Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 303)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ani potřetí mi Harry Potter neučaroval... Ale bylo to těsně. Po filmařské stránce je to rozhodně nejlepší příspěvek do dosavadní trilogie – Cuarón velmi dobře pracuje s postavami, šetří kýčovitými barevnými kompozicemi a více lpí na sugestivitě a působivosti prostředí. Z mého pohledu ale Vězni podráží nohy příliš řídká a chatrná zápletka, která se v množství epizod a bonmotů poněkud rozpouští.Tajemná komnata mi z tohoto pohledu přišla o notný kus působivější. Na druhou stranu zase nutno pochválit výtečnou a variabilní hudbu Johna Williamse, herecký projev všech s výjimkou Michaela Gabona (Brumbál) a vyzdvihnout fakt, že Harry Potter přestal být střapatým dětským učněm a začíná být docela solidní a zajímavou postavou. Z doslovného a podbízivého dětského filmu se začíná stávat celkem působivé a potemnělé drámo... Cuarón odvedl vynikající práci, ale přesto je pro mne Vězeň z Azkabanu pouze "solidním" fantasy filmem, který bych procentuálně ocejchoval číslem 70. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Třetí díl převyšuje předchozí díly skoro ve všem. Jednak to autoři měli snazší už proto, že třetí díl knihy patří k tomu nejlepšímu – naopak druhý díl, který zfilmoval Columbus, je asi nejslabší díly i co se knižní verze týká. Tvůrci tedy měli k dispozici daleko zajímavější příběh. Tento příběh je ovšem i daleko lépe převeden na filmové plátno. Režijní styl je daleko svižnější, dětští herci už umějí mnohem lépe hrát (zvláště je to vidět u Radcliffa), lepší je výprava (ne tak studiová jako v předchozích dílech), civilní kostýmy mi přišly jako výborný nápad a i hudba Johna Williamse je nejlepší ze všech tří dílů. Nicméně základem je již zmíněný příběh. Zatímco finále ve dvojce mi přišlo přiblblé, zde je poslední půlhodina vyloženě lahůdková záležitost. To byl také hlavní důvod, proč jsem zůstal sedět po skončení filmu s pocitem, že tak pěkný divácký zážitek už jsem dlouho nezažil. Pravda ovšem je, že jsem si dopřál film s titulky a poloprázdném kině bez vřískajících dětí (to mi třeba dvojku taky dost otrávilo). ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Změna režiséra a najednou jako by se před námi objevil ten opravdový potterovský svět, přesně tak, jak má být. Alfonso Cuarón uděla ve filmu změny oproti knize, ale takové, které nevadí, neuráží, naopak pozdvihují film na něco víc, než jen adaptaci bestselleru. Celé vyprávění dostává krásně temnou atmosféru, dokonce i Daniel Radcliffe začal trochu hrát... Teď jenom musíme doufat, že 4.díl nedopadne katastrofálně a že se Pan režisér Cuarón vrátí k Fénixovu řádu. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Tak. Před chvílí jsem dopsal (přepsal) komentář ke čtyřce, a tak si říkám, že přepíšu i trojku, a to ve stejném stylu. Ale ejhle, nejde to. Nechápete? Tak šup k Ohnivému poháru a přečíst. Tak, už to máte? Můžeme pokračovat. Rád bych sjel tvůrce za špatně odvedenou práci, ale to se zkrátka u Cuaróna nekoná. Jo, pár drobností se mi tu taky nelíbí. Obzvlášť obsazení Lupina a vůbec všechny scény s ním (včetně těch "po", jako vážně, WTF?), David Thewlis se na něj vážně vůbec nehodí vzhledem ani výrazem. A ta scéna, kdy Hermiona vyzdvihne Harryho a hodí ho pod Vrbu mlátičku... Jako promiňte, to já jsem ohromný fetišista, tedy feminista, ale to tedy ne. To je ale všechno naprosto nepodstatné s ohledem na všechno ostatní. Od sklepa až po půdu je filmová trojka jasně nejlepší nejen jako film, ale i jako adaptace. Časohrátky, Trelawneyová, Prasinky, Prasečí hlava, sboristi, "Bolí to moc?" "Strašně. Tak moc, že mi ji možná useknou.". Zkrátka nejlepší. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Aj keď som knihy nečítal, musím uznať, že na nich asi niečo bude, keď každá časť, ktorá sa natočí, má zaručený úspech, navyše sa pri nich vystrieda skoro celý štáb. Každým filmom stúpa aj moje hodnotenie, tak to hádam niekedy bude aj za päť. Nebyť detských postáv, dostal by film určite väčšieho uznania aj od hrdých dospelých. Atmosféra temnie, a kúzla a mágia sú už nielen o otváraní knižiek. Dokonca sa film obišiel aj bez naťahovačky, ktorú vždy vyplní "metlobal". 80%. ()

Galerie (282)

Zajímavosti (151)

  • Ve scéně, kdy Severus Snape (Alan Rickman) vyučuje hodinu obrany proti černé magii místo R. J. Lupina (David Thewlis) a promítá na plátno obrázky k tématu hodiny – vlkodlaci, můžeme vidět kresbu „Vitruviánského muže“ (Leonardo da Vinci) s vlčí hlavou, která má znázorňovat právě vlkodlaka. (cspetr)
  • Profesor Lupin (David Thewlis) učí studenty zaříkadlo „Riddikulus“, Harry (Daniel Radcliffe) si představí mozkomora jako svůj největší strach. V okamžiku, kdy si profesor Lupin stoupne před Harryho, aby mozkomora zahnal, ten se změní ve vycházející úplněk. Tím je myšlen Lupinův největší strach, neboť se při úplňku mění na vlkodlaka. (Andrew94)
  • Profesor Severus Snape (Alan Rickman) řekne Harry Potterovi (Daniel Radcliffe), aby otevřel mapu. Harry ji drží oběma rukama, ale v dalším záběru ji svírá pouze levou rukou. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama