Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na ranči v opuštěných kopcích Montany žije plukovník Ludlow se svými třemi syny a vychovává je daleko od krutosti indiánských válek. Alfred je racionální a klidný, Samuel je romantický idealista a Tristan, kterého od dětství vychovává plukovníkův indiánský přítel, má zase divokou a vášnivou povahu. Samuel se během studií zasnoubí se Susannah a přiveze si ji na otcův ranč, protože se s ní chce oženit. V Evropě ale zrovna zuří válka a Samuel přes otcův odpor přesvědčí oba bratry, že je jejich povinností narukovat. Samuel padne a plukovník požádá Susannah, aby u nich zůstala. Alfred se jí brzy přizná, že ji od prvního okamžiku miluje, ale Susannah je zamilovaná do Tristana a taky mu brzy podlehne. Zklamaný Alfred se odstěhuje do města a začne podnikat. Tristan se ale brzy cítí nespokojený a odjede do světa. Susannah mu slíbí, že na něj bude čekat. Z Tristana se stane dobrodruh a brzy jí napíše, aby na něj nečekala a vdala se za jiného. Dívka si nakonec vezme za muže Alfreda, který zbohatnul a chce se stát kongresmanem. Když se Tristan vrátí, otec je po mrtvici a ranč upadá. Rozhodne se ho postavit na nohy. Při setkání se Susannah si uvědomí, že už nemá právo zasahovat jí do života. (TV Nova)

(více)

Recenze (444)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Dnes už legenda, ve které se zachovala emoce, cit a silný příběh. Tenhle film nikdy nezestárne a to je moc dobře. 86%. ()

Philoun1 

všechny recenze uživatele

Podle názvu jsem si myslel, že půjde o nějakou slaďárnu, naštěstí brzo mě film vyvedl z omylu. I když o westernu se tady opravdu mluvit nedá do té doby je to opravdu jenom zasazeno a to taky vlastně ne přesně. Každopádně tohle o hodně silný příběh a na konci jsem se nedokázal ubránit slzám, závěrečná přestřelka mě prostě dostala. Výborné byli i herecké výkony Brad Pitt předvádí standart, ale Hopkins (když tedy pominu jehňátka) předvádí výkon, který jsem u něj snad neviděl. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Přes dvě hodiny těžkého utrpení (pro diváka). Jedna hvězdička za (zřejmě neúmyslně) vtipnou scénku, kdy Hopkins po mrtvici vyškolí se svou dvouhlavňovkou poldy. ()

Sir-Filip 

všechny recenze uživatele

Toto melancholické, přesto krásným příběhem doplněné dílko se mi moc líbilo. Americký divoký západ měnící se industrializací v moderní společnost, I. světová válka, nárůst moci federální vlády nad prostými občany, tohle vše je pozadím filmu, které na něm oceňuji nejvíce. Spolu s více než povedenou hudbou Jamese Hornera pak Zvickův snímek opravdu pohladí na duši. Vždy, když vidím podobný film, velmi mne zamrzí, že tyto doby už jsou dávno pryč, nenávratně ztracené v propadlišti dějin, přesto se díky podobným snímkům můžeme vrátit do minulosti alespoň takto. A přestože se mnohým může zdát film nudný, pro mne, jako diváka znajícího historii USA, měl naprosto všechno!!! "ENJOY IT !!!" ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Kvalitní herecké obsazení se zde ukázalo jako klíčové. Příběh jako takový není nikterak úžasný a 1.světová válka zde působí spíše jako zástěrka na ,,odstranění,, Samuela a navození atmosféry doby. Z příběhu potěšil hlavně závěr a to od svatby Tristana do koncových titulků a právě za závěr dávám vyšší hodnocení = 4z5. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Velkolepé akčné scény, hviezdne obsadenie, ale nedokázalo mňa to dojmúť ani za ten svet. Kuriozita je tu snaď len skutočnosť, že Brad Pitt tu svojou postavou pripomína neskoršieho Alda Rainea z Inglourious Basterds. Dokonca aj ten lovecký nôž tu má. Ale hlavný problém je tu v tom, že režisér to v priebehu filmu natoľko preháňa s patosom, že je to občas až neúnosné a pri závere filmu som mal čo robiť aby som nezaspal. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Legenda o vášni je typický devadesátkový velkofilm, technicky velice zručný, s epickou hudbou Jamese Hornera a dobrými herci. Samozřejmostí je velký příběh plný emocí. Všechno funguje, jen je to strašně na sílu a to nemám rád. Emoce nevyplouvají na povrch mimochodem a scénáristickou gradací, ale tlačením na pilu. Pitt je tu ještě za hejska, který sází na svou vizáž víc než na herectví, takže ani on mi příliš nesedl. Naopak Hopkins tu září. Dobrý film, ale jsou i lepší. ()

Arius 

všechny recenze uživatele

Hopkins a Pitt tahali uroven filmu vysoko, co sa im silou mocou snazila prekazit Julie Ormond ktora podala totalne zly vykon a moze sa radit k jednym z najhorsich hercov v tomto filme. Za zmienku stoji tiez scenar ktory bol viac ako prijatelny pokazit ho mohol azda len zaver a mierne nespokojny som bol i zo scenami ktore sa odohravali pocas pittovho odchodu do afriky, vtedy vytvoril Zwick najhorsiu pasaz filmu no nastastie to netrvalo az tak dlho. ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

Film, který se táhne jak žvýkačka nalepená na podrážku, a který má tak melodramatický příběh, zachraňuje hlavně nádherná kamera, nádherné prostředí, ve kterém se natáčel a Anthony Hopkins. Tohle je pro mě záležitost jednou a dost. ()

slovan1 

všechny recenze uživatele

Velký film s velkým příběhem a neméně skvělou hudbou. Prostředí respektive příroda, ve kterém se děj po většinu času odehráva je překrásné a plně ve filmu zúročeno k potěšení divákova oka. Herecké výkony nadprůměrné což se také dá říct o celém filmu. Délka mi k tak silnému příběhu sedí akorát a nic bych na ní neměnil. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Edward Zwick je výborný režisér a Legenda o vášni je přesně typem filmu, na kterém se ukáže tvůrčí kvalita. Ukočírovat totiž takto rozmáchlý epos nemůže být úplně dvakrát sranda, natož aby pak měl úspěch jak zároveň u kritiků, tak u širokého publika. A právě Zwick už nejednou dokázal, že právě na tohle je kapacita. Umí efektně i efektivně skloubit umění s kýčem a většina si přitom chrochtá blahem. I v Legendě o vášni se mu naprosto perfektně podařilo odvyprávět silný příběh, plný velkých emocí, dramatických scén a strhujících okamžiků, plus celé to obohatit o úžasné záběry fantastické přírody stylem, že pravidelné střídání geniálních filmařských tahů, dechberoucích vypjatých dialogů a strhujících hereckých výkonů s triviálními a naivními momenty je tu naprosto běžné a přesto zcela odzbrojující a poutavé. I žánrově je Legenda o vášni velice bohatým snímkem a ani v tomto případě nedochází ani k nejmenším kolizím, jak romantika, tak tragédie, dobrodružství, drama, akce, to vše tu spolu naprosto perfektně funguje a především i baví. Je tu k tomu zachycena i hodně působivá atmosféra, všechny postavy jsou navíc něčím zajímavé a i jejich představitelé povyšují celý film do těch nejvyšších sfér, speciálně mě nejvíc zaujali svými výkony Pitt a Hopkins. Mě Legenda o vášni zkrátka hodně oslovila, tyto výpravné rodinné ságy se ovšem musí umět zpracovávat a Zwickovi se to podařilo na výbornou. Krásný, poutavý příběh, disponující vším, co takovéto podívané potřebují k naprostému upokojení filmových nároků. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

O tom, ako žena nevinne dokázala rozdeliť jednotnú chlapskú rodinu. Film sa až príliš spolieha na osudovosť a slovné prestrelky - postavy udalosti netvoria, čakajú a konajú vzhľadom na ne. Istia to postavy, ktoré sa nedajú len tak zavrhnúť a poctivé herecké výkony. ()

LexBarker 

všechny recenze uživatele

Velkolepě rozmáchlý příběh o lásce,která přes svou sílu hory přenášející,přes vášeň téměř spalující,nedošla svého naplnění.O tom,že naše osudy jsou dány a jen málokomu se je podaří změnit.O neodvratné pomstě,která se prostě musí vykonat,i kdyby to mělo být to poslední,co v životě uděláme...Příběh snímaný podmanivě krásnou kamerou je vhodný na velké plátno,ideální pro sdílené emoce s ostatními v šeru kina. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Legenda o vášni je překrásně nasnímaný film, na který se moc dobře kouká a který opravdu po zásluze získal Oskara za kameru. Tak trochu pak lze odpustit trochu zdlouhavý a nepříliš pestrý děj, který by se dal shrnout asi do 5 vět. Forma tedy výrazně převyšuje obsah, ale nevadí to tolik, jako u jiných filmů. Když k tomu přičteme kvalitní herecké výkony a příjemnou hudbu, nelze ohodnotit jinak než 4 hvězdičkami. (Blu-ray, orig.) ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Po sérii ne zrovna oslnivých filmů sem sáhnul na jistotu a sjel sem si už po několikátý tenhle oslnivý příběh. Ani nevím čím to je, že se mi tak líbí, když je tam tolik romantiky, ale je to tak. Wwick totiž umí natočit kvalitní film, který umí diváka chytnout za srdce. Herecké obsazení je tady naprosto trefné, tři bratři to sehráli na výbornou a to nejen Pitt v nejlepších letech. Do toho jedna ženská, která naruší chod do té doby v klidu fungující famílie. Jo, ženský toho dokážou spoustu :o). To je asi to jediný, co mě tady tak trochu kazí celkový dojem, Julia Ormond. Nevím jestli to byl záměr, ale prostě tahle ženská mi moc nesedí, prostě ji nemám rád. Co m usím hodně vychválit, tak dojemný momenty, kterých je tady skoro jak ve Forrestovi. To vše podkresleno výraznou smyčcovou hudbou, která si vyloženě říká o vyronění slzičky. Kdyby tam bylo ještě kousek víc 1.Světový, tak bych byl totálně spokojen. Ale i tak řadím tenhle kousek mezi ty nej co se týče přízviska "romantický". ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

..tak další filmový ?kult? mám za sebou a přemýšlím, jak to, že mi tenhle Zwick tak dlouho unikal - asi je to tím, že válečnou a předválečnou tématiku nikterak nevyhledávám a z podtitulů "western" se mi zcela dobře nikdy neudělá. Jsem ale rád, že jsem překonal všechny předsudky a nakonec zpitomněle tenhle film v závěru s polo-otevřenou hubou dokoukal. Jak zde píše můj slovenský přítel Nascendi, když o tom člověk nebude moc přemýšlet a nechá se jenom unášet, nebude zklamán. Herecké výkony všech - level nejvyšší a hudba sednoucí jak prdel na hrnec, což mistr Zwick pak zopakoval třeba v Posledním Samuraji....................moje hodnocení = 7,5 z 10. ()

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Celkom slušný bodycount .. Ale všetko okolo to vlastne nakreslil James. Nebudem strúhať Macha, tak len potvrdím. Niekedy je lepšie vrátiť sa v čase. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Po pozretí tohto filmu som mal príjemný pocit ( aj keĎ záver filmu je dosť krutý). Výborné herecké výkony hlavných predstaviteľov - perfektné obsadenie. Moc dobré 85%. ()

Reklama

Reklama