Reklama

Reklama

Noční můra v Elm Street

  • USA A Nightmare on Elm Street (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nancy (Heather Langenkamp) prožila smrt svých přátel. Matka a její blízké okolí si myslí, že se zbláznila a vytváří si vlastní postavu, která je zabila. Jenže postupem času napovrch vyplouvají důkazy, že vrahem je Freddy Krueger (Robert Englund), který se jí zjevuje prostřednictvím snů. Nancy zjistí, že v minulosti zabil 20 dětí a rodiče se sami pomstili, když selhaly vyšetřující orgány. Nezbývá jí než se vydat do posledního nerovného boje s Freddym a záchranou jí může být právě její otec (John Saxon). (Rodriguez)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (719)

castor 

všechny recenze uživatele

„Co na to říká koroner?“ – „Zvrací od chvíle, co to uviděl!“ Když mi bylo zhruba deset jedenáct let, měl jsem lákavou možnost volby: buď budu doma večer sám, nebo půjdu s bratry do kina na popáleného chlápka, jehož osud vzali rodiče dětí z jedné ulice razantně do svých rukou. Dneska je to víc k pousmání, ale atmosféru a množství nápadů to zdaleka neztratilo. Navíc je to mile bizarní a velmi atmosférické. A Robert Englund je luxusní démon. Přesto tohle zvrácené dítě Wese Cravena nemělo zdaleka na růžích ustláno. Studiím se látka nezamlouvala, dokonce ani jeho kamarád Sean S. Cunningham, který měl režírovat scénu roztékajících se schodů, měl k námětu výhrady. Látce věřil až Robert Shaye, který prakticky na koleně založil společnost New Line Cinema. Ta do světa vypouštěla samá finanční selhání a (ne)úspěch Freddyho měl být pro další „život“ studia klíčový. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Noční můru jsem neviděl snad deset let a o to větší je moje překvapení, jak skvěle pořád funguje, jak výborně je to vymyšlený a realizovaný horor. Propojení a prolínání reálného a snového světa je naprosto fascinující, postavy jsou v rámci žánru věrohodné, napětí gradované na max. Co víc si přát? Cravenův opus magnum (a že mám třeba Vřískot zatraceně rád!). ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Jak už to u filmových sérií bývá, i v případě NOES jsou některé díly slabší a jiné silnější. Původní Cravenova Můra patří jednoznačně k těm druhým. Navíc jde o nejhorrorovější film série. Ještě zde není tak patrná comicsová estetika, nadhled a černý humor pozdějších sequelů, ovšem napětí a správně dávkovaná hrůza vytěžují originální nápad více než dobře. Mou srdeční záležitostí je sice zejména Můra č.3 (aka Dream Warriors), ale debut Freddyho K. má i tak můj plný respekt. ..... Často se vedou spory o tom, zda NOES je či není slasher (tedy zástupce horrorového subžánru, zabývajícího se vyvražďováním teenagerů). Osobně se kloním k názoru, že tenhle snový svět je se svými zvláštními pravidly přece jen trochu jinde, než svět Halloweenů, Pátků třináctého či Vřískotů. Ostatně, i to, že Craven si vymínil, že po celou dobu natáčení nesmí na place padnout slovo "slasher", o něčem vypovídá. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Sleep kills! Freddyho úvodník - rozhodně klasika a nejlepší díl série. Jedině jednička je maximálně vydařený stoprocentní horor! Co tady komentovat, prostě po všech stránkách dokonalost... Snový úchylák vraždí děcka na předměstí. 'Scary movie', které bych pustil svému potomkovi mezi vůbec prvními, a to v hodně útlém věku:) [P.S. doporučuji dokument NEVER SLEEP AGAIN (2010)] ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Wes Craven je rozhodně dost osobitý režisér a nebojí se experimentovat. Zde mu to ale vyšlo výborně a zrodila se jedna z nejoblíbenějších teenegerovských vyvražďovaček, jejíž geniální ústřední myšlenku a s ní spojenou postavu Freddyho Kruegera jí už nikdo nikdy nevezme. Narozdíl od dalších pokračování, které jsou jen trapnou opakující se slátaninou( snad kromě trojky), má jednička pořádně hutnou atmosféru a pár skutečně lahůdkových hororových momentů. Robert Englund je ve své roli naprosto nedostižný. Není to sice moc známý herec, ale ztvárněním této zvrácené a hnusné postavy si zajistil nesmrtelnost. Celkový dojem trochu kazí pitomý závěr, ale za vše ostatní si to zaslouží jak 4*, tak i ocenění "kultovní horor". ()

Galerie (178)

Zajímavosti (135)

  • Wes Craven se snažil Freddyho Kruegera (Robert Englund) odlišit od ostatních tehdejších slasherových zabijáků. „Spousta hororových vrahů nosila masky: Leatherface, Michael Myers, Jason Voorhees. Chtěl jsem, aby můj zabiják měl masku, ale aby mohl mluvit, posmívat se a vyhrožovat. Tak mě napadlo, že by mohl být popálený a zjizvený“ (Worry77)
  • Scéna, ve které je Freddy (Robert Englund) zapálen, pronásleduje Nancy (Heather Langenkamp) až na vrchol schodů, padá dolů a znovu se rozbíhá, byla natočena na jeden záběr několika kamerami a byla to do té doby jednou z nejpropracovanějších scén s ohněm, jaké kdy byly natočeny. Kaskadér Anthony Cecere získal za svůj výkon cenu za nejlepší kaskadérský kousek roku. (Duoscop)

Související novinky

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (více)

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Remake Noční můry v Elm Street na cestě

Remake Noční můry v Elm Street na cestě

26.12.2018

Noční můra v Elm Street už se jednoho remaku dočkala. Snímek z roku 2010 byl ale těžký propadák, a to jak po stránce finanční, tak i mezi diváky a kritiky. Studio New Line Cinema ale o pět let… (více)

Wes Craven (1939-2015)

Wes Craven (1939-2015)

31.08.2015

Ve věku 76 let nás včera opustila hororová legenda Wes Craven. Slavný režisér podlehl rakovině, která ho trápila mnoho měsíců, přesto mu ale nezabránila v tom, aby se věnoval svému milovanému žánru.… (více)

Reklama

Reklama