Reklama

Reklama

Videodrom

  • Kanada Videodrome (více)
Trailer

Ústřední postavou příběhu je Max Renn, bezskrupulózní ředitel kontroverzního televizního kanálu 83, který nabízí vše od lehké erotiky po brutální násilí. Při hledání nového námětu do vysílání Max narazí na pirátskou nahrávku, jejíž název zní Videodrom. Přímočará syrová násilnost pořadu Maxe fascinuje do té míry, že navzdory varováním začne pátrat po jeho původu a tvůrcích. Vydává se tak na cestu, která jej zavede do nejtemnějších zákoutí lidské psychiky a postupně se propadá do světa, v němž realitu nahrazují čím dál tím děsivější a divočejší vize... Torontský rodák David Cronenberg, který dnes patří k žijícím klasikům nejen žánrového filmu, na sebe poprvé výrazněji upozornil ve druhé polovině 70. let, kdy v rychlém sledu natočil snímky Shivers (1975), Rabid (1977), Brood (1979) a především Scanners (1981) s proslulou scénou explodující lidské hlavy. V těchto filmech ustanovil svůj charakteristický autorský rukopis a etabloval se jako tvůrce silně tělesných hororů, které se nevyhýbají šokujícím násilným výjevům, jejichž prostřednictvím se vyjadřují k údělu moderního člověka, potýkajícího se s prudkým vývojem technologií a přírodních či lékařských věd. Pomyslným vrcholem rané fáze Cronenbergovy tvorby je právě Videodrom, v němž už v roce 1983 dokázal předznamenat, jak se může virtuální realita prolnout se skutečností až do té míry, že člověka doslova pozře. Film je zajímavý také tím, že v jedné z hlavních rolí se zde objevuje Deborah Harryová, známější jako Debbie Harry, frontmanka novovlné kapely Blondie. (Česká televize)

(více)

Recenze (219)

bolan 

všechny recenze uživatele

Vidoedrome není zcela typický příklad hororových klišé 80-tých let, což je jeho velký klad a také obsazení Deborah Harry z Blondie bylo pro mě příjemným překvapením. ()

Mr.Mick 

všechny recenze uživatele

Film veľmi nezaujme, akurát svojimi bizardními výjavmi a zo začiatku vcelku dobre rozbehnutým príbehom. Inak je to obyčajný a ničím výnimočný Cronenberg. Ak by som mal odporučiť starého Cronenberga tak jednoznačne Scanners alebo Fly. ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Videodrom se zabývá tématem televizní reality, subjektivního vnímání reality a reálnosti reality vůbec. Kdy je člověk opravdovější, když sedí před televizí nebo když na něj televize mluví? Máte z něj takový ten správně cronenbergovsky stísněný pocit, protože vám není úplně jasné, co se to před vámi ve filmu odehrává (protagonista ležérně sáhne do břicha a vytáhne videokazetu a to je, věřte, teprve začátek), ale zato víte, že vás to žádným štěstím nenaplňuje, ale přesto se díváte dál. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Základní téma je zašlapáno balastem chujovin, které nejsou dostatečně bizarní, aby mne natolik bavilo na ně koukat a které v rámci filmů fungují tak, jak se to daný scéně zrovna hodí. Z toho důvodu považuju Videodrome za neucelený. Týpek začne bláznit poté, co vystaví svou mysl nasilí zachyceném na kazetách. Dojem přirozeně narušuje samotný fakt, že to co týpek viděl je slabota oproti tomu, čemu jsem svou mysl vystavíl já. Přesto nemám vidinu žádné zubaté kundy, která by mi měla vyrůst na břichu. Dalo by se vzít v potaz, že postava Maxe je senzitivnější, jenže ve filmu je proneseno, že sledování násilí spustí v těle nějaký biochemiscký proces, který vede k vytvoření nádoru, kvůli němuž má člověk halucinace a že to funguje téměř na každého. Samotné halucinace jsou pak tak reálné, jak si danná scéna žádá. Není v tam žádný sjednocený program. Ve výsledku je to jenom hloupé. Navíc pojmout to téma takto fyzicky bylo špatným rozhodnutím. Já vím, že si Cronenberg rád hraje s maskami - já sám na to rád koukám, ale tady se přesto moc nevyřádil. Lépe by to fungovalo jako psychologický thriller, ale to by si vyžádalo mnohem kvalitnější scénář. Videodrom v existující podobě je však odbytý. Některé dialogy zejí prázdnotou líného psaní. ()

pend 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z vrcholů Cronenbergovy tvorby, výborný James Wood v roli ředitele komerční televize, pro kterého není žádné téma tabu, skvělé efekty. ()

Miloš 

všechny recenze uživatele

Videodrome musel být pro diváky podivný už v době svého vzniku. A není se co divit, když zpod žánrové kapoty proráží motor filmu složený z nesourodé skrumáže mediálních teorií z akademických konferencí, laických představ, lidových mýtů a anarchistických vizí, které panovaly o televizi a videu na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Videodrome rozhodně není sterilním a vyčichlým filmem nějakého zapšklého intelektuála a radikálního úchyla, naopak si díky nezapomenutelným slizce vizuálním metaforám zachovává svěžest a je zajímavým odrazem k úvahám o fungování současných mediálních sítí. ()

Wawer 

všechny recenze uživatele

To, co tím zřejmě chtěl Cronenberg říci je dost nadčasové, to jak to udělal je bizardní, místy uchylné, až nakoukatelné, můj celkový dojem je tím pádem velmi rozporuplný ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Co k tomu dodat? Zřetelný rukopis Cronenberga prostupuje celým filmem natolik, že je téměř nekoukatelný. Nejenom děsivě bizardní, ale také nudný a vlastně pointu nemá. Za mne jednu hvězdu za kejkle s videokazetami, to bylo ............... ()

Zalost 

všechny recenze uživatele

Zvyklý na zvláštnůstky páně Cronenbergových filmíků jsem se i tady dočkal veselých záběrů, jako videokazety strkané do břicha a podobně. Když jsem se ale oprostil od vizuálního ztvárnění, tak příběh dosti pokulhává. A nebo jsem prostě nechápavý. Ano, vize "světa ve světě" je možná nadčasová, ale to bych mohl chválit i starou Cestu na Měsíc za nadčasovost vesmírných letů :-) ()

sandis 

všechny recenze uživatele

Pokud jsem to správně pochopil, je to bomba, pokud jsem si tu myšlenku vybájil, jen aby mne ten film vyloženě nezklamal, pak za moc nestál. Takže střed, poněvadž odpověď neznám :) ()

Filmárik 

všechny recenze uživatele

Teda David Cronenberg by sa mohol smelo pretekať s Paulom Verhoevenom o to kto ja viac zvrátený.Samozrejme mám na mysli v tom "zdravo filmovom" slova zmysle.Videodrome je skvelo natočené scifi s excelentným nápadom vplyvu TV na diváka.Je to síce len môj názor ale možno tým chcel režisér poukázať na rapídny nárast ľudí závislých od televízie.Po tomto filme si každý závyslák určite uvedomý kde sú hranice:-) ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Cronenberg má rád kontroverzní témata a ještě raději jejich bizarní realizaci. Ve Videodromu spojuje obojí ve velmi poutavý zážitek, který i v době všeobjímajícího internetu a s ním spojeného pornografického nekonečna má svou výpovědní hodnotu a aktuálnost, jakkoliv může působit naivně. Na mě tak rozhodně nepůsobí, protože už před více než třiceti lety viděl Cronenberg, kam se civilizovaná společnost řítí. Používá k tomu své tradiční zbraně, tedy Howarda Shorea, rezignace na jakékoliv tabu a kumšt svůj i přizvaných herců. Stimulující kus filmařiny. 90% ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Cronenbergova bodyhorrorová alegorie na psychickou deformaci a vymývání mozků. Divná, nepředvídatelná, snová, brutální a dráždivá a velmi chytrá v tom, co dělá. Dokonce tak chytrá, až je to kontraproduktivní, protože v poslední třetině už myšlenka přebíjí příběh a jakákoliv struktura se sesypává do lynchovské fantasmagorie. Nicméně právě díky té myšlence předběhla dobu a dneska má víc co říct, než tenkrát. EXistenz je zábavnější, Videodrome vás donutí přemýšlet. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Když programátor kabelové televize pro svou stanici získá videokazetu s nemorálním druhem zábavy, začne po shlédnutí daného videa vidět svůj život a budoucnost médií ve strašlivé nové realitě. Může mít televize vliv na lidském myšlení? Či ho dokonce ovládat? Ano, daleko dříve, než přišli Japonci se svým velice úspěšný snímkem ´Ring´, byl tady ˇVideodrome´. Nostalgický sci-fi horor na poli manipulace mysli a zadostiučinění. Snímek je zajímavý díky svým působivým momentům a surrealistické prezentaci. A je to skvělý zážitek. I s ohledem na svou dobu není v určitých principech sice dokonalý a nemusí být ani pro každého, ale námětově je nepochybně zajímavý, zábavný a ve svém smyslu relevantní. A vlastně i poučný. Když pojmem základní myšlenku příběhu pevně do hrstí, vlastně je i nadčasový. Psychologie jednotlivce tu hraje hlavní roli, která nenechá na pochybách. Televize, která nás ovládá, je námět skutečně nezaměnitelný. Dnes je lidstvo pohlceno a ovlivňováno médii a technikou více, než si kdo umí připustit. Už si někdo spočítal, kolikrát se za den podíval na svůj mobilní telefon? ´Videodrome´ je svou vizí děsivější a věrohodnější, než ve své době. Filmový kult, který českou zemi minul. Ohromná škoda. ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

Druhá letošní halloweenská volba a vlastně to ani nebyl horror, ale spíš thriller. Pochopil jsem základní poselství Videodromu, které je ovšem zabaleno do velmi podivného kabátu. Z dané látky mohl Cronenberg podle mě vytěžit víc, místo toho se v poslední třetině film focusnul na bizarnosti typu VHS rekordér v břiše. Mě spíš zaujala ta myšlenka Videodromu a ten brainwashing a vytváření agentů. Cronenberg v podstatě pojmenoval virtuální realitu a upozornil na její negativní aspekty a rizikovost, a to vše analogové době, kdy teprve nastupovala digitalizace. 3* ()

domirovec 

všechny recenze uživatele

Videodrome je Cronenbergův značně slabší kousek a to hlavně kvůli příběhu, který alespoň mně přišel jednoduše slabší než některé jiné Davidovy počiny. Zato speciální efekty, tak ty jsou tady na levelu hodně vysokém. Hlavně scéna, ve které se jedna z postav doslova začne na zemi rozpadat na kusy s vnitřnostmi venku - prostě chuťovka každého fanouška body horroru. Tady to však kromě pár dalších povedených efektů končí. Špatné to není, ale je škoda, že se tentokrát Cronenberg držel docela dost u země a nešlápl trochu více na plyn, hlavně v případě toho děje.. ()

Reklama

Reklama