Reklama

Reklama

Americký thriller Collateral (2004) se odehrává v Los Angeles, kde náhoda svede během jedné deštivé noci dohromady černošského taxikáře Maxe (Jamie Foxx) a nájemného vraha Vincenta (Tom Cruise). Přemýšlivý Max už jezdí taxíkem dvanáct let a sní o vlastní firmě s limuzínami. Jeho elegantní zákazník Vincent si ho najme na celou noc, a tak se pro Maxe nastávající hodiny změní v peklo. Cynický zabiják musí během několika hodin zabít na objednávku narkomafie pět lidí. Do svého úkolu se pustí s profesionální chladnokrevností, i když má v patách policii, FBI a nakonec i své zákazníky. Bezmocný taxikář se stává nedobrovolným řidičem a průvodcem člověka, který rád filozofuje, dokáže i ve vypjatých situacích vtipkovat a lidský život pro něho znamená pramálo… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (956)

castor 

všechny recenze uživatele

Cruisovi prý scientologická církev pomáhala pochopit některé postavy: třeba právě osobnost chladnokrevného nájemného vraha Vincenta. Hvězdný herec měl studovat práce na téma asociálního chování. Intelektuál Michael Mann zase trochu přerežírovává, na škodu to ale dle mého není. Své nápady vnesl do města andělů, které tepe vlastním životem a ve kterém do jednoho z taxíků sedne zdvořilý pracháč s šedými vlasy. Řídí ho černoch, který tvrdí, že je to jen dočasná práce, a marně sní o vlastním byznysu. A má tu smůlu, že onen chlapík má bouchačku a potřebuje ze světa sprovodit pět životů. A na seznamu je možná i někdo, na kom taxikáři začalo záležet. Atmosféru obřího mraveniště velkoměsta zachytil Mann dokonale. Už jen sledovat taxík, který projíždí před zářícími neony a hraje u toho nějaká fajn skladba, je solidní zážitek. A Vincent, který nemá problém ušpinit si ruce a který nelichotivě mluví o svém otci (i Cruise měl komplikovaný vztah k tátovi), je příjemně umírněný a mrazivý, což je zásluha slavné star, která se vzdala svým typickým manýrů a projevů. Obyčejný hrdina Jamie Foxx je zase dokonale vyděšený i dokonale rozhodný. Fajn jsou i vedlejší herci (Ruffalo a Bardem především). Největší hvězdou je ale pro mě režisér: s atmosférou pracuje náramně, jeho akce je netradiční, má švih, má nápad, natáčení na vysoce kvalitní video bylo velmi dobrým tahem. Zatímco Vincent občas filosofuje (rozuměj plácá) o ničem, pár přešlapů nabídne i taxikář Max (třeba jeho úprk z nemocnice, čímž vlastně ohrožuje vlastní matku). Přesto si takhle nějak představuju špičkový thriller. Opojné, atmosférické, mannovské. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Max je vodičom taxíku, ktorý sníva svoj veľký sen. Mať vlastnú, luxusnú autodopravu. Jedného dňa zoberie na "palubu" elegantného gentlemana, ktorý si jeho služby prenajme na celú noc. Napriek tomu, že je to proti predpisom, Max vďaka zvýšenému prísľubu finančnej odmeny, ponuku príma. Maxa čaká noc na ktorú len tak ľahko nezabudne. Vďaka hereckému obsadeniu, originálne zamotanému príbehu, veľmi slušný, no zároveň ťažko uveriteľný thriller. Nemyslím si totiž, že by nájomný vrah zrovna takto komplikovane riešil svoje objednávky. Tak isto správanie taxikára miestami postrádalo logiku. Záver čiastočne vynahrádza negatívne dojmy zo snímku, čo ma núti prihodiť o jednu ★ navyše. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Neónově nazelenalá betonová džungle a v ní řidič taxi plný ideálů, co nabere profesionálního assassina a amatérského filozofa v jednom. Oba čeká dlouhá noc, která zřejmě skončí ztrátou nejen taxikářské licence.. Přidat pesimismu a ubrat nelogičnosti - byl by to možná pětihvězdičkový thriller. Mann se snaží, co mu síly stačí, ale proti dírám, co vystřílel Vincent do scénáře, nezmůže nic. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,život je krátkej, nikdy nevíš kdy skončí" - ta věta zní jinak, když vám ji řekne kamarád u piva a jinak, když vozíte nájemnýho vraha, se kterým máte dost pochybný a hlavně jednostranný vztah. ve filmu fungují vytříbené dialogy, herecké výkony hlavních postav, hudba i režie. co nefunguje? to pro mě není až tak podstatné, protože v mé mysli klady převládají. stále se něco dělo a nemuseli téci potoky krve (a když tekli, tak pro potěchu akčního oka). je fakt, že ten film je jinej..... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Michael Mann, alespoň pro mě záruka kvality. Tom Cruise, v civilu magor, ale herec na úrovni. Jamie Foxx...no...jo, objektivně je fakt dobrej, ale nemám ho zrovna rád. S výjimkou Miami Vice:) Takže o co v Collateralu jde. Není to efektní akce, i když typicky Mannovsky nepřehnaných a přímočarých přestřelek tu několik je. Psychologie postav rozhodně nedosahuje propracovanosti Heatu, ale především díky Vincentovým promluvám o společnosti i jednotlivcích si divák může užít i tenhle Mannův trademark. Nebýt Vincenta, je Collateral o ničem. Nejen dějově, ale i tím hlubším čímsi, díky čemuž mám Michaela Manna mezi oblíbenými režiséry. Vincent je po bezmála třech letech konečně pořádnou rolí pro Toma Cruise, a podle toho to taky vypadá, v tom nejlepším slova smyslu. Stejně tak je tomu u hudby. James Newton Howard a kolem jeho skladeb pečlivě vybrané kusy tu klasiky, tam jazzu, jinde zas elektroniky. Paráda. To ale nic nezmění na faktu, že Collateral je po stránce dějové trochu laciným filmem. Ten dojem získáte během první pětiminutovky a bohužel vám vydrží až do konce, a nechci dávat vinu jen afroamerickým účastníkům:) Collateral prostě mohl být ještě o kus lepší. Výsledek = 80%. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (48)

  • Michael Mann chtěl, aby Vincent byl někdo, kdo dokáže přijít a odejít aniž by si ho kdokoli všiml nebo si ho zapamatoval. Tom Cruise se tedy připravoval na roli i tím, že na přeplněném losangeleském trhu doručoval zásilky FedExu tak, aby ho pokud možno nikdo nepoznal. (Specs)
  • „Collateral“ je slovo z ekonomického slovníku a znamená bankovní či majetkovou záruku danou věřiteli. Smysl a význam názvu filmu lze tedy chápat tak, že pečlivý a spolehlivý taxikář Max (Jamie Foxx) je pro nájemného zabijáka Vincenta (Tom Cruise) svéráznou zárukou, jistící jeho nebezpečný podnik. „Collateral“ taktéž znamená něco (nebo někoho) druhotného, vedlejšího či pomocného, v tomto případě nebohého taxikáře, který se nedobrovolně stává zabijákovým souputníkem a rukojmím. (Aelita)
  • Píseň, která zní během traileru uváděného v kinech je „Man in the Box“ od Alice in Chains. (imro)

Související novinky

Michael Mann natočí svůj vysněný film

Michael Mann natočí svůj vysněný film

09.02.2022

79letý režisér Nelítostného souboje, Miami Vice nebo Collateralu Michael Mann konečně dostane šanci natočit svůj vysněný projekt. Režisér po letech příprav sehnal obsazení a finance pro natočení… (více)

Denzel si hledá bezpečné bydlení

Denzel si hledá bezpečné bydlení

11.07.2010

V akčním thrilleru Safe House studia Universal si totiž zahraje vězně a zároveň korunního svědka, který je pod ochranou CIA. V rámci programu pro ochranu svědků je uklizen někam do Jižní Ameriky.… (více)

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

22.03.2007

Fanoušci brutálních počítačových řezničin mají po nedávném ohlášení filmové adaptace Metal Gear Solid opět důvod jásat. Nebo také ne. Přijde na to, jak studio New Line Cinema pojme velkoplátnovou… (více)

Reklama

Reklama