Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se místní železnice stane terčem bandy desperátů vedené známým lotrem Whitey Harbinem (Dan Duryea), vedení drah najme jemného, leč životem otrlého Granta McLaina (Stewart), aby ochránil vlak s výplatami před další loupeží. Problémem však je, že nejlepší pistolník gangu Utica Kid (Audie Murphy) je Grantův mladší bratr. Rozpolcený mezi pokrevním poutem a morálním závazkem vůči železnici, Grant se připravuje na nejhorší, zatímco se vlak blíží a dostává pod palbu banditů. Film ústí v nezapomenutelnou přestřelku, v níž dva bratři stojí proti sobě, každý na jiné straně zákona, aby mezi sebou vyrovnali starý účet. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (27)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Průměrný western stojící na hlavní hvězdě. Samotné přepadení nenápadité, např. přestřelka na závěr toho vydala daleko více. Vztah dvou bratrů, jež měl být hlavním pojítkem a klíčem k rozuzlení, nedotažený. Esem se tak stává bloňdatý klučina se svou krabicí od bot (co vám to připomíná? :-D ), a krásné scénérie, přičemž jízda parní lokomoty skrze ně, až do osudné potyčky, byla opravdu líbivá. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Svůj poslední western v 50. letech nenatočil Stewart s Mannem, jak jsme byli až dosud zvyklí, ale s téměř neznámým Jamesem Neilsonem, který se později podílel třeba na seriálu Batman z roku 1966. Jedná se o typicky hezky natočený barevný padesátkový western s nádhernými exteriéry a dobrými herci. Stewarta tentokrát zastínil Dan Duryea jako neurotický vůdce zločineckého gangu. Příběh samotný nebyl tak hluboký jako u Manových filmů, v první půlce jsem se moc nebavil, ale ta druhá už byla lepší. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Rozhodne musím pochváliť jednu slovenskú komerčnú televíznu stanicu a jednu českú verejnoprávnu, že vysielajú takto staré westernové kúsky v HD kvalite. Tým sa automaticky zvyšuje aj ich kvalita filmová, pretože aj Nočné prepadnutie je film, v ktorom je príroda jednou z hlavných postáv. Je to taký inteligentnejší predchodca Prepadnutia 2: Temného územia, len s charizmatickejšou hlavnou hviezdou a lepším rozuzlením :) Nejde o svetovú skazu, ale "iba" o výplaty. 70% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Rivalita mezi čestným bratrem a bratrem - černou ovcí rodiny - je tak slabá, že nedokáže filmu dát víc než jen průměrný náboj. Jejich setkání nenavozuje pocit, že by tam bylo nějaké napětí, nějaký důvod, proč by měl Stewart váhat mezi morální povinností a krevní spřízněností. To bratrské pouto jsem jim prostě neuvěřila. Tím pádem film hodně ztratil na atmosféře. /21. 8. 14./ ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Klasický western, který se ani nesnaží něčím vybočovat, něco převyšovat. Asi je docela dobře napsaný, malinko ho brzdí realizace. Trošku moc se tam pořád odněkud někam jezdí a vedou se řeči, když by tomu slušela spíše akce, která přichází až v závěru. Jestli něco vyčnívá, tak James Stewart - kvůli němu ta čtvrtá hvězda. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (6)

  • James Neilson nahradil Anthonyho Manna na postu režiséra poté, co se Mann nepohodl se Stewartem. Mannovi se nelíbil scénář a taky fakt, že Murphy měl hrát bratra Stewarta, protože jejich výškový rozdíl činil 20 cm. Po uvedení do kin film sklidil velkou kritiku a slabý výdělek. Stewart s Mannem již nikdy znovu nepromluvil. (Mol)
  • James Stewart tu dostal vzácnu príležitosť hrať na akordeón, na tomto nástroji hrával od svojho detstva. (westerns)
  • Film bol prvou americkou produkciou, ktorá využíva postup Technirama od Technicolor. Tento proces pomohol urobiť modrú oblohu ostrejšou a tiež spestril jesenné zábery krajiny. (westerns)

Reklama

Reklama