Reklama

Reklama

Animovaný film Asterix a Vikingové je adaptací původního komiksu Asterix a Normané. Příběh začíná, když náčelník vesnice obdrží zoufalou žádost o pomoc od svého bratra v Lutecii. Ten potřebuje, aby se z jeho syna stal pořádný muž a tak jej poslal do galské vesničky. Mladík je nejprve znuděný ze strohosti venkova, tato nuda se však velmi rychle změní, když připlují vikingské Drakkary. Vikingové však nepřišli plundrovat a ničit, ale naučit se novým věcem, jako je například strach. A toho má mladík v sobě dost a tak jej unesou. (SPI Film)

(více)

Recenze (245)

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Rozhodně chválím klasickou 2D animaci, která 3D prvky nezakomponovává prakticky nikde - i ta voda je ručně animovaná. Co se týče ale zbytku - jak se říká u nás, je to taková prostoduchá blbost, která sází na nanicovatého hrdinu a řadu popkulturních odkazů. Pousmál jsem se třeba u scény, kde se stála fronta do vikingského rádoby klubu, ale to je tak vše. Žádné velké ponaučení, ani moralizování z filmu nevyplynulo a tím mám i já jasno, že cílil vyloženě na mladší publikum (a to starší neměl moc čím potěšit). Nicméně jsem se díky tomu všemu a kratší stopáži ani nestihl nudit, vše pěkně odsýpalo a mělo jasnou pointu, tak uděluju opravdu hrubý průměr. ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že disneyovké moralizování mohlo být vynecháno. Důkaz že to funguje i bez nich sou staré díly. Ale zlobit se na ně že nám tam nedali nějaké ty legionáře, to je hloupost. Ani v některém komixu není ani zmínka o Římě. Což je dobře a je vidět že se snaží aby nezabředli do stereotypu. Uderzo (nyní už jen jeho společník Goscinny) se snaží podat stejnou věc jinak a musím říct že jim to vychází. Ale co se týče filmu, nikterak nepřekvapil, ale ani nějak nepropadl. Dokazuje to, že duch starých animáků je dávno za sedmero horami : / ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodně není jedno z nejlepších Asterixových dobrodružství, co byla zpracována jako animovaný film, ale pořád mnohokrát lepší než hraná podoba. Je to ale až trochu moc klišovité a až moc málo vtipné, aby tohle byl skutečně snímek, který stojí až tak moc za pozornost. Starší kousky jsou rozhodně vtipnější a zábavnější. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

No nevím.. Nejvtipnější Asterix? To rozhodně ne, když si vzpomenu třeba na Dvanáct úkolů... Je to rozhodně "nejmodernější" Asterix, ale ne až tak otravným způsobem jako hrané filmy, spíš až nějak moc často jsou tu narážky na věci z nové doby jako smsky, diskotéky... Ale nic proti, už Goscini do svých komiksů podobné narážky s chutí dával (vzpomínám například na mramoráky), ale všeho s mírou. Animace je poměrně pěkná, nafouknutí původního příběhu není vůbec špatný, ale tak nějak musím pořád myslet na to, že to prostě nebylo dostatečně vtipný. A co jiného má Asterix především být? Doufám, že ta výchovná narážka na Panoramixe "Druide, k čemu vlastně ten strach opravdu je" byla myšlena aspoň trochu jako vtip (připomnělo mi to southparkovský "dneska jsem se toho hodně naučil...") :) (6/10) ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Již normanská předloha nepatří k nejúchvatnějším dílům komiksového seriálu a novodobý roub dokázal učinit z filmu Asterix a Vikingové nejméně poutavou animovanou zábavu nepoddajných Galů. Asterix vždy sloužil k nadsázce komentování nešvarů současnosti, ale ne každá podobná snaha vede ke stejně důmyslnému vyznění. Snad je to i pokročilejší dobou spotřební éry vzniku filmu, ale výsledek je povrchnější a příliš umanutě si lebedí ve svém vlastním pofidérním přínosu. Nebýt postaviček obou světoznámých hrdinů, byl by film zaměnitelný s ostatním balastem animované tvorby moderního věku a snad jen z obdivné úcty lze nalézt každý sebemenší záchvěv zábavy a úsměvu. Asterix a Vikingové dovršili transformaci kultu na novodobé podmínky. Nemohu být nadšen, ale stále jde o dva svérázné výtečníky. Strach jde ze směrování, nikoli ze všehoschopných nájezdníků. Oubliez et augmentez! Je vais dormir avec cet espoir! ()

Galerie (47)

Zajímavosti (5)

  • Film vznikol klasickým kreslením, počítač použili iba na špeciálne efekty. (Tolf)
  • Film vychádza z pôvodného komiksu „Astérix et les Normands“. (Tolf)

Související novinky

Rudý Baron, Geronimo a Zlatý Míč

Rudý Baron, Geronimo a Zlatý Míč

28.05.2006

Tomu se říká zajímavá sešlost, pravda? No a to ještě vůbec není všecko (ale o tom později). Když se řekne francouzský animovaný film, napadne vás pravděpodobně nejdřív Tintinova dobrodružství, Byl… (více)

Reklama

Reklama