Reklama

Reklama

Animovaný film Asterix a Vikingové je adaptací původního komiksu Asterix a Normané. Příběh začíná, když náčelník vesnice obdrží zoufalou žádost o pomoc od svého bratra v Lutecii. Ten potřebuje, aby se z jeho syna stal pořádný muž a tak jej poslal do galské vesničky. Mladík je nejprve znuděný ze strohosti venkova, tato nuda se však velmi rychle změní, když připlují vikingské Drakkary. Vikingové však nepřišli plundrovat a ničit, ale naučit se novým věcem, jako je například strach. A toho má mladík v sobě dost a tak jej unesou. (SPI Film)

(více)

Recenze (245)

Nin 

všechny recenze uživatele

No nevím.. Nejvtipnější Asterix? To rozhodně ne, když si vzpomenu třeba na Dvanáct úkolů... Je to rozhodně "nejmodernější" Asterix, ale ne až tak otravným způsobem jako hrané filmy, spíš až nějak moc často jsou tu narážky na věci z nové doby jako smsky, diskotéky... Ale nic proti, už Goscini do svých komiksů podobné narážky s chutí dával (vzpomínám například na mramoráky), ale všeho s mírou. Animace je poměrně pěkná, nafouknutí původního příběhu není vůbec špatný, ale tak nějak musím pořád myslet na to, že to prostě nebylo dostatečně vtipný. A co jiného má Asterix především být? Doufám, že ta výchovná narážka na Panoramixe "Druide, k čemu vlastně ten strach opravdu je" byla myšlena aspoň trochu jako vtip (připomnělo mi to southparkovský "dneska jsem se toho hodně naučil...") :) (6/10) ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Můj maličky francouzský hrdina a jeho velký přítel jsou zpět. Snad bych ještě i někde našel staré komixy, které jsem hltal ve velkém. Nepřekvapí tedy, že jsem rád za každý návrat těhle sentimálních ikon mládí. Trailer však naznačoval opět hranou verzi - no a jsem rád, že se autoři nakonec drželi klasického 2D. Plochý animák jsem delší dobu neviděl takže moje chuť na nového Asterixe byla o to větší. A jak to nakonec dopadlo? Pořád je to zábava, která sice na staré klasické díly nemá, ale koukat se na to dá pořád poměrně sympaticky. Tvůrci šli s dobou a do příběhu vložili pár moderních odkazů, teď se dá jen spekulovat jestli to bylo dobře či špatně - osobně mi to nevadilo, ale ani mě to nějak nenadchlo. Až snad na SMSku :). Čekejte tedy oddechový animák staré školy, podpořený několika povedenými vtípky, klasickým galským příběhem ale hlavně na Asterixe, Obelixe, Panoramixe, Idefixe a další a další ixe. 3* Ooh, is THAT what you call "fantastic", "great" progress? I gave you a mission to make a man of him! ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jsou-li na scéně Vikingové, tak je nový Asterix zábavný. Jsou-li na scéně Galové, pak je alespoň průměný. Je-li však na scéně Zničehonix, tak je nesnesitelný. V detailech a některých scénách umí Asterix spolu s Vikingy pobavit, ale celkově to žádná velká výhra není. Tvůrci mají ovšem štěstí, jelikož díky suchu na poli klasicky animovaných filmů se Asterix výjimá. Potěší i rozmáchle "výpravná" hudba. Relativní krátkost a dobré tempo vám nedovolí se nudit čili snímek svůj účel plní. Pobaví totiž nejen děti, ale i dospělé, byť ani jednu z těchto skupin nijak zvláště. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Základní premisa celé série s Asterixem a Obelixem spočívající v heslu „Dej římskému legionáři do držťky!“ je pryč a s ní se vytratilo i ono kouzlo, jímž oplývali předchůdci tohoto díla (o hrané verzi raději taktně pomlčím). Celé schéma příběhu se zeštíhlilo na bojový výcvik náčelníkova metrosexuálního synovce a na protější straně stojící partu Vikingů, kteří se chtějí naučit strachu. Celá zápletka však postrádá ráznější náboj, který by ji opravdu vynesl na Olymp zábavy. Vršení gagů představuje nekontrolovanou dávku neinvenční beznaděje, jakou vůbec jde vyplodit. O tom, že Obelix má rád divočáky každý ví, že kouzelný lektvar dělá divy i se staříky taky, tak proč se tím tvůrci vůbec zaobírají? Respektive jde spíše o to, že právě tohle jsou jediné „frky“, kterých se dočkáme. Zbytek je zoufalá vata, který je dneska k vidění v každém druhém animáku. Snaha o modernizaci (trance party a vůbec celá písničková intermezza jsou otravná) má přesně opačný efekt a shazuje snímek za hranice trapnosti, z níž se už ničím jiným nevyhrabe. Legenda se sice pohřbila už před lety hranou verzí, ale kreslíři jí zdatně sázejí na hrob macešky… ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Z nostalgie ke starším kresleným Asterixům musím dát takhle nízké hodnocení. "Astérix dobývá Ameriku" se mi zdál málo francouzský, málo Goscinovský, málo všechno, ale Vikingové předčili moje nejhorší očekávání. Mám doma všechny komixy, které kdy u nás vyšly, včetně dílu s UFOuny, který mě nenadchnul ani v komiksové podobě, takže mám k Asterixovi hodně vřelý vztah, ale odpustit něco takovéhohle prostě nedokážu. Nevadí mi "modernizace" (holubice esemeska, disko tance z Lutécie atd.), vadí mi ztráta ducha, téměř nulový výskyt Římanů, pitomé moralizování jako v té nejameričtějsí disneyovce a podivná animace (všimli jste si, jak zvláštně vypadají mraky na nebi?). ()

Galerie (47)

Zajímavosti (5)

  • Film vychádza z pôvodného komiksu „Astérix et les Normands“. (Tolf)
  • Film vznikol klasickým kreslením, počítač použili iba na špeciálne efekty. (Tolf)

Související novinky

Rudý Baron, Geronimo a Zlatý Míč

Rudý Baron, Geronimo a Zlatý Míč

28.05.2006

Tomu se říká zajímavá sešlost, pravda? No a to ještě vůbec není všecko (ale o tom později). Když se řekne francouzský animovaný film, napadne vás pravděpodobně nejdřív Tintinova dobrodružství, Byl… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno