Reklama

Reklama

VOD (1)

Britský historický film Cromwell, který natočil režisér Ken Hughes po takřka desetiletých přípravách, se soustřeďuje přibližně na období 1640–1650, jež podstatně ovlivnilo budoucí osud Anglie. Polovina 17. století znamenala pro Anglii čas úpadku. Král Karel I. je zkorumpovaný diktátor, stoupá občanská neposlušnost a mnozí významní krajané odcházejí hledat štěstí raději do Nového světa. Mezi nimi je i budoucí Lord protektor Anglie, Irska a Skotska, protimonarchisticky smýšlející Oliver Cromwell. Nakonec ale svou rodnou zemi neopustí a naopak se králi postaví tváří v tvář. Chce učinit přítrž samovládcovu řádění a nastolit parlamentní právo. Situace neodvratitelně směřuje k občanské válce, v níž má právě Cromwell sehrát klíčovou úlohu. Ve filmu ho ztělesnil vynikající Richard Harris, krále Karla pak Alec Guinness. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

tron 

všechny recenze uživatele

„Každý, kto vedie vojnu verí, že Boh je na jeho strane.“ Nádherná, pôsobivá a strhujúca (to viete, Richard Harris) záležitosť, koledujúca si o zaradenie do klasiky. Napriek výborným dialógom, sebavedomej réžii a ponurej anglickej atmosfére stojí CROMWELL predovšetkým na skvelom Harrisovi (ČERVENÁ PUSTINA), na staré kolená mládeži známemu „len“ vďaka GLADIÁTOROVI a HARRYMU POTTEROVI. Hercov presvedčivý výkon od muža, ktorý nestrpí vo vlastnom dome počúvať reči o revolúcii je úžasný a presvedčivý. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Výborné kostýmní a politické drama, které ovšem nešetří ani válečnými scénami. Jsou tu představena hned dvě bitevní pole, na která je radost se dívat. Hlavní síla tohoto snímku, ač třeba nemá výraznější slabší místo, je v jeho dvouch hlavních představitelích. Richard Harris je muž silný svými činy, avšak stejně mocná jsou i jeho slova v hlučném parlamentu. A Alec Guinness, ne zrovna dobrý vladař a vládce, který však ani v posledním momentu neztrácí nic ze své královské aury, a majestátnosti. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Richard Harris excelující v roli Olivera Cromwella ve snímku plném historických chyb, který se dá i přesto označit za slušně odvedené řemeslo. I tak mi ale vadilo přeceňování Cromwellovy role v celé občanské válce a především jeho vykreslení jako muže až fanaticky tvrdého a zásadového, ale přesto spravedlivého. To, že Cromwell poté, co se stal lordem protektorem, rozpoutal peklo vůči vlastním lidem ve filmu nebylo ani naznačeno. 80% ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Cromwell je rozhodně jeden z mých oblíbených diktátorů a historické filmy z 60. a 70. let mám taky rád, tak jsem došel k závěru, že bych tenhle kousek asi měl vidět. Neprohloupil jsem, ale teda že bych to dal na jedno zkouknutí, to úplně ne. Asi je to tím, že vztahy v Anglii té doby byly hodně složité a - i když tvůrci dost věcí z Cromwellova života ve filmu vynechali - je tam hodně scén z parlamentu, hodně mluvení, diskuzí, úvah a tak. Větší bitvy jsou tu v zásadě dvě (jednu už si nevybavuju, druhá je rozhodující u Naseby) a obě jsou udělané oldskůlově, pěkně s živými lidmi, ale zase bez takových těch melgibsonovských utrhaných končetin a usekaných hlav. Za pozornost rozhodně stojí část, kdy Cromwell řeší, jak v souladu se zákonem popravit krále.... Pro milovníky britské historie a historických spektáklů určitě "must see", už proto, že si tvůrci z Cromwella neudělali jen fiktivní postavičku, ale celkem korektně odvyprávěli jeho životní story. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Komunistické období svou cenzurou, ale i ekonomickými limity radikálně deformovalo naše poznání západní produkce. Mezi filmy, které unikly dlouhodobě z našeho záběru, je i životní příběh skvělého anglického státníka sedmnáctého století Olivera Cromwella. Příběh anglické revoluce, druhé moderní evropské revoluce evropského lidstva, je i strhující historií úspěšného odporu namyšlenosti a arogance zešílevších šlechtických elit i omezenosti panovníka, který se jimi nechal ovládat, ale také ponurým letopisem korupce a rozkošnictví, které začaly poměrně záhy rozkládat jednotu vítězného tábora. Tento nedoceňovaný historický velkofilm dokázal ve svých tvůrcích předložit i relativně nepoučenému filmovému divákovi strhující dějinné drama a přiblížit osobnost, s níž se stýkal i stárnoucí Jan Ámos Komenský, usilující úporně o obnovu samostatnosti své středoevropské vlasti. Poutavé tu přitom znamená i věcně a odborně věrohodné a přesné. O to větší a trvalejší je zážitek, který si ze zhlédnutí Hughesova filmu o jednom z největších britských politiků odnášíme. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (24)

  • Film byl kritizován také proto, že Cromwella zobrazil jako hrdinu a zcela vynechal např. jeho krvavé dobytí Irska. (liquido26)
  • V bitvě u Edgehillu je Cromwell nazýván plukovníkem. Ve skutečnosti byl v době této bitvy pouze kapitánem. (liquido26)
  • V bitvě u Naseby je Cromwellova armáda přečíslena royalisty v poměru 3:2. Ve skutečnosti měl Cromwell v této bitvě drtivou převahu. (liquido26)

Reklama

Reklama