Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

Anderton 

všechny recenze uživatele

V podstate mám z tohto krátkometrážneho filmu rovnaký pocit, ako z Cesty na mesiac. Jeho tvorcom sa podarilo na počiatku kinematografie natočiť niečo, čo má zmysluplný dej, napísaný scenár s úvodom, jadrom a záverom a správne odhadli, čo bude divákov na kinematografii fascinovať najviac, totiž zločinci ako hlavní hrdinovia a vražda :). Ani nevedeli, aký bude ich film nadčasový. Nielen technicky. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Praotci všech westernů ještě pár drobností k dokonalosti chybí, ale rozhodně nepostrádá spád, akci a jako přidanou hodnotu tu máme i porci až samoúčelné brutality ( ubitý topič, zastřelený hlídač poštovního vozu, postřelený prchající cestující atd.), já osobně ji kvituju, on ten Divoký Západ prostě nebyl idylka a v době natáčení snímku vlastně ještě existoval, Porter asi věděl, o čem točí. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Konečně někoho napadlo, že když už má kameru v ruce, tak že diváka může zajímat i jak pracují zločinci. A tohle je první vlaštovka. A od té doby se to háže do médií lopatou. ()

dopitak

všechny recenze uživatele

Soudit tento letos 105 let starý snímek optikou dneška nemá smysl. Kamera je samozřejmě statická, scény proto dlouhé, divák kvůli kvalitě chvílemi nemusí tušit, co se před ním na plátně vlastně odehrává. Místy jsou na filmu vidět otisky prstů... S úctou přidávám do svého archívu a pokračuji dál. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Dnes už vieme, čo všetko znamenala Porterova Veľká železničná lúpež pre rozvoj kinematografie ako takej, navyše sa nejedná len o nejaký ten sled na seba nadväzujúcich záberov, Porterov film má aj dej a zápletku a natočený je na svoju dobu neobvykle profesionálne, čo mu len dodáva na akejsi pôsobivosti a uveriteľnosti. Jeden z historicky prvých zástupcov westernového žánru snáď ani nemohol dopadnúť lepšie, ja som sa pri pozeraní cítil výborne a musím uznať, že pred takými sto rokmi z toho museli byť ľudia doslova hotoví. Každopádne je dosť na vážkach, či sa to v súčastnosti vôbec dá hodnotiť úplne objektívne, za seba však dávam rozhodne plný počet hviezdičiek, už len za tú profesionalitu a strhujúcosť a za to, že je z filmu cítiť rovnaké nadšenie pre vec ako napr. z takej Mélièsovej Cesty na Mesiac [1902]... ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Doporučuji podkreslit nějakou svižnější elektronickou muzikou (např. soundtrackem ke hře Payday). Film pak nabývá nečekaných rozměrů... ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Ranná-staroveká kinematografia,ktorá sa vyvíjala a napredovala tak ako sa vyvíjal a napredoval človek od počiatku HOMO HABILIS až po HOMO SAPIENS SAPIENS...” PS:Najstarší film,aký som kedy videl,s úsmevom na tvári... ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

První western, který před 107 lety vyrazil dech určitě mnoha divákům. U němých filmů je občas problém, že člověk ani úplně neví o čem vlastně jsou - ještě, že existuje něco jako obsah filmu :-) ... Inu příběh je to zajímavý a jelikož trvá jen něco přes deset minut, tak nenudí. Velkou výtku bych měl k těm barevným zásahům do průběhu filmu - to mi fakt bilo do očí. Na druhou stranu, s takovým rozpočtem lepší než některé současné paskvily. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Skutečná klasika, na které nelze než obdivovat nápadistost a odvahu přicházet s novými prvky na filmové plátno (viz slavný výstřel do diváků). Jak tomu ale u těchto průkopnických snímku často bývá, zub času jim odkousal kontroverznost a dostavilo se spíš lehké, leč obdivné pobavení. Kdo si rád zavzpomíná , nechť neváhá a sežene si tento skvostík. ()

Scrytcher 

všechny recenze uživatele

O Great Train Robbery odborníci mluví jako o vůbec prvním filmu s uceleným příběhem. Dalo by se také s klidem říct, že zde nalezneme vůbec první náznaky gangsterky a westernu. Na tu dobu to byl jistě obrovský krok kupředu. ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Tenkrát to ještě narozdíl od dnešních filmů vypadalo realisticky. Mimo té paňáci co se shazuje z tendru:D První triky se asi dělaly na koleni;-) ()

codeas 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně zajímavý snímek., když v křesle prožíváme stejné pocity jako divácí před 100lety. Při poslední scéně, kdy pistolník vystřelý "jako_by_na_diváka", lidé utíkali z kina ...co víc dodat - atmosféru tento film jistě splnil ! ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Abscencia hudby uberá tomuto filmu na kvalite. Novátorstvo v mnohých filmových postupoch mu nemôžem uprieť a ani sa o to pokúšať nebudem. Ale práve tá jediná vec, ktorá by film spravila rovnako pamätným akou bola pre mňa napríklad cesta na mesiac, a to hudba, zastávajúca dôležitú úlohu kedže sa jedná o audio vizuálne dielo, tu abstinuje tak je aj ten zážitok, aspoň teda pre mňa, o trocha slabší. ()

Mr. Lobo 

všechny recenze uživatele

Podle těch nadšených komentářů tady jsem zřejmě viděl jiný film. Nenašel jsem tam totiž prakticky nic, co by se předtím neobjevilo u brightonské školy u Williamsona a Smithe. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Lotři jako hlavní hrdinové, přepadení vlaku, střílení nevinných do zad, závěrečný masakr... neinspiroval se právě tímhle filmem Sam Peckinpah? To možná přeháním, Velká železniční loupež měla nicméně vliv minimálně na Johna Forda (Ocelový oř) a vlastně i na celý žánr. Z pohledu současného zmlsaného diváka se němé filmy těžko hodnotí, člověk je přeci jenom zvyklý jak na vizuální, tak i zvukové prvky. Pokud ovšem loupež zhlédnete kvalitně ohudebněnou, nudit se nebudou ani zapřisáhlí odpůrci westernu. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Western z dávnych dôb, ktorý má prvky, ktoré k tomuto žánru neodmysliteľne patria. Western s celku komickými hereckými výkonmi, najmä hranie smrti nebolo dôveryhodné, taktiež typicky zlou kvalitou na dávne doby, ale so zaujímavým obsahom. Že je ťažké hodnotiť niečo takéto je jasné, dôležité je, aby to bolo niečím zaujímavé a mne hlavne okradnutie toľkých ľudí, takým spôsobom, nepôsobilo dôveryhodne. Nuda to nebola, ale prepad vlaku som si predstavoval inak, taktiež záverečný boj a vypátranie banditov. Úplný záver mohol kedysi pôsobiť šokujúco, chlapík na plátne obrátený k publiku a strieľajúci naň, to bol šialený motív, ktorý mohol byť však veľkým zážitkom, tým ma to asi najviac zaujalo a prekvapilo. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

První a zároveň velice zdařilý western. Za zvuků příjemné hudby hezky odsípajících a nenudících 11 minut němého filmu, které musí zákonitě potěšit každého fanouška tohoto skvělého žánru. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

No jo. Jeden z prvých filmov, pri ktorom vtedajšiemu diváctvu padali sánky na podlahu. Skvelá ukážka rannej nemej tvorby. ()

Reklama

Reklama