Reklama

Reklama

Jeden díl novinařiny, tři díly rumu. Americký novinář Hunter S. Thompson (1937–2005) byl významnou postavou kontrakultury šedesátých let a představitelem tzv. gonzo žurnalismu, vyznačujícího se extrémně subjektivním pohledem na zobrazované události. Dvě z jeho autobiografických knih se staly předmětem filmového zpracování a u obou byl iniciátorem a hlavním představitelem novinářův blízký přítel Johnny Depp. V režii Terryho Gilliama vznikl snímek Strach a hnus v Las Vegas (1998), účtující s hnutím hippies, protesty proti vietnamské válce a všeobecným psychedelickým šílením šedesátých let, v němž s Deppem hrál Benicio Del Toro. S dvanáctiletým odstupem byl pak zfilmován jeho Rumový deník (2010), líčící zážitky svérázného novináře, který v roce 1960 nastupuje do krachujícího deníku v portorickém San Juanu. Většinu času tráví v alkoholovém či jiném opojení a snaží se psát o potenciální korupci amerických financí, jež na ostrov začínají proudit. Barvotisková krása turistické destinace se tu střetává s bídou místních obyvatel, kteří Američany nemají rádi, ač k nim v podstatě sami patří. Film režíroval anglický herec Bruce Robinson (*1946), který se uvedl jako režisér pozoruhodným autobiografickým příběhem dvou nezaměstnaných herců Withnail a já (1986) a psychothrillerem o stíhání sériového vraha Jennifer 8 (1992). Deppovou hereckou partnerkou ve snímku je Amber Heardová, která pak byla dva roky jeho manželkou (rozvedli se v lednu 2017). (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (408)

nash. odpad!

všechny recenze uživatele

Opilecké žvásty, historky a úlety mi nikdy moc neříkaly, takže tohle mě zcela minulo. Už roky jsem neviděl tak absolutně prázdný a nudný film, který by byl tak důsledně o ničem. Dvě hodiny krystalicky čisté nudy, během nichž se nic nestalo a ještě po hodině nebylo jasné v čem má spočívat zápletka, která se navíc nakonec v tom balastu zcela utopila. A čekání na vtip, záblesk humoru nebo něco co bych mohl označit jako zábavné bylo stejně zoufalé jako marné. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Poměrně dost nešikovně udělaný. Film pajdal mezi žánrama na jedný straně v dnešní době neuvěřitelně aktuální téma nezávislost žurnálů na druhý straně ty komický prvky jako by vypadly s nějaké němé grotesky, viz jízda ve zničeném Fiatu. Jako ono to vtipný bylo, ale celistvost filmu to spší drobilo než tužilo. Samozřejmě ten chlast jsem cítil z plátna až k má sedačce a docela jsem litoval, že jsem se na projekci nevyabil flašulkou Morgenka, poněvadž troucha sounáležitosti s filmem nikdy neškodí. Johny Depp dobrej jako vždy pacholek jeden hnědookej, ostatní po herecký stránce taky pohoda. Atmosféře přidává exotické prostředí jenže to zase naršuje bohémskost postav a vlastně i celého příběhu a tak je to furt dokola. Řada dobrých věcí, která se neumí chytnout za ruku a držet pohromadě. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Když se na plátně objevila poprvé, zaskočila mi miňonka. Když ji kamera zabrala podruhé, zapomněl jsem polknout a káva mi tak vytekla z úst na mikinu. Potřetí jsem už byl skoro nasrán, poněvadž to mně z rukou vypadla termoska s teplým čajem. Vyplynulo mi z toho ponaučení, a tak jsem zbytek filmu proseděl zařezán jako pila ve fošně, připraven zvolat "zdravotník!", kdyby mě snad z její krásy trefila pepka. Ano, řeč je o Amber Heard. Šmankote, i kdyby se Rumový deník jmenoval dvouhodinový záběr na její obličej, já do toho kina půjdu znovu! Jo a kromě ní? No jistě, Johnny zůstal Johnnym, novým mimickým výrazům ho už zřejmě nikdy nikdo nenaučí, a rum je mrcha již od prvopočátků, to také víme. Co jsme však možná nevěděli je, že Bruce Robinson dokáže filmu vdechnout příjemnou atmosféru, díky níž se pak i krutý návrat sychravým večerním městem z kina domů promění v hezkou procházku. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Tvářil jsem se rozpačitě při sledování nadraného Deppa ve filmu, který je doslova nudný a o ničem. Podával svůj obvyklý výkon s obvyklými výrazy a postoji. Scénář je ale nic neříkající snůžkou blbostí a zmatený jako český turista v shortkách a slunečních brýlích, který si objednal zájezd do Karibiku a právě s letadlem dosedl na letiště na Aljašce. Také jsem čekal něco jiného a naprosto zklamán hledám slova, kterými bych popsal své dojmy. Připadá mi to tak zbytečné a trapné. Snad je dobře, že je H. S. Thomson po smrti, protože tahle "pocta" jeho životu by ho dozajista zabila! Naprosto podprůměrný a nezáživný film s jednou sexy herečkou, za kterou dávám hvězdu navíc. 40% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Na mě až přespříliš nevzrušivá koláž, která rozehrává hned několik dějových linií, ale na žádné prakticky nedokáže stavět. Pisálek Depp, permanentně opájený rumem, se tak v Portoriku léta páně 1960 otře hned o několik „témat“, u žádného ale nevydrží, natož pak, aby jím diváka zaujal. Může za to hlavně nerozhodnost režiséra Bruce Robinsona – půjdu do sociální kritiky, uvolněné komedie nebo potěším milostným příběhem? Je to jedno, na tuhle žánrovou všehochuť jsem zapomněl po pár desítkách minut, víc než Depp zůstane v hlavě krásná Amber Heard nebo vygumovaná troska Giovanni Ribisi (sakra, po kolikáté už takhle zazářil ve vedlejší roli?). ()

Galerie (85)

Zajímavosti (16)

  • Filmári navštívili okrem hlavného mesta San Juan aj mesto Vega Baja ležiace na severe Portorika. (MikaelSVK)
  • O roli Dihbyho se ucházel i švýcarský herec Philippe Vonlanthen, a to v Londýně během osobního setkání s režisérem Brucem Robinsonem, které proběhlo během slavnostního obřadu a následné autogramiády autora knihy "The Peculiar Memories of Thomas Pennman" Huntera S. Thompsona v roce 1999. (Conspi)

Reklama

Reklama