Reklama

Reklama

Adolescentní matematický génius Paul se čerstvě přistěhoval. Netrvalo dlouho a seznámil se s přitažlivou Sam. Že by klasická lovestory? To by nesměl za touto hororovou komedií stát americký mistr hrůzy Wes Craven. Dívka záhy umírá a chlapec se rozhodne ji oživit... (oficiální text distributora)

Recenze (45)

Oskar odpad!

všechny recenze uživatele

Hodnotím sice jako odpad, to ale neznamená, že to nestojí za vidění. Naopak - je to taková blbost, že se u toho potrháte smíchy. Nejlepší je scéna, kdy robot hodí protivné sousedce do obličeje míč a její hlava se rozprskne všude kolem. Je to natočeno tak neskutečně naivně, že jsem se málem udusil smíchy. 0 % ()

movie 

všechny recenze uživatele

Je to takový ROBOT ČÍSLO 5, ale s tím rozdílem, že číslo 5 nestrkal lidem hlavu do pece a nelámal vazy...A taky je to pěkná hovadina :) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Wes Craven je stálou súčasťou v rebríčku mojich obľúbených režisérov. Je to stvoriteľ Freddyho Kruegera z Nočných múr v Elm street. On mi prvý krát ukázal, že "Hory majú oči". A nikdy nezabudnem na jeho "Vreskot". Má môj obdiv a rešpekt. Preto sa snažím si skompletizovať jeho kinematografiu. Už mi toho moc nechýba. Naposledy som si obohatil kolekciu jeho filmov, keď som si zohnal a zhliadol snímok "Smrtiaca priateľka" (Deadly Friend), ktorý natočil v roku 1986. Názory na tento titul sú pomerne rozpoltené. Mnohí znalci Cravenovej tvorby ho považujú za nie zrovna moc podarený a iní jeho priaznivci sa pri ňom dokázali dobre pobaviť. Ja to vidím ako nenáročnú cyber killing love story zo zlatého veku americkej horrorovej kinematografie. Wes Craven a osemdesiate roky minulého storočia. Mne to stačí. *** ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

První polovina je dobrodružný příběh s prvky sci-fi pro děti. Paul sestrojil robota BB, kterého naprogramoval, ale to není vše, robot se za pochodu učí a zlepšuje. Jenže pak přijde první zlom - objeví se baba s puškou a robotka odpráskne. A pak přijde druhý zlom, který tu už vyzradil distributor, tudíž nejde o spoiler z mé strany. Dívka Sam, s níž se Paul sblížil, umírá. Paul si tedy zahraje na Boha, ale kdyby četl Frankensteina od M. Shelleyové, věděl by, že to nedopadne dobře. Sam, jak už název filmu napovídá, se změní ve smrtící stroj. Paul je nesympatický kretén s přitroublými průpovídkami, které jsou možná jen v českém dabingu, ale to nevadí. Prostě krajně nesympatická postava. Nejlepší jsou snové sekvence, kdy Sam navštíví slizký otec, a pak když se Sam proměňuje v robota. Z hlediska vraždění je nejlepší trefa míčem. Mít film větší spád a být kratší, nešlo by o špatný, byť v Cravenově filmografii nijak výrazný, kousek. Takhle jen průměr s pár pěknými scénami a dynamickým závěrem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hodnotiť Deadly Friend ako dielo autora Posledného domu naľavo, Hory majú oči a Nočnej mory z Elm Street museli by sme asi všetci dať odpad a okomentovať toto dielko ako typické guilty pleasure. Ak ho budeme ale hodnotiť bez ohľadu na meno režiséra, tak utečie rýchlo, patrične (nechcene) pobaví a niektoré scény sa z neho nedajú popísať slovami, tie treba jednoducho vidieť. Je jasné, prečo tento film zapadol, podľa ďalšieho vývoja Cravenovej kariéry mu ale nijako zvlášť neublížilo, aspoň v dlhodobom horizonte, neviem, ako to bolo tesne po jeho uvedení. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Wes Craven to children. Jedno z režisérových pomýlení. Nevím, co zamýšlel vytvořit, ale vznikl z toho jakýsi naivní komediální paskvil milostnýho dramatu a sci-fi, takový něco mezi Re-Animatorem, Číslo 5 žije a Majkou z Gurunu. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Věřím že Craven si plno lidí naštval, přeci jenom po Hills have eyes nebo Nightmare on Elm street natočit takovouhle obyčejnou vyvražďovačku? Kdyby to natočil někdo jinej ani neceknu, ale Craven? Film se strašně dlouho rozjíždí, než se něco začne pořádně dít musíme čekat něco kolem 50 minut. Konec se docela rozjede ale na to už je pozdě. Samotnej scénář je šílené klišé, ale v 80 letech to bylo prostě cool. Dívka zemře a její přítel jí dá do mozku čip z robota. No paráda. Mohla to být skvělej béčkovej horor ale prostě to není tak dobrý. Navíc herci byly teda těžce špatní Swansová, prakticky jediná kterou aspoň trochu znám tu hrála dost špatně. No nic takovej slabší Craven spíše jenom pro fanoušky, ale nebudu žrát a dám 3*. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Láska hory... tedy hroby přenáší. Smrtící přítelkyně není první ani poslední Frankensteinovskou komediálně laděnou variací na známé téma o oživování milované tkáně, ale třeba o zábavnosti Tromácké Frankenhooker si může nechat jen zdát. Problém je v tom, že Smrtící přítelkyně nefunguje ani jako horor, ale ani jako komedie. Jde o to, že celou dobu fandíte vraždícímu monstru (vážně jsem napsal monstru?), jehož oběti jsou odporné karikatury, které smrt stejně zaslouží. Naproti tomu vtipů je zde méně než pověstného šafránu. Opravdu pobaví jen ostatními uživateli vyzdvihovaná scéna basketbalové přihrávky. Pochválit mohu snad jen herce, kteří nejsou tak hrozní a docela mezi nimi funguje chemie. Samostatnou pochvalu pak zaslouží půvabná Kristy Swanson, jenž svého zombíka zvládá velice slušně a to jí k tomu stačí pouze podmalované oči a nepřítomný pohled. Ale co mě na filmu urazilo (také ho to stálo jednu hvězdu) byl ten neuvěřitelně stupidní konec. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Naprosto luxusní béčko u kterého se možná počůráte smíchy ! Film je strašně směšný, ale to vůbec nevadí. Snímek za podívání stojí aspoň kvůli scéně s basketbalovým míčem. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Z kategorie "Promarněné náměty". Šlo to napsat líp, protože všechny ty hororové prvky jsou v konečném zúčtování k smíchu. Holka od vedle co ji týrá tatík, fajn, sousedka co má z baráku pevnost, skvěle. Ale spláchnout to masakrem pro malé děti, tomu vyloženě ublížilo. Ještě i ta akce na únos těla šla využít, ale to by Sam pak nesměla být Jakubiskův Albert s napřaženými pažemi a modrými stíny kolem očí. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu u mne došlo k uvědomění, proč jsem nikdy neměl rád příběhy o teenagerských vědátorech a šprtech. Teenagerského šprta a vědátora totiž většinou bůhvíproč definuje především absence jakéhokoliv nadhledu či lépe řečeno schopnosti se alespoň na chvíli upřímně pobavit nad realitou (nebo vlastnostmi reality), kterou vlastníma rukama proměňují (v něco jiného). Stejně tak otrocky suše napsaný a zahraný je i hrdina Smrtící přítelkyně, což o to více drhne s nadsazeně podanými událostmi, které se dějí především ve druhé polovině filmu. Paul neustále jenom hledí do jakéhosi neurčitého bodu před sebou, je nad slunce jasné, že v duchu propočítává rovnice a chemické vzorečky a velmi vážně zkoumá, kde udělal chybu (a co hůř, to i momentech, kdy mu nevídané věci dokonale vychází a prochází, tzn. už s chybou dopředu počítá, přestože jí úplně nevěří, dokud nemá důkaz) a to je u podobných filmů strašná otrava. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Wes Craven byl původně rozhodnutý, že natočí scifi thriller s romantickou zápletkou, ale ve chvíli kdy se blížila premiéra, rozhodlo vedení Warner Bros., že uspořádají „testovací“ promítání a když se film setkal s velkou kritikou pozvaných diváků, rozhodli se zatlačit na režiséra, aby o dost přitvrdil a přitočil nové scény, které původní verze vůbec neobsahovala. Diváci totiž očekávali podobnou podívanou, jaké se jim dostalo ve filmech The Hills Have Eyes a A Nightmare on Elm Street. Craven byl tak donucen dokonce předělat i celý závěr filmu. No a já ho za to musím pochválit, protože alespoň díky tomu, se na to dalo dívat. Už tak byl na mě tento film dost „měkký“ a to si ho nedovedu raději ani představit, bez všech těch gore scén a hororové atmosféry. Vždyť prvních čtyřicet minut připomínalo skutečně spíše romantický film a popravdě jsem se u nich dost nudil. Bylo sice pěkné sledovat rozvíjející se vztah dvou mladých lidí a srandovního robota v akci, ale kromě škádlení sousedky, tu moc zajímavých momentů nebylo. V duchu jsem si říkal, proč je tohle vůbec vedené jako horor. Potom však přišlo zlepšení a na scéně se konečně kromě hororové atmosféry, objevilo i napětí. Je to však hodně průměrné béčko, které nám sice nabídne několik zajímavých momentů, ale negativa tady převládají. Podruhé bych do toho už asi nešel. 50% ()

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

Číslo 5 žije stretáva Re-Animatora v malom americkom horore pre celú rodinu. Škoda, že aké také napätie začína Craven budovať až v druhej polovici filmu, kedy prichádza na scénu v poradí druhý „robot“... Taktiež je škoda, že režisérove snahy sú ničené trochu nepresvedčivými hereckými výkonmi, čo sa týka predovšetkým hlavnej ženskej (resp. dievčenskej) postavy. Najlepším momentom filmu je výborná scénka rozrazenia hlavy basketbalovou loptou, ktorú som si niekoľkokrát pretočil za účelom opätovného pozretia. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak dalsi film mojej mladosti, ktory som si konecne po rokoch pozrel znova a bol som sklamany. Absolutne nezaujimavy alebo niecim vynimocny priemer. Skoda. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vo výsledku je to dosť rozporuplný film. Občas sa Wes Craven ako keby nevedel rozhodnúť, ktorým smerom sa vydať. Strašidelné scény sú však dobré a práve pri nich vidieť, že režisér je naozaj majstrom tohto žánru. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Vrámci žánru nič objavné či originálne, na druhej strane ma tento kríženec Čísla 5 a Re-animátora celkom bavil. Natočiť takýto film dnes dopadlo by to hrozne no 80te roky boli na takéto brakové béčkové sci-fi horory ako stvorené. A Kristy Swanson bola s neprítomným pohľadom a modrými očnými tieňmi skrátka neodolateľná (a zábavná zároveň :D) ()

fcreading 

všechny recenze uživatele

Wesovi sa podarilo všetko, cez brutalitu až po krv, len keby jej bolo viacej, mohlo vzniknúť pozerateľné béčko. Snímok zbytočne kazí prvá polhodinka, ktorá miestami nudí a nedočkáte sa tu vôbec ničoho. Za to druhá polovica má slušný rozjazd, pekne sa rozbehne nabehne vraždiaca priaťelkyňa, ktorá si to zúčtuje so svojim otcom, ktorého hodí do pece a ešte starú tetku, ktorej hodí do ksichtu basketbalovú loptu takou silou, že jej praskne celá hlava. Občas náš to začne nudiť, ale len trošku, ale zato Craven má pozerateľné horory takže umňa to zabralo 60 percent. ()

Reklama

Reklama