Reklama

Reklama

Na ostří nože

Trailer

Obsahy(1)

Havárie letadla v mrazivé divočině Aljašky postaví proti sobě intelektuála a miliardář Charlese Morse a sebevědomého módního fotografa Roberta Creena v brutálním boji o přežití. Každý z nich brzy zjistí, že největší nebezpečí se neskrývá v přírodě, ale v lidském strachu, proradnosti a schopnosti vraždit. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (467)

lamps 

všechny recenze uživatele

Moje srdcovka s megacharismatickým Toníkem, uvěřitelným nádechem psychologie v krizové situaci, kde lidství splývá se zvířecími pudy, krásnou a nezkrotnou přírodou a jedním z nejlepších fyzických soubojů člověka s divokým zvířetem, jaký byl kdy ve filmu k vidění. Chtělo by to zkrátit a přesvědčivěji propojit různé vyprávěcí postupy, ale to nic nemění na tom, že na The Edge se vždy podívám rád znovu a budu ho znovu stejně intenzivně prožívat. 85% ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Nikdy nelituj muže, který vlastní letadlo..." Jeden z prvních filmů, které jsem psal na CSFD. I po letech musím s jeho kvalitou souhlasit. Navíc teď vnímám Na ostří nože jako velmi zapadlý a nedoceněný film. Tohle psychologické drama je stále naprosto vynikajícím thrillerem. Není však pouze survival lidí na Aljašce. Ani utíkání před grizzlym, ale je to skutečně psychologické drama od začátku do konce. Anthony Hopkins jako miliardář, který se vyzná ve všem a Alec Baldwin jako fotograf ztroskotají uprostřed Amerického nehostinného severu. Navíc si je vyčíhne obrovský lidojed. Vztah, který mají postavy nelze popsat bez spoilerů, takže doporučuji ani nekoukat na trailer. Ten film je nejlepší v momentech nejistoty a těch mají obě postavy skutečně hodně. Nechybí nedůvěra a lži. Film má krásnou hudbu a prostředí Aljašky je nádherné. A samotný Grizzly je absolutně děsivé monstrum. To, co kdysi předvedl Spielberg s Čelistmi, tak tady tvůrci opakuji s medvědem. Ty scény jsou natolik dokonalé a realistické, že se budím ze spaní a křičím, že nechci na Aljašku. Tohle je jedno z nejlepších dramat, co jsem kdy viděl. Závěr je navíc absolutně dokonalý. (93 %) ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jsem na vážkách, jak tohle ohodnotit. Aby si to člověk užil, tak musí překousnout opravdu šílený chyby. Anthony Hopkins sice ví snad úplně všechno o přežití v divočině, ale zároveň neví, že Slunce vychází na východě a zapadá na západě. Nebo si nechá uprostřed lesa vyhasnout oheň, jak kdyby tam bylo málo dřeva. Pak si tam zase najednou vyčaruje provazy a zřejmě i nějakej šicí stroj protože tam spíchne na míru oblečení z medvědí kůže. Nebo jeho kámoš je tak šikovnej, že si kapesnim nožíkem nechtěně málem uřízne nohu. A těch nesmyslů je tam mnohem víc. Strašně to shazuje celej film, kterej je jinak docela zábavnej. Jinak Anthony Hopkins tradičně výbornej, ale docela překvapil i "béčkař" Alec Baldwin. Dlouho jsem se rozhodoval, jak to ohodnotit, protože s vypnutym mozkem by to byl hodně slušnej film, ale když se člověk soustředí na ty chyby, tak je to pomalu na odpad. Nakonec dám teda neutrální 3 hěvzdy. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Po niekoľkých projekciách znižujem hodnotenie o jednu hviezdičku. Po prvej projekcii som bol spokojný, aký je to efektný a pôsobivý film. Ale pri opakovaných zhliadnutiach vystúpili do popredia nepravdepodobné vlastnosti, schopnosti a konania jednotlivých aktérov. A to akceptujem iba u mierne nadpriemerného filmu. A pri neplánovanom pustení filmu o štyri roky neskôr som ho už ani nepozeral, iba počúval tú chytľavú a vydarenú hudbu. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Velmi působivé ztvárnění boje člověka s přírodou a sám se sebou. Nádherné, mrazivé a drsné scenérie Aljašky, autentické zpracování, zvláště souboje s medvědem byly dost hrozivé a skvěle zvolené herecké obsazení s, opět úchvatným Anthony Hopkinsem a příjemným Alecem Baldwinem. Každý z nich věrohodně ztvárnil charakterově odlišné postavy žijící vlastně vedle sebe, avšak odlišnými životy, mezi nimiž stojí jedna žena. Anthony Hopkins jako inteligentní, rozvážný, charizmatický milionář, Alec Baldwin jako zhýralý fotograf, obklopující se mnoho ženami a Elle Macpherson jako mladá Anthony ženuška a modelka, která pózuje pro svého fotografa. Nebo něco víc? Mezi hlavními aktéry panuje napětí již v úvodu filmu a dokonale se začne vyhrocovat po jejich vzdušné nehodě, kdy uvíznou, odkázáni jen sami na sebe, uprostřed drsné krajiny. Kdo z nich si zachová chladnou hlavu a kdo naopak ne? Společnými silami se budou snažit přežít a dostat se zpět. Film má spád, akci, působivé, inteligentní dialogy, lehkou zápletku, aniž by přitom sklouzl k oblíbenému (závěrečnému) žánrovému klišé. Jen jsem byla párkrát překvapena, kde bral pořád Alec ty cigarety?:) Pokud se pamatuji, tak se několikrát oba dva smočili ve vodě, sirek taktéž neměli mnoho, ale Alec si vesele zapaluje a vykuřuje. Asi mi něco uniklo, nebo se jedná o malou, drobnou nedotaženost. Nicméně to působilo mile. "Tomu se říká profesní růst. Kdybys toho medvěda potkal před měsícem, poslal bys na něj právníka." - "To bych zvířeti neudělal." ()

Galerie (51)

Zajímavosti (17)

  • Anthony Hopkins se během natáčení potýkal s vyhřeznutou plotýnkou a využil toho, aby svou bolest promítl do hereckého výkonu. (HellFire)
  • Anthony Hopkins spadl během natáčení do řeky a musel být odvezen do nemocnice z obavy před podchlazením. (HellFire)
  • Pri love rýb na improvizovaný háčik je Charles Morse (Anthony Hopkins) oholený, no v momente, keď nahodí, už má fúzy. (ČSFD)

Související novinky

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

Výpravě v doubravě lidožravý grizzly ukáže se...

Výpravě v doubravě lidožravý grizzly ukáže se...

23.01.2012

Souboj civilizovaného člověka s divokou přírodou je vděčný námět. Je fajn, když se občas přehází pořadí v potravním řetězci. Byli jsme toho svědky v dnes už klasickém dobrodružství Na ostří nože, se… (více)

Bradley Cooper je k sežrání

Bradley Cooper je k sežrání

15.02.2010

Každý druhý producent v Hollywoodu chce do svého filmu Sama Worthingtona... a ti ostatní chtějí Bradleyho Coopera. Po tomhle víkendu, kdy Na sv. Valentýna utržilo 52 milionů dolarů a připsalo si tak… (více)

Reklama

Reklama