Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1967 a sedmnáctiletá Susanna Kaysenová je stejná jako mnoho jejích vrstevníků zmatená, nejistá a snaží se najít smysl v tom rychle se měnícím světě kolem sebe. Po (rodiči sjednané) návštěvě psychiatra se od něj ovšem dozví, že její chování se jmenuje nerozpoznatelné narušení osobnosti, projevované nejistotou o vlastní osobnost, dlouhodobých záměrech, výběru přátel a nejasným žebříčkem hodnot- a je okamžitě umístěna do psychiatrické léčebny. Tady Susanna poznává Lisu, Daisy, Georginu, Polly a Janet pestrou skupinu mladých žen. Stanou se jejími nejlepšími přítelkyněmi a pomohou jí najít cestu k někomu, koho už dávno ztratila k sobě samé. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (365)

Terva 

všechny recenze uživatele

Dostat se do cvokárny není zas tak těžké. Ještě jeden podpis, prosím....a pak už jen závislost na práškách. Pár postřehů: Kdybys tady bydlela, byla bys teď doma. O tomhle přesně je TERA - PI - JE. Mrazivá scéna, jak si prohlížejí své vlastní nemocniční karty, zvlášť diagnóza "narušení osobnosti". A malá rada: neukazuj svým posraným prstem na blázny. Pak přijde kruté poznání , kdo je vlastně blázen a kdo mezi blázny jen žije. Vše se na začátku tváří jako sranda, a ke konci filmu se vše mění ve smutek. Těžké otázky, těžké odpovědi. Ocenění: Oscar 1999 - vedlejší herečka (A. Jolie) Zlaté glóby - vedlejší herečka (A. Jolie) Blockbuster Entertainment Awards - vedlejší herečka v dramatu (A. Jolie) ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Krásné a zajímavé drama z prostředí psychiatrické léčebny s nezapomenutelnými hereckými výkony Winony Ryder a Angeliny Jolie. Ikdyž z mého pohledu si zasloužila Oscara spíše Winona. Tím, že jsem sáhnul po tomhle filmu, jak se říká, naslepo, o to víc jsem byl překvapen. Jak tenká může být hranice mezi normálním životem dospívajícího jedince a bláznovstvím... ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

» Budúci sexymbol Ameriky zatienil všetky svoje kolegyne, i hviezdičku z Edwarda ? « 『 Alebo hodnú chvíľu som si myslel, že sa pozerám na ženskú verziu Preletu nad kukučím hniezdom 』To sa mi určite iba zdalo, lebo tu hrá Angie Jolie, ktorá charakterovo, postavovo, ale vôbec nie je ďaleko vzdialená od týchto beznádejných pacientov oregonského špitálu. _Jej postava Lisa je na tom ešte pomerne veľmi dobre po duševnej stránke, aj keď má tie svoje typické výkyvy nalád, no „žijú tu” také rôzne pacientky, ktoré ako sa vraví : „Sú zabité prípady” ! Do tejto cvokárne prichádza taktiež mladá Susanna Kaysen, podľa ktorej sa nakrútil tento znepokojivý snímok režiséra Jima Mangolda, ktorý sa neskôr bude venovať legendárnemu Wolverinovi. Napísala o sebe asi poučnú knižku, však ? Ona je reálne jestvujúci človek, ktorá prežila tieto svoje stavy „vyhorenia” na vlastnej koži, a tak sa jej zhostila herečka s veľkou budúcnosťou Winona Ryder, čo si brúsila zuby na Oscara, ktorá v dobe premiéry snímku ešte netušila, že si bude čoskoro sypať popol na hlavu z jej závratnej kleptománie. Dá sa povedať, že sa z časti úplne zžila so svojou rolou. _ Má to zaujímavé obsadenie, ale mňa extra film nenadchol, i keď sa v ňom skrýva dané p-o-s-o-l-s-t-v-o... PS : Režisér občas volí formu flashbacku, ktorý sa bravúrne prelínal s prítomnosťou, a to by som chcel ešte pochváliť. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Komornější feminí Přelet nad kukaččím hnízdem (tomuto srovnání se prostě nelze vyhnout) bez onoho výrazného metaforického přesahu k podobenství o svobodě a totalitní moci, ale s o to výraznějším akcentem síly jedince změnit stagnující systém a s výraznou vírou v dobro člověka i principy víry v sebe samého. Symbolický motiv hledání - generačního, dobového, metafyzického... je opsán v příběhu mladé dívky, jejíž diagnóza je tak všední, že by se dala vypsat v záhlaví zdravotní dokumentace téměř každého z nás - nejistota, neujasněná pozice, pochyby o tom, kdo a proč tu jsem... Výborné herecké výkony (Winona Ryder, ale i Angelina Jolie dokazují, že umějí hrát...), slušně napsaný scénář s psychologickým vývojem postav, celá řada míst k zamýšlení (sama podstata a fungování psychiatrických léčeben, hranice normality v lidském jednání, manipulace a manipulativní sklony...), výstižně ztvárněné ,,bezčasí" léčebny s občas probleskující atmosférou konce šedesátých let, místy možná trochu moc typizované interiéry psychiatrického ústavu a s tím spojené deja vu mizanscény... Rozhodně však podařený a nadprůměrný film... Podobné filmy: Přelet nad kukaččím hnízdem, Prozac Nation, Veronika Decides to Die ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Smutný příběh o smutných dívkách, které nevěděly co s životem. Stejně jako u Přeletu nad kukaččím hnízdem jsem se musela podivovat nad systémem ústávní léčby v 60. letech. Tohle všechno Mangold zručně zachytil. Winona Ryder tady podala nejlepší výkon, jaký jsem od ní viděla a měla tu smůlu, že od ní pozornost odpoutala výraznější a rovněž skvělá Angelina Jolie. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (29)

  • „S břitvou to bolí, řeky jsou špinavé, jed tě potřísní a prášky tě ochromí. Zbraně jsou nezákonné, oprátka může povolit, plyn smrdí, taky můžeš zůstat žít,“ je úryvek z básně Dorothy Parker zvané Resume. (HellFire)
  • Většina filmu byla natočena ve státní nemocnici v Harrisburgu v Pennsylvánii, která byla do roku 2005 používána pro léčbu mentálně zaostalých lidí. (HellFire)

Reklama

Reklama