Reklama

Reklama

Smrtící atrakce

  • Česko Smrtící přitažlivost (festivalový název) (více)

Jak se první nesmělé milostné vzplanutí mění v poslední stisknutí spouště...  V tomto filmu vystupuje v hlavní roli nová mladá americká hvězda Winona Ryder, která ztvárnila několik významných rolí ve filmech Beetlejuice, Dracula, Mořské panny. Dále hrají Christian Slater, kterého známe z filmu Robin Hood - Král zbojníků a Shannen Doherty, proslulá rolí v TV seriálu Beverly Hills 90210.
Drsný příběh o dospívání navenek neproblematických mladých lidí. Spousta studentů amerických vysokých škol se uchyluje k vraždě pouze proto, aby vynikli mezi svými vrstevníky. Kam až mohou vést nebezpečné hrátky s ohněm, jak láska může změnit původní záměry - to vše uvidíte v tomto napínavém a rozporuplném snímku. (IMAGO Video)

(více)

Recenze (71)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Cynická středoškolská komedie pochází z doby, kdy ještě bylo možné dělat si neironickou srandu ze sebevražd studentů, šikany či vybombení školy (a za střelbu slepými v jídelně následovalo týdenní vyloučení :-)). Jestliže mě nadsazený začátek s obletovanou partou premiantských "bitch" (tři Heather) svou sžíravostí bavil, dramatický závěr se naopak rozpliznul do psychotického paskvilu bez hmatatelné parodie a sebereflexe. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Konvenčná komédia, tváriaca sa nonkonformne. Systém také rád dáva na obdiv. V štýle: aha kuknite, čo my všetko pripustíme a dovolíme! Vraždy obzvlášť populárnych triednych hviezd, no v skutočnosti nafúkaných zmrdov, v záujme zlepšenia atmosféry v škole. Sebauvedomenie, sebakajanie a radikálny rez láskou, v záujme záchrany hniezda tých istých zmrdov, voči ktorým sa bojuje celú prvú polovicu filmu. Ostrakizácia homosexuality a obezity (s výnimkou záverečného obrátenia sa Winoninej postavy na obetavo-pomocnú matku Terezu). Ironizácia malomeštiackych paštikársko-kriketových rituálov vyššej strednej triedy. Na boľševickom Slovensku bol humoristický časopis Roháč s komixovými stripmi Dita; Jožinko, dieťa svojich rodičov či Bill a Mary, plnými absurdného, miestami riadne čierno-sarkastického humoru. Na Západe okrem kopy podvratných komixov aj kadejaké podobné filmy, všetko (až na výnimky) v záujme uchovania systému povolením oprát na okraj v oblasti humoru. Ale: odtiaľ-potiaľ. Výstižný komentár: Pacco. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

"Rozhodnutí se zabít je nejdůležitější v životě, měli bychom si o tom promluvit, stav se za mnou po vyučování"   Nekorektní a braková středoškolská vybíjená, která sice zdaleka nedosahuje kvalit opravdových perel žánru ,  ale svou amorální kvalitu rozhodně má.  V závěru  sice ustupuje černá komedie až vlastně smířlivé moralitce, ale budiž. Zřejmě pak  i inspirativní film  pro budoucí americké středoškoláky... ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Nenechte se odradit stupidním českým názvem a oficiálním obsahem filmu zde uváděným - za oboje by tehdejší distributor zasloužil proplesknout. Černočerná satira na "bezstarostný středoškolský život" bez jediné ryze sympatické postavy (což byl takřka určitě záměr), je napěchována úžasnými hláškami, přepáleným humorem a vskutku originální základní premisou, která je svým způsobem vtipná i mrazivá zároveň. Herecké výkony mladých, většinou začínajících herců, které měli za sebou jen pár snímků, jako Winona Ryder, Christian Slater a Shannen Doherty nejsou nikterak oslnivé, ale ani vás neurazí a vy si tak můžete v klidu užívat šílenosti, co se před vámi odehrávají. Zaráží mě tak nízký počet hodnocení zde na ČSFD a poměrně i nízké procentuelní hodnocení, které balancuje mezi modrou a červenou barvou. Osobně film považuji za nedoceněný kult - samozřejmě míněno v našich končinách, ve Státech si výjimečnost tohoto snímku očividně uvědomují. P.S.: Narazil jsem na jediné české titulky k filmu, ale ty jsou bohužel strašné (a ač se netváří amatérsky, jsou plné významových chyb - a o to jsou zákeřnější). Pokud tedy nevládnete angličtinou natolik, abyste zhlédli film bez titulků, doporučuji raději originální anglické nebo počkat na lepší překlad. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Heathers jsou natolik zvláštním a jinakým filmem, že ho nelze vkládat do rámce jednoho žánru. Tvůrci přišli s originálním nápadem středoškolské „očisty“ s mnoha zábavnými nápady a velkou dávkou politické nekorektnosti (něco takového už by dnes v této podobě v USA nemohlo vzniknout). Všudypřítomný černý humor a prvotřídní hlášky lemují zajímavý děj a herecké výkony všech zainteresovaných jsou parádní. Winona Ryder září a pro Christiana Slatera se toto dílo bez větších pochyb stalo odrazovým můstkem k Scottově/Tarantinově Pravdivé romanci. [LFŠ 2018] ()

Galerie (67)

Zajímavosti (27)

  • Přes skvělé kritiky se snímek v kinech minul s publikem a propadl. Po uvedení na video získala ovšem Smrtící přitažlivost kultovní status a prosadila několik novotvarů i popkulturních zkazek. Jméno Heather se stalo synonymem pro bezpáteřní mrchu, kroket najednou působil sofistikovaněji a někteří začali pití minerálky přikládat nový význam. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Barvy kroketových pálek a kroketových koulí, které každá Heather vlastní, nejsou vybrané náhodou. Heather Duke (Doherty) má zelenou, která reprezentuje závist, kterou chová k vrchní Heather. Heather McNamara (Falk) má žlutou, která reprezentuje zbabělost. A Heather Chandler (Walker) má rudou, reprezentující moc, vůdcovství a sex-appeal. (Tom Riddle)
  • Agentka Winony Ryder prosila Winonu o to, aby nebyla ve filmu, a uvedla, že jestli se ve filmu objeví, rozváže s ní pracovní vztah. (newpage)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno