Reklama

Reklama

VOD (1)

Splašený vlak se řítí rychlostí 100 mil za hodinu a vám budou vstávat vlasy hrůzou! Uvidíte jedinečné, na Oscara nominované výkony Jona Voighta a Erica Robertse. Akce, napětí a nečekané vyvrcholení na vás čeká v thrilleru Splašený vlak. Manny (Jon Voight) - drsný trestanec v odlehlé věznici na Aljašce - podnikne se svým spoluvězněm Buckem (Eric Roberts) odvážný útěk. Dostanou se do nákladního vlaku a plnou parou míří za svobodou. Jenže strojvůdce uprostřed jízdy zemře na srdeční příhodu a muži zůstanou sami ve vlaku blížícím se šílenou rychlostí k jisté katastrofě. Pak ale objeví třetího pasažéra, krásnou železničářku (Rebecca De Mornay), která je stejně tak zoufalá - jako rozhodnutá přežít - jako oni! (MGM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

ARI50 

všechny recenze uživatele

Pěkné filmové zpracování, skvělý herci a hodně působivé zpracováni děje, film už od začátku bere super nádech napětí a akce a drží si to pěkně celý film dokud nepřijde konec protože tam to umě posraly, já chtěl jiný a ne že vlak odjede a puf, to mě prostě šokovaně zklamalo ale když to tak má byt proč ne film se určitě i tak líbí a myslím si že za 3 je to akorát. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Napínavý snímek ukazující krutou Aljašku a v ní 2 vězně na útěku snažící se zastavit neřízený vlak. Co se týče děje a dokonce i hudby, která působí místy skoro démonicky a depresivně tak nemám výtky, ale ty herecké ''výkony'' a dialogy... kriste pane! pokud občas přivřete oči i uši, je o solidní podívanou postaráno. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,TY SI ZVIERA!" ,,NIE. HORŠIE. ČLOVEK!" __ Istým spôsobom typický predstaviteľ ,,chlapských filmov", no medzi absolútnu špičku vo svojom žánri ho vyvyšuje až scenár Akira Kurosawu. Ten sa celý život motal okolo Shakespeara a nezapral sa ani tu. Práve vďaka jeho záverečnej citácii Richarda III. sa z finále filmu uprostred zúriaceho snehového pekla stáva nezabudnuteľný zážitok s účinkami katarzie. Priznávam, že do stanice hviezdičkovej dokonalosti doviedol u mňa ,,Expres do pekla" práve koniec, každopádne celý film je dejovo skvelo vyrovnaný, od začiatku dokáže upútať a aj napriek tomu, že jedna akčná scéna strieda druhú, žiadneho nespočtu mŕtvych sa nemusíte obávať. Vynikajúce po všetkých stránkach, od hercov a réžie až po, napriek veku filmu, stále skvelé technické spracovanie. (1402. hodnotenie, 124. komentár k filmu) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Strhující napínavá jízda, která těží hlavně ze dvou věcí: 1) Končalovského pojetí omezeného prostoru vlaku, kdy napětí stupňuje prostřihy do řídícího centra, jenž přináší další překážky a problémy, 2) výborně napsaných a zahraných charakterů vězňů i bachařů, ke kterým cítit nějaké sympatie je vzhledem k jejich podstatě docela problém. Výsledkem je nekompromisní biják, kterému atraktivitu i po více než dvaceti letech zajišťuje hlavně neodolatelný chlapácký felling tvrdého dobrodružství, jako z rukou pánů Frankeheimera či Carpentera. K tomu druhému navíc odkazuje i tradiční synťáková hudba. Klasika. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Entré velmi slibné. Sugestivní vykreslení nálady v přísně střežené věznici na prostoru několika málo minut zkazí až trapně snadný útěk do pekelně chladné okolní pustiny. Jenže všeho moc škodí, i svobody, reprezentované plně rozjetým vlakem bez strojvůdce. Dva chlápci s policii v patách v nezastavitelném vlaku. Dokázal by z toho někdo vykřesat kvalitní příběh o rozsahu více než hodinovém? Snad... Akira Kurosawa? Zní to bizarně, ale tento velikán japonské kinematografie skutečně jistý podíl na výsledném scénáři má. I díky němu není Splašený vlak pouze (a vlastně vůbec) akčním filmem, nýbrž hlavně psychologickým dramatem o divoké jízdě za nejistou budoucností, jenž vrcholí skutečně bravurní scénou, která „vám dá křídla“ nebo něco v tom smyslu. Režie ale má své slabé chvilky. Například snaha o propašování laciné akční hudby dost narušuje pracně budovanou tísnivou atmosféru, podpořenou rovněž slušným hereckým výkonem Robertse a excelentního Voighta. Film se ve snaze o vyhovět mainstreamové i okrajové části diváctva láme do dvou nesourodých celků. Jeden překvapuje logickým chováním dobře napsaných postav a ten druhý zaráží množstvím typických klišé i patetickými výlevy emocí. Stále před sebou však máme mimořádný multinárodnostní „útěkový“ film řadící se v žánru k tomu lepšímu. 80% Zajímavé komentáře: Visáč, sud, spable ()

Galerie (42)

Zajímavosti (29)

  • Natáčení probíhalo při běžném provozu po trati, což způsobovalo značné potíže a zpoždění. Jak uvedl koordinátor druhého plánu Ted Hewitt, museli filmaři často využívat vleček, aby uvolnili trať skutečným vlakovým soupravám. Z tohoto důvodů měl Alan Hume pro každý záběr k dispozici tři kamery, aby získal co nejvíc materiálu, než štáb bude muset udělat místo jinému vlaku. (Robbi)
  • Celosvětová premiéra proběhla 15. listopadu 1985 v New Yorku. (ČSFD)
  • Kvůli zmíněným potížím na Aljašce byly v Hollywood's Pan Pacific Auditorium vyrobeny přesné kopie všech čtyř lokomotiv, s nimiž druhý štáb mohl pracovat. Byly vyvedeny do všech detailů interiéru, kde dokonce pracovaly rychloměry, repliky měly věrohodný systém propojení, ba souhlasilo i umístění a počet nýtů na pláštích. (Robbi)

Reklama

Reklama