Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 622)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Kdo by po téhle geniálně ujeté komedii bratrů Coenů ještě pochyboval o tom, že jsou těmi nejoriginálnějšímíi tvůrci současnosti? Ukousnuté ucho letící vzduchem, bowling jako životní styl, němečtí nihilisté a jeden takový Dude, který prochází svým povalečským životem a nestačí se divit, co se kolem něj děje. No není ten Coenovic bizarní svět úžasný? ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Když se k pochcanému koberci přimíchá banda techno-nácků, veterán z Vietnamu, producent porna, unesená štětule a "umělkyně"... tak věřte nebo ne, je to prdel jak cyp. A jen tak mimochodem, kdo z nás by neznal typana jako je právě Lebowski? Já myslím, že každý máme v okolí takového menšího nebo většího Lebowskeho...a ruku na srdce, vždycky je s ním prdel jak cyp! ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Neo-noir podle Coenů. Voice-over nepatří protagonistovi, ale anonymnímu cizinci ve westernovém ohozu (čím je zesílen mýtotvorný charakter ironického vyprávění). Hlavní hrdina není soukromý detektiv ani pojišťovací agent, nýbrž archetypální devadesátkový "slacker" (s některými rysy květinového dítěte), který kromě hraní bowlingu, poslouchání zvuků velryb a popíjení Bílého Rusa nic nedělá a vyniká pouze v zevlování. Spouštěčem veškerého dění není vražda ani soška Maltézského sokola, ale prostě pochcaný tepich. Až na jeden infarkt nikdy nejde o život, ale nanejvýš o ufiknutý malíček nebo intimní seznámení s fretkou. Femme fatale s odzbrojující otevřeností přiznává, že má ráda sex a s okolním světem komunikuje vaginou (resp. vaginálním uměním). Konec vyznívá tak nějak do prázdna, jako kdyby se vlastně nic nestalo, což je pocit vystihující nejen postavu Dudea, ale vlastně celý film. Pro někoho iritující vyprázdněnost, pro mě hláškami napěchovaná ukázka nesmírně zábavného nenaplňování dokonale osvojených žánrových konvencí. 85% Zajímavé komentáře: Marius, StarsFan, Pacco, ABCD Marta, Bobek15, Bilky ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Film s jednou z nejkrásnějších, nejsmutnějších a nejnenápadnějších postav v dějinách – Donnym Steva Buscemiho. Vedle hlučné dvojice Walter-Jeff se nebohý uťápnutý Donny takřka nedostane ke slovu (shut the fuck up, Donny!), přesto je tichým důkazem geniality bratří Coenů jako tvůrců postav. Osobně hlasuju proto pietní přejmenování filmu z "Big Lebowski" na "Quiet Donny", protože mě ten pokorný obličej Steva Buscemiho dojímá až k slzám. Nádherná komedie, krásně vystavěná a s humorem, který si nespletete. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jak praví jedno přísloví: Někdy tě posere pták a někdy posereš ty jeho! Tak dlouho jsem kolem věčného povaleče Lebowskiho jen tak zlehka našlapoval, až jsem si ho po druhé (a pak další a další) projekci oblíbil natolik, že ho rázem řadím nejen do nejužší špičky tvorby bratří Coenů, ale i mezi své nejoblíbenější filmy. Strašně svěží a pozitivní snímek, kde lítají vzduchem nejen parádní hlášky, ale i ukousnuté uši. Skvělí jsou především Bridges s Goodmanem, ale i vedlejší postavy mají své přesně vyměřené místo a prostor. Líbí se mi i vizuální stránka filmu a chytlavý soundtrack (Bob Dylan). No prostě, poctivá komediální krimi perla, která v některých pasážích dokonce překonává legendu jménem Pulp Fiction. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (110)

  • Hned v původní "wc scéně", kdy je Big Lebowski (Jeff Bridges) konfrontován s vnitřkem své toaletní mísy, se ve střizích mění pozice muže, který jej drží a topí v míse. (Jirka_Globus)
  • Rovnako kultovým ako film sa stal aj sveter značky Westerley, ktorý v tom čase bol už 20 rokov na trhu. Jeff Bridges si ho na nakrúcanie priniesol z vlastného šatníka. Originál Westerley si dnes už len ťažko môžu dovoliť stratené existencie ako Dude. Jeho cena od úspechu filmu vzrástla na viac ako 200 eur. (krasomama)
  • Ve scéně, kdy jde Ježíš (John Turturro) říct svým sousedům, že je pedofil, má rozkrok vycpaný pytlem se zobem pro ptáky. (Janik.Jurica)

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama