke trónu (tu Hughes jednoznačne herecky "prestrelil") a jeho záverečné vystúpenie je už iba podivným vrieskaním do kamery. - Ešte z cvičenia na univerzite som si odniesol poznatok, že film rozhodne nebude historicky presný. Nakoľko to dokážem posúdiť: nebol. Do detailov sa púšťať nebudem, ale Cromwell rozhodne nefiguroval vo všetkom, čo bolo pre politický vývoj Anglicka v danej dobe kľúčové, ako nám to je tu sugerované, a pre svoj dopad na celkové vyznenie filmu musí byť predovšetkým zmienený fakt, že sotva bol neúnavným bojovníkom za modernú "demokraciu" a ďalšie recentné koncepty, tobôž nie nakazený osvietenským étosom, ktorý mu je napokon vkladaný do úst. Takmer sa mi žiada povzdychnúť si: Aspoň že ma scenáristi nepripravili o upravenú verziu môjho obľúbeného a i inak presláveného výroku lorda protektora pri rozpúšťaní Rump Parliamentu: "Niektorí z vás sú whoremasters. Iní opilci, ďalší skorumpovaní... Choďte!" - Keď si vedľa seba položím ahistorickosť filmu a nepôsobivý portrét Cromwella na jednej, slušné kostýmy a silné momenty späté s Charlesom I. na druhej strane, prevažuje u mňa momentálne napokon tá pozitívna strana účtu. Takže to bude asi za štyri. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Složitě hodnotitelný film sledující boj Olivera Cromwella proti anglickému králi Karlu I. Ono je to výborně natočené, na víceméně konverzační historické drama jsou tu výborné davové scény a dvě parádní bitvy; z toho jedna s perfektní taktikou. A Richard Harris hraje jako o život (třeba naprosto fantastická finální scéna v parlamentu) a zasloužil si minimálně nominaci na Oskara; kupodivu za ním nezaostávají ani ostatní. První problém je, že je to dost vycucané z prstu, Karel I. nebyl rozhodně takový padouch jak ve filmu a Cromwell měl do svatouška bojující za všechen lid daleko; jeho hrůzovláda vedla k tomu, že po jeho smrti se Britové rádi vrátili ke království. Druhý problém je spíše našim dabingem, ale z toho hřímání o boji za veškerý lid, svržení mocipánů a všech frází kolem na mě dýchnul odér bolševických budovatelských filmů. Takových těch kde hrdinní komunisti svrhávali zlotřilé továrníky a politiky ve službách reakce. Nu každopádně se zavřenýma očima slabší 4* a historický film roku 1970. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (24)

  • V bitvě u Edgehillu je Cromwell nazýván plukovníkem. Ve skutečnosti byl v době této bitvy pouze kapitánem. (liquido26)
  • Příslušníci New Model Army, reorganizované a nově vycvičené parlamentní armády po bitvěu Edgehillu, mají černo-zlaté krinolínované kabátce. Ve skutečnosti nosili červené kabátce. Červená se potom na několik století stala barvou anglické armády. (liquido26)
  • Film byl kritizován také proto, že Cromwella zobrazil jako hrdinu a zcela vynechal např. jeho krvavé dobytí Irska. (liquido26)

Reklama

Reklama