Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Žít na "konci světa" může někomu připadat jako vyhnanství, jako místo, kde se ani žít nedá. Pro sourozence Vuka, Jurku a malou Gábinu je horská chata vysoko v horách nejkrásnějším domovem. S rodiči, kteří tu zvolna a s příkladnou poctivostí v podnikání vybudují prosperující penzion, se děti cítí bezpečné a šťastné. O téhle rodině, žijící v harmonické symbióze s nádhernou, ale i krutou horskou přírodou, vypráví úspěšný třináctidílný televizní seriál. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

cariada 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasický seriál o životě v hotelu Na konci světa kde jinde než na horách. Jeden z mála seriálů kde mě ani R.Lukavský tolik nevadil. Kdo by si nevzpoměl na dva bernardíny Bujara a Baryka. Na bráchy Jurku a Vuka a malou Gábinu. Příjemný průměr ,který neurazí ,ale ani nenadchne , ale dokáže zpříjemnit odpoledne. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Další z řady dětské seriálové předlistopadové produkce, seriál byl vyjímečný hlavně prostředím, ve kterém se odehrává. Horská chata, penzion, ve kterém své dobrodružství prožívá Jurka s Gábinou, jejich dva bernardýni, rodiče a starší bratr Vuka (Oldřich Vízner), nás ve 13 dílech vtáhl do života a práce horalů, horské služby i obyčejných lidí, kteří vyměnili život ve městě, za ten na horách. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pohoda. 1) Slovem, které vystihuje tento seriál, je pohoda. Půvabné lokace, trefné herecké obsazení i pěkný námět sám o sobě jsou zaručené taháky. V mládí jsem na seriálu oceňoval právě tyto vlastnosti. Nekoukám kde co lítá, ale dělám co mě živí._____ 2) Ty oceňuji i dnes, ale už nemohu nevidět také scenáristické nedodělky, nedotažený děj, nevyrovnanou kvalitu jednotlivých epizod a určitou unylost celého vyprávění._____ 3) Záběry z Krkonoš (Pec pod Sněžkou) potěšily, atmosféra horské boudy je autentická a neopakovatelná. Bojar a Bary také nezklamali, i když chvílemi bylo vidět, že mají filmaře poněkud na háku._____ 4) Do mysli se mi zaryla i parádní hudba k titulkům 46letého Ladislava Simona (mj. autora znělky Večerníčku)._____ 5) Asi by to chtělo seriál podstatně zkrátit, aby zůstalo jen to obsažné. Méně znamená někdy více._____ 6) Něco účinkujících: 15letý Jiří Máša (Jurka), 56letý Radovan Lukavský (otec), Radka Jandáčková (neobyčejně protivná uřvaná Gábina, Jurkova sestra), 48letá Zdena Hadrbolcová (matka), 28letý Oldřich Vízner (starší bratr Vuk), 14letá Zuzana Bydžovská (zakoukaná do Jurky, který ji ignoruje), 57letý Martin Růžek (kuchař), 57letý Josef Bek (strýc), 45letý Josef Vinklář (hajný Rýdval), 13letý Roman Čada (Jurkův kamarád)._____ 7) Zajímavý koment: maxxxim*****. ()

tančísvlky 

všechny recenze uživatele

Nedocenený seriál mojej mladosti,úplne netypický taký zvláštný pohľad bez prikrašlovania a načančanosti.Skvelé herecké obsadenie a dôverihodnosť postáv v podaní Lukavského,Víznera,Kornovej až mrazí.Je poznať kvalitná kamera,a skúsené režíjné vedenie p.Ráža. Pozrite kam spadla dnešná serialová tvorba,a pozrite si v kontraste túto vecičku-doporučujem a jednu hviezdičku pridávam... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Na pomyslném konci světa stojí horská restaurace, kterou provozují dva šíleně hodní a šíleně tolerantní manželé mající spolu tři děti, dva bernardýny a prosperující penzion. Starší ze dvou synů, s domáckou přezdívkou Vuk, už vyletěl z hnízda a mladší Jurka v něm vidí nedostižný vzor. Se svými kamarády pak prožívá obyčejná klukovská dobrodružství a je v podstatě příkladným synem svých rodičů. Kdyby jím nebyl, tak by ho jistě přísný pan režisér Ludvík Ráža, srovnal do latě. Populární třináctidílný televizní seriál ze sedmdesátých let, který se čas od času vrací na obrazovky, těží především z přesně vybraného hereckého obsazení, které ač se to na první divácký pohled nezdá, vytváří jistou autenticitu prostředí, se kterým až důvěrně a především uvěřitelně v příběhu splývá. Ze seriálu je cítit určité zachování knižní předlohy, postavy mají spíše literární ráz. Bylo na hercích, aby jim vdechli život, což se podařilo. Větší počet dílů se však nakonec ukázal přehnaným pro příběhy, jejichž zápletky působí obyčejně a některé díly až roztahaně, ačkoliv jejich jednotlivá minutáž není ani půlhodinová. Herecké výkony, úvodní melodická titulková instrumentálka a v neposlední řadě řemeslně dobře odvedená režijní práce, jsou hlavními devizami seriálu pro celou rodinu, kterému se na televizních obrazovkách daří i po čtyřech dekádách na světě, a to se prosím podle tvůrců odehrává "na konci světa" a vznikl v době normalizace. Politickým hlediskem byl však nezatížen, ale zase se to nahradilo příkladnou prací horské služby. 60% ()

Galerie (23)

Zajímavosti (11)

  • Ludvík Ráža přiznal, že netušil, jak bude natáčení v horách a v zimě obtížné. Až na místě zjistili, že většina herců nikdy nestála na lyžích. Pracovníci horské služby pomohli zachránit natáčení. Nejenže vynášeli do kopců na zádech a saních kamery, stativy a filmový materiál, ale často i dětské herce, protože se na lyže nedokázali postavit. Mnoho herců v lyžařských záběrech museli dublovat také oni, nebo jejich zdatnější rodinní příbuzní. (sator)
  • Když si Vuk (Oldřich Vízner) vezme v kuchyni tác s polévkami a rozbije ho, tak na zemi jsou střepy a vylitá polévka. Vuk odejde a hned se za ním rozběhne Jurka (Jiří Máša), ale v tu chvíli už je podlaha zase čistá. (P.Machy)

Reklama

Reklama