Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento neobyčejně napínavý a inteligentní politický thriller výrazně předstihl svou dobu. V roce 1962 byla témata jako kontrola myšlení, politický atentát a mezinárodní konspirace spíše neobvyklá a při jeho opětovném uvedení v roce 1987 působil téměř stejně aktuálně jako v době premiéry. Neoblíbený velitel, seržant Raymond Shaw, se z korejského zajetí vrací do USA jako hrdina, aby převzal čestnou medaili Amerického kongresu, a několik vojáků, kteří pod ním sloužilo, o něm opakovaně říká, že to je nejodvážnější, nejjemnější a nejsympatičtější muž, kterého kdy potkali. Brzy začne být jasné, že po jejich zajetí Korejci se Shaw a jeho muži stali obětí intenzivního vymývání mozku. Několik z nich trápí noční můry nebo nevysvětlitelné chování, asi nejhůře se tato zkušenost podepsala na kapitánu Benettu Marcovi. Po čase si Marco začne uvědomovat, co se vlastně stalo. Vypadá to, že byl Shaw naprogramován tajnými ruskými a čínskými agenty jako vraždící stroj, který je schopen zabít třeba i nejlepšího kamaráda, pokud dostane ten správný příkaz. Druhou stranou mince je politické zneužívání Shawa jeho panovačnou matkou, která směruje kariéru manžela Johna Iselina, přihlouplého kongresmana, který se pro sebe snaží získat viceprezidentskou nominaci díky hysterické antikomunistické kampani. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (91)

Javert 

všechny recenze uživatele

Napínavě rozehraný politický thriller s prvky sci-fi z doby studené války.Ona už předloha je brilantní a jelikož ji zfilmoval Frankenheimer, ani jsem se neobával o špatnou kvalitu filmu. Občas sice najdeme hluchá místa, ale v celkové podobě se jedná o velmi nadprůměrné a zajímavé dílko. Frank Sinatra i Laurence Harvey zaslouží pochvalu! Lansbury nesnesitelná, což se od ní zřejmě čekalo, soudě podle nominace na Oskara za vedlejší roli. "Why don't you pass the time with a game of solitaire?" ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Slavný, ale dnes vlastně trochu pozapomenutý politický thriller, jenž je de facto svědectvím své doby.  Lehce schizofrenní zápletka, kde  není jasné, zda autor pranýřuje paranoidní mccarthysmus nebo chce představit děsuplné nebezpečí komunistických agentů. Velmi naivní představa hypnotické manipulace  je sama o sobě děravá jako cedník a moc tomu nepřidává ani Sinatrovo odříkávané "herectví", na stranu druhou mě hodně bavila mladá a krásná Janet Leigh a především ďábelská mrcha Angely Lansburyové.   Ačkoliv jsem nebyl pohlcen tehdy jistě brutálně děsivým příběhem , rozhodně jsem se nenudil a silné dějové zvraty (senátor a jeho dcera,  finále s twistem) jsem si náležitě vychutnal.   Rozkolísaný film a to nejen díky tomu, že notně zestárl. Vynáším tři kárové dámy.. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dost zručně odvedená práce v tomhle politickém thrilleru narozdíl od mccarthyovských paralel nezestárne nikdy, o žádný zázrak se však rozhodně nejedná. Sinatra odvádí standard, "vymytý" Harvey taktéž, hereckému průměru se vymyká překvapivě Jessica z To je vražda napsala v roli dost panovačné Harveyho matky. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Už dlouho se nestalo, že by mě nějaký film z IMDb Top 250 takhle zklamal. Novější remake, jestli se to tak dá nazvat, jsem viděla před pár lety, unešená jsem jím nebyla, dnes už si na něj skoro nepamatuju, takže nemůžu a nebudu srovnávat. Ani starší verze mi ale nebyla po chuti. Pro Američany to asi musí být dost závažný film, ovšem Mandžuský kandidát šel naprosto mimo mě. Na jednu stranu vidím snahu vyprávět o korejské válce trochu jinak, a to tak, že se zaměříme spíše na psychiku bývalých vojáků, na druhou stranu, i přes tyto bohulibé snahy, to byla tak děsná nuda, že mi po hodině připadalo, že se dívám hodiny minimálně tři. Zajímavá je Angela Lansbury, říkala jsem si, jak to dělá, že v necelých čtyřiceti vypadá stejně jako v sedmdesáti... Ale jinak stvořila zapamatování hodnou postavu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Zákeřnému komunistickému vymývání mozků statečných amerických vojáků černá a bílá barva filmového materiálu evidentně sluší. Ještě kdyby tak tu vcelku zajímavou podívanou poněkud nenarušovalo nepříliš věrohodné konání některých postav, z jejichž dutiny ústní hrdinně vypochodovalo na denní světlo několik skutečných perel, o které by MUDr. Chocholoušek jistě projevil profesní zájem. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (21)

  • Film byl svým politickým tématem tak citlivý, že samotný prezident J. F. K. musel dát svolení k jeho uvedení. (kenny.h)
  • Frank Sinatra chtěl, aby roli paní Iselinové hrála Lucille Ball namísto Angely Lansbury. (Kulmon)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama