Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se místní železnice stane terčem bandy desperátů vedené známým lotrem Whitey Harbinem (Dan Duryea), vedení drah najme jemného, leč životem otrlého Granta McLaina (Stewart), aby ochránil vlak s výplatami před další loupeží. Problémem však je, že nejlepší pistolník gangu Utica Kid (Audie Murphy) je Grantův mladší bratr. Rozpolcený mezi pokrevním poutem a morálním závazkem vůči železnici, Grant se připravuje na nejhorší, zatímco se vlak blíží a dostává pod palbu banditů. Film ústí v nezapomenutelnou přestřelku, v níž dva bratři stojí proti sobě, každý na jiné straně zákona, aby mezi sebou vyrovnali starý účet. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (6)

  • James Neilson nahradil Anthonyho Manna na postu režiséra poté, co se Mann nepohodl se Stewartem. Mannovi se nelíbil scénář a taky fakt, že Murphy měl hrát bratra Stewarta, protože jejich výškový rozdíl činil 20 cm. Po uvedení do kin film sklidil velkou kritiku a slabý výdělek. Stewart s Mannem již nikdy znovu nepromluvil. (Mol)
  • Audie Murphy tu jazdil na svojom vlastnom koni, menom Flying John. (westerns)
  • Železničné scény boli natočené na úzkorozchodnej železnici Durango & Silverton v meste Durango v štáte Colorado s použitím parnej lokomotívy Denver a Rio Grande Western Railroad K-28 triedy 476, ktorá tam dodnes funguje v rámci výletných služieb. (westerns)
  • Film bol prvou americkou produkciou, ktorá využíva postup Technirama od Technicolor. Tento proces pomohol urobiť modrú oblohu ostrejšou a tiež spestril jesenné zábery krajiny. (westerns)
  • James Stewart tu dostal vzácnu príležitosť hrať na akordeón, na tomto nástroji hrával od svojho detstva. (westerns)

Reklama

Reklama