Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hamburk, nástup fašismu. Loď svobody se pomalu potápí, ale na palubě se ještě swinguje. Skupinu mladých lidí kolem kytaristy a skladatele židovského původu "Django" Arvina nemůže rozdělit nic - jejich vírou je swing. Černý kruh se však začíná stahovat i kolem "neárijské" hudby. Někdo raději vstoupí do Hitlerjugend, ale večer svlékne uniformu a jde tančit. Někdo už se tančit bojí, jiný uniformu už ani nesvléká, jeden ze "swingerů" už dokáže botou rozdrtit Arvinovi ruku. Swing se ozve jen občas, tančí už jen tajně pár odvážných. Arvin si podřeže žíly rozbitou gramofonovou deskou: ať jde o slova nebo o noty - jde o všechno, jde o život!

Film byl natočen v Praze, což ovšem není na první pohled záměrně patrné, protože Praha představuje Hamburk. V rolích dospívajících swingerů vystupují neobyčejně zdařile mladí herci - Robert Sean Leonard známý z Weirova dramatu SPOLEČNOST MRTVÝCH BÁSNÍKŮ a Christian Bale, který se proslavil hlavní úlohou ve Spielbergově ŘÍŠI SLUNCE. Výraznou postavu gestapáka sehrál anglický shakespearovský herec a režisér Kenneth Branagh. Celý film se odehrává v ďábelském rytmu swingu a ve víru strhujícího tance! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Film, který měl silně našlápnuto k nejvyššímu hodnocení, ale ta poslední půlminuta, kde na sebe všichni řvou s napřaženou pravicí, na mě bohužel nijak nezapůsobila, dokonce bych řekla, že můj dojem z jinak velmi osobitého a drsného filmu sráží. Přesto si ale neodpustím nevynášet na ČSFD téměř neznámé Swing Kids do nebe. Ze subjektivního hlediska to ani nijak jinak nejde. Ten film spojuje vše, co mám ráda; swing jakožto můj nejoblíbenější hudební žánr, Kennetha Branagha jakožto jednoho z mých nejoblíbenějších herců, nacistické Německo jakožto jedno z podle mě nejzajímavějších období historie a Prahu jakožto město, které přece jen znám celkem dobře. Přes tohle vše ale pořád vyčnívají důvody objektivní, tenhle film má totiž takový drive a sílu, že se většina nacistických velkofilmů může jít zahrabat. A Kenneth (ano, já vím, že už jsem ho zmiňovala) je pro role nacistů jako stvořený, dokonce bych řekla, že mu tento počin sedl více než pozdější Konference ve Wanssee a Valkýra (kde byl ale také úžasný). Kdyby nic jiného, už jen jeho a Baleův herecký výkon tahá tento film nad vody průměru. A ačkoliv vím, že jméno v titulcích odmítl, aby nebyl zmíněn nad všemi "dětskými" herci (což by se, jelikož byl v době uvedení hvězdou, nejspíše stalo), nemůžu se zbavit dojmu, že by si ho více než zasloužil. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Swing Heil. Naprosto lahůdková záležitost a přitom tak mimo radar. Skvěle obsazená atmosferická válečná podívaná, které na jedné straně nabízí jeden z nejpodmanivějších tanců a hudebních stylů jako hlavní motiv a na straně druhé dodává dvě hodiny příběhu německých hochů, kteří se rozhodli vzepřít nejradikálnějšímu režimu v německé historii. To že se to natáčelo u nás jde teď stranou, i přesto, že není film umělecky či scénáristicky nějakým zásadním milníkem, či do detailu vypilovanou podívanou, jsou Swing Kids lahůdkou nejen pro zasevěcené. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Swing kids jsou určené pro amerického diváka, aby vysvětlil neznalému problematiky, jak se vkrádá totalita pozvolna mezi lidi, zasévá strach, omotává lidi kolem prstu. Nakonec kývnou i na věci, které by jim před časem přišly naprosto proti srsti. Takových filmů jsou jen v naší kinematografii desítky a řada z nich mnohem lepších. 60% ()

wader 

všechny recenze uživatele

Na Swing Kids jsem narazil zcela náhodou, když jsem sháněl všechny možné materiály o swingu. I když je swing pro film důležitou hybnou silou, překvapilo mě, že swingu jako takového je tam spíš míň než víc. Úžasné je obsazení hlavní role - tedy obsazení Prahy do role Hamburku. Nevybavuju si jiný film, u kterého by mě tolik těšil pohled na známá místa Prahy. Co je pro mě ale naprosto zásadní, je atmosféra. Při sledování jsem občas měl pocit, že se dostávám skrze jemný závoj minulosti, do doby, na kterou si jakoby vzpomínám právě prostřednictvím Swing Kids. Na závěr je samozřejmě potřeba pochválit herce, na které se pěkně kouká, a ani angličtina nepůsobí tolik rušivě jako u jiných filmů, kde je angličtina "němčinou" (jako třeba Valkýra). Swing Heil! ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Můj pane, i po osmi letech je moje srdce kompletně zlomené pokaždé, když si na ten film vzpomenu. Režisér měl neuvěřitelné štěstí, že se mu podařilo hlavní role obsadit mlaďochy schopnými takhle brilantně soustředěných výkonů. (Věčná škoda, že Robert Sean Leonard nakonec zakotvil v televizi a na divadle, ráda bych viděla, kam by ho velké plátno zavedlo.) Ale kdyby film nedisponoval tak krásně těžkým románovým obloukem, tak by sebelepší Thespidové nebyli nic platni. Oči kamarádů se vyprazňují, deziluze je čím dál hmatatelnější a příchod konce světa je nevyhnutelný. Jak potom bude vypadat poslední tanec. Ideální výchovný film pro pubertální děti. -"It don't mean a thing, if it ain't got that swing." ♥ ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Kenneth Branagh odmítl být uveden v titulcích, aby nebyl nad Christianem Balem, Robertem Seanem Leonardem a dalšími chlapci, kteří podle jeho vlastních slov "byli hlavními hvězdami filmu". (Morien)

Reklama

Reklama