Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (147)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Skupina mladých dívek je místním reverendem načapána při tajemném rituálu. Záhy dvě z nich upadají do bezvědomí, a zdá se, že vesnici posedlo šílenství. Mladá Abigail (Winona Ryder) brzy zjistí, že může využít nařknutí z posednutí ďáblem jako silnou zbraň, když je potřeba někoho se zbavit. Protože má nad ostatními dívkami moc, je celé nařknutí ještě výraznější - a kdo by nevěřil desítce mladých dívek. Brzy začínají padat hlavy, a nikdo se nemůže cítit před dívkami jistý ... Při sledování filmu jsem si připadal jako na houpačce. Po neuvěřitelně nudném začátku, kdy jsem málem usnul, se tempo začalo zvyšovat - film se stával zajímavějším, a byl jsem čím dál více natěšen na nějakou "trefu do černého" nakonec, ale ke konci došly filmařům síly, a konec byl už opět na usnutí. Čekal jsem, že se z tématu vytěží o něco víc - a bohužel jsem čekal marně. Co mně ale potěšilo bylo hodně slušné herecké obsazení, ať již v hlavních rolích, tak i v řadě vedlejších.... ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Tohle historické drama mě posadilo na prdel už v době středoškolských lavic, kdy jsem ho viděl poprvé. Už tak silný prožitek z filmu ještě umocňuje fakt, že se autor opírá o zřejmě nejslavnější čarodějnické procesy vůbec, tedy o skutečný příběh. Pokud se vám líbilo syrové zpracování Kladiva na čarodějnice, tak tohle vás semele ještě víc, protože americký cit pro dramatičnost zde nabírá nového rozměru. Mráz po zádech vám začne běhat nejen kvůli tomu, že z nevinného tančení v lese se případ přehoupnul k osobnímu vyřizování účtů až po chamtivost po majetku, a zemřelo tak desítky lidí, ale také z odvahy a charakteru jednotlivých postav, které se postavily na stranu pravdy a cti. Scéna, kdy John Proctor trhá doznání se svým jménem vám musí jednoznačně podlomit kolena. Pokud jste mě ještě neviděli dávat plnej počet, tak tady to máte... ()

Reklama

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Dramatický příběh o tom, že lidská zášť a nenávist neznají mezí a když se spojí s hloupostí a pověrčivostí, nemůže si být nikdo jistý životem. Tohle historické drama mě dostalo i poprvé a dnes, když jsem ho viděl znovu byl zážitek sice o něco slabší, ale i tak se jedná o skvělou podívanou podpořenou výbornou ústřední hereckou dvojicí. To platí zejména o Winoně Ryder, její mrcha Abigail je opravdu na zabití. ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Někdo tady nechápe vysoké hodnocení filmu, já zas nízké... Nemám, co bych vytkla. Má to spád a dramatičnost, pravda je ta, že občas film nezapře svou divadelní předlohu. Po Věku nevinnosti je radost vidět Daniela Day-Lewise a Winonu Ryder opět spolu a v naprosto odlišných rolích. Day-Lewisův John Proctor je z rodu těch zemitých, spravedlivých sedláků (nevím proč, ale spolu s ním se mi vybaví třeba ještě František z Jasného filmu Všichni dobří rodáci). Oproti tomu Winonina Abigail je opravdu ďábelské stvoření s andělskou tvářičkou. Sympatická byla i postava Elizabeth, Proctorovy ženy v podání Joan Allen. Závěrečná scéna mezi Elizabeth a Johnem byla nejen scénou smíření a odpuštění, ale nejhezčím vyznáním manželské lásky, jaké znám. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Drama režiséra Nicholase Hytnera mě naprosto uchvátilo a nadchlo. Winona Ryder se ve své roli vyžívá natolik, až bych i já uvěřil v to, že je posedlá ďáblem. Daniel Day-Lewis je coby John Proctor takřka dokonale kladný a jeho procítěnost, zoufalství, ale i hrdost doslova tryská z filmového plátna. Sugestivní podání dramatického příběhu je opravdu jedinečné. Možná trochu přeháním ve vychvalování tohoto snímku, ale já ho beru za absolutní špičku. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • Pro roli Abigail Williams byly zvažovány herečky Melanie Lynskey, Drew Barrymore nebo Kirsten Dunst. Ostatně Kirsten všechny ohromila, byla přizvána i na kamerové zkoušky, jenže producent a režisér trvali na tom, že je příliš mladá. (viperblade)
  • Salem se jmenují tři města v USA. První dvě se nacházejí ve státech Illinois a Oregon. Salem, který se neblaze proslavil čarodějnickými procesy, leží ve státě Massachusetts. (Petulka88)

Reklama

Reklama