Reklama

Reklama

Žít a nechat zemřít

  • Velká Británie Live and Let Die (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Jamese Bonda je i černá magie krátká. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Krátce za sebou jsou během výkonu služby zabiti tři agenti britské tajné služby: jeden během jednání OSN, další v New Orleansu a poslední na karibském ostrově San Monique. Agent 007 James Bond se proto vydá do New Yorku a spojí se s věrným kolegou ze CIA Felixem Leiterem. Brzy však padne do pasti harlemského drogového mafiána, jenž si říká Mr. Big a jenž má k ruce několik všeho schopných zabijáků. Bondovi se podaří utéct a přes New Orleans vypátrat hlavního podezřelého: tím není nikdo jiný než premiér republiky San Monique Kananga. On a Mr. Big jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba, která má velmi odvážný zločinný plán: na ostrově řídí velkovýrobu heroinu, kterým hodlá zaplavit světový drogový trh. Proti Jamesi Bondovi má soukromou armádu, temná kouzla vúdú a krásnou pannu Solitaire s věšteckými schopnostmi... Film Žít a zemřít znamenal začátek bondovské kariéry pro třetího představitele agenta 007 Rogera Moorea, který se v postavě Jamese Bonda objevil celkem sedmkrát. „Výbušná" titulní píseň Paula a Lindy McCartneyových byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (414)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Po Connerym byl Moore celkem logicka volba, kdyz uz si Bonda strihnul v serialu a jeho prvni ucast v celovecerni bondovce zvladnul slusne. Jeste neni zas tak starej, vypada vcelku charismaticky, hazi hlasky na vsechny strany, bali jednu zenskou za druhou a zvladne i nejakou tu akci. To plati i o Jane "Doktorka Quinnova" Seymour, ktera je tady mlada a pekna. Jinak Hamilton docela slusne zvladnul namixovat akci (i kdyz by ji mohlo bejt vic), exoticky lokace a novy, slusny zaporaky. To vse v docela slusne napsanym pribehu, u kteryho je jedina vada to, ze to vetsinu casu vypada, jakoze o nic moc nejde a je to cely takovy lehce zmateny. Slabsi 4*. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Negři, samý negři - ještě že je tu velký bílý boss James Bond, který jim všem nakope jejich černý řitě. Toliko k ději, který sice ničím příliš nevybočuje z řady Bondovek (slušně zahraný Bond, ženy, superzáporáci, vynálezy, atd.), ale je ho dost tak maximálně na hodinu a půl, zatímco Žít a nechat zemřít má přes dvě hodiny a tudíž nehorázně nudí a to nejen v dialogových scénách, ale i v těch kde by měl být nejvíce dynamický a výrazný - v akci. Napětí veskrze mizivé, opravdu dobré spektakulární trikové a eye candy záběry by mezi tunami vaty taky jeden lupou pohledal... aspoň ty ženy, resp. TA žena tentokrát opravdu stojí za to - Solitare v podání Jane Seymour patří mezi Bondgirls jednoznačně k těm nejkrásnějším. 5/10 ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro Bondovy mise, které se odehrávají v exotických prostředích (například Žiješ jenom dvakrát, kde se agent 007 vypořádává s Blofeldem na Japonských ostrovech). Zde elegantní Roger Moore objevuje záhady voodoo, likviduje černochy pomocí štípacích kleští nebo nábojů proti žralokům a svede sexy vykladačku karet. Samozřejmě nemůže chybět ani komická vložka v podobě louissianského "redneck" šerifa Peppera. Škoda zbytečně kouskovaného finále, jinak se totiž jedná o odlehčené dobrodružství přesně podle mých představ. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejslabších a nejnudnějších bondovek a navíc velké zklamání od Guye Hamiltona, jehož ultra-stylového Goldfingera jsem si nedávno zopakoval. Problém rozhodně není v Moorovi, který zde oproti pozdějším bondovkám vypadá opravdu mladě. Moorův Bond je šarmantní, vtipný a umí zahrát i na ostřejší strunu. Hlavním problémem filmu je černošský ,,vůdů" kabátek, který skopičinám britského fešáka moc nesluší a druhý problém je dost nudná akce, kdy třeba honička člunů je chvílemi až ubíjející. Za pochvalu snad stojí jen běh přes aligátory. Mimochodem se nejedná o žádný trik. Při jednom pokusu dokonce přerostlá ještěrka chytla kaskadéra za nohavici. Z nudného oparu film nevytáhne ani otravný (Navíc v české verzi příšerně nadabovaný) seržant Pepper. Na atmosféře se tak podílí jen hudba, která ale na druhou stranu vaří prakticky celou dobu z main theme. Jediné štěstí je, že se jedná o hodně kvalitní theme. Ale já se prostě nebavil. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Zajímavé prostředí a temnější občas až mystické ladění, tentokrát se Bond musí vydat mezi vyznavače voodoo, aby zabránil drogovému králi zničit Ameriku. Pěkná bondgirl, mysteriozní hrátky s kartami, šklebící se padouši a už znatelný Mooreovský styl - tedy plno komediálních prvků, občas sice úplně pitomých (Lousiana a její super šerif), ale přesto často docela zábavných. Ne úplně marné některé akční scény (hlavně ta na vodě), ale jako protiklad také scény dost směšné,jak to už bývá pravidlem. Potěší také detektivně laděné hledání stop a celé pravdy. Tedy znovu nijak vyčnívající bondovka, i díky poslednímu záběru a mladšímu Mooreovi (což dlouho nepotrvá :) 7/10 ()

Galerie (148)

Zajímavosti (35)

  • Scéna, v níž Bond (Roger Moore) prchá z malého ostrůvku obklíčeného aligátory a krokodýly, neobsahuje žádné triky. Skok přes krokodýly provedl Ross Kananga, kaskadér a farmář na krokodýlí farmě. Finální záběr je výsledkem pěti pokusů. Při jednom z nich Ross upadl a krokodýl se ohnal po jeho patě. Kaskadérovi nejen potrhal kalhoty, ale přivodil mu i mnohá zranění, která si vyžádala 193 stehů. (cheyene)
  • Jde o vůbec první bondovku, v níž se vyskytuje fiktivní země a kde chybí postava Q. (hippyman)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno