Reklama

Reklama

Last Exile

(seriál)
Japonsko, 2003, 10 h 24 min (Minutáž: 24 min)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Dva světy, vyprahlý Anatorey a zasněžený Disith, spojuje jedna obloha, ale závoveň odděluje velebouře zvaná Grand Stream. Anatoreyci a Disithané spolu vedou věčnou válku pomocí obřích parních vzducholodí ve jménu cti a rytířství, pod dohledem všemocné, neutrální a technicky vyspělé organizace nazývané Gilda. V jedné z Anatoreyských provincií žije dvojice mladých leteckých kurýrů Claus Valca a jeho kamarádka Lavia Head. Jejich otcové zahynuli při pokusu proletět Grand Stream a jejich dvoumístné plavidlo je jediným dědictvím, které po nich zbylo. Claus a Lavia chtějí za každou cenu pokračovat v poslání svých otců, i když je toto rozhodnutí zavleče přímo doprostřed nesmyslné války. (Karmin)

(více)

Recenze (18)

Karmin 

všechny recenze uživatele

I když vlastní příběh není (alespoň místy) příliš srozumitelný a řada důležitých věcí se vysvětlí až úplně nakonec, tento seriál má hodně jiných předností. Za prvé hudba, perfektně sedne ke stylu seriálu a v hlavě zní ještě dlouho. Za druhé charaktery. Některé jsou povedenější než jiné, některé se mohou zdát nemastné - neslané, nebo dokonce otravné, ale dohromady je jich tam dost, aby si každý vybral svého oblíbence. Tím mým je rozhodně Luciolla :-) Za třetí svět, kde se seriál odehrává. Má rozhodně své kouzlo, steampunková kultura Anatoreye a Disithu i nadpřirozené technologie Gildy jsou hodně promakané. Geniálnost celé myšlenky existence těchto tří civilizací se ovšem projeví až v závěru seriálu. Za čtvrté létání. Na něj je kladen velký důraz, 95% seriálu se odehrává ve vzduchu. Buď na palubě obřích bitevních lodí nebo v kokpitu jakýchsi pseudostíhaček, které dokáží být obzvlášť rychlé a obratné, když je třeba. V seriálu jsou vidět jejich závody (ne nepodobné závodům podů z první epizody Hvězdných válek) i vzdušné přestřelky. ()

Shrekito 

všechny recenze uživatele

Výborný steampunkový(i když o tomhle zařazení by se dalo polemizovat) sci-fi seriál o vzdušných strojích a jejich pilotech. Příběh dvou poslíčků, kteří se náhodou připletou do konfliktu mezi Gildou (asi jediný čistý sci-fi prvek v seriálu) a všemi obávanou lodí Silvanou, na kterou měli dovést určitý náklad. Postavy jsou docela sympatické, ale téměř jako vždy (tím myslím hlavně u anime) mě zaujali více vedlejší postavy než ty hlavní ( i když Lavie nebyla k zahození :-D) , těmi hlavně myslím pošahaného prince z Gildy Dia, vojenského střelce Shetlanda, "ledovou královnu" Taťánu(Ach, ano po Armostrongové z FMAB mě zaujala další ledovka) a malá Alvis je jedna z nejsympatičtějších dětských postav co jsem zatím viděl. U seriálu jsem se výborně bavil a i přes uspěchaný závěr musím dát 9/10. P.S. Po delším čase se mi to rozleželo v hlavě a za ten uspěchaný konec raději snížím na 8/10 ()

Reklama

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Last Exile se na animenfo.com drží na čelních pozicích jako jeden z nejlepších anime všech dob, proto jsem se na něj těšil jako na málokterý jiný anime seriál. A to byla chyba. V očekávání něčeho úžasného a strhujícího jsem zhlédl první díl, druhý díl... a stále nic. Takže jsem se zbavil předsudků a pustil se do dalších dílů. ___ Tím, čím Last Exile okouzlí nejdříve, je vizuální zpracování. Většina objektů, kromě lidí, je ve 3D, všechno je pěkně nakreslené a naanimované. Hudba je též hezká. Co ovšem drhne jsou charaktery a děj. Místy jsem měl pocit, že příběh je až moc záměrně velkolepý a scény monumentální, aby diváci zírali s ústy dokořán; žádný jiný účel jsem v tom neshledal. Z postav mi zpočátku vadily především ty hlavní dvě - Lavie a Claus (ten obzvlášť). Je to sice jen mými osobními preferencemi, ale 100% kladní hrdinové, kteří obětují svoje cíle ve prospěch pomoci druhým, nejsou zrovna ti, se kterými bych se ztotožnil a fandil jim. Naštěstí, tyto výhrady postupně slábly a druhá -zajímavější- polovina seriálu se mi velmi líbila. Ovšem i tak s cca 5. místem v žebříčku nesouhlasím. ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Ani já nebudu příliš originální a přiznám, že jsem se také rozhodoval mezi 4* a 5*. Když si to shrnu tak charaktery a jejich vývoj + styl animace (kombinace 2D a 3D + efekty) byla podle mě na čistých 5*. Příběh byl dle mého kolem 4,5* No a atmosféra (dojem jaký to na mě dělalo) + hudba by u mě byly za 4*. Výsledek tedy přesně uprostřed, ovšem dát tomu jen ty 4* mi prostě přijde k tomu co jsem viděl neadekvátní a tak se také přikloním k té lepší variantě - 8,5/10 ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se tomu vyhýbal (ani nevím proč), nakonec jsem si to pustil jako osmnáctý (a poslední) anime seriál, během mé třítýdenní pauzy mezi dvěma semestry a hned taková pecka. Už po druhém, třetím díle mě to neskutečně chytlo a rád bych řekl, že mě to nepustilo až do konce, ale kolem dvacáté epizody (jakmile Gilda zaútočí na Silvanu) to jde k šípku. Tempo se zpomalí a začne to skoro přešlapovat na místě. Holt tv sezóna má v japonsku 26 týdnů (asi), tak se to nějak musí natáhnout. Jediné co mi ale šlo vyloženě na nervy, bylo neustálé opakování a ujišťování typu Dělám to proto, abych chránil Al., Ze začátku jsem chtěl chránit Al. nebo Tohle není hra. a Všechno bude v pořádku. A celá ta fantasy či mystery linie (bohužel často u anime serálů oblíbené téma) okolo Exilu a Al mě iritovala nejen ze své podstaty (mám rád realismus a minimalismus), ale i proto, že brzdila výborný seriál, kterému by k dokonalosti stačilo létání (Mijazaki-sama z toho musel být nadšený když [jestli] to viděl) a obyčejná válka, okořeněná o přechod od kavalírství (variace na válečnou strategii používanou nejen za napoleonských válek - všichni si pěkně stoupnou do řady a budou na sebe střílet) k používání lehkých letadel. 3D animace (hodně levná) v kombinaci s klasickou ruční kresbou hodně nehezky vyčnívala a trochu černobílé postavy tomu taky moc neprospěly (kam se hrabou na Mijazakiho s jeho chápáním dobra a zla). Kvízová otázka: A máte rádi happyend(y)? Srna v klidu pijící deset metrů od dvou holek (!), rodinka jak z žurnálu a hlavně: svět bez válek neexistoval, neexistuje a existovat nebude. Je v lidské přirozenosti nenávidět, leda by někdy v daleké budoucnosti genetické inženýrství naprosto od základů přestavěly lidské bytosti, to by ale ztratily přízvisko lidské, viz. NGE; Enderova hra. Odpověď: Já ne. - 80 % ()

Galerie (549)

Reklama

Reklama