Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ta banda musí viset. Do jednoho... Do malého městečka poblíž mexických hranic přijede mlčenlivý návštěvník ze vzdáleného ranče Jim Douglass (Gregory Peck). Má jediný cíl – vidět na vlastní oči zítřejší popravu čtyř banditů, kteří čekají na smrt ve zdejší zadržovací cele. Muži zde přepadli banku a zabili člověka, avšak podle Jima toho mají na svědomí mnohem víc. Bandité ale s pomocí komplice z vězení uprchnou a dokonce unesou půvabnou Emmu, dceru místního obchodníka Guse Steinmetze (Jiří Voskovec). Po jejich stopách se vydají téměř všichni muži z městečka. A především Jim, který s sebou nosí fotografii své zavražděné ženy… (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hodnotil bych lepšími 4*. Proč lepšími? 1) hudba; 2) pointa + myšlenka; 3) Gregory Peck; 4) Lee Van Cleef + Jiří Voskovec (jeho role potěší). Ad 1) dokonale se hodí k odehrávajícímu se ději na obrazovce, obzvláště při jízdách na koni a poté v závěru, kdy Gregory Peck zjišťuje, že _________. Ad 2) myšlenka spravedlnosti a sebejmenovaní soudcem, porotou i katem známe z více filmů, ale na mě osobně vždy zabírá. Ad 3) Gregory Peck je jako obvykle skvělý, ale zde je ještě navíc nezvykle chladný a tvrdý. Jen v některých scénách mi připadal neohrabaný. Ad 4) Známé tváře....zejména první jmenovaný je legenda westernů. Drobnůstky: 1) Ve věznici je šerif zraněn nožem. Ve scéně, kdy se to stane, jednoznačně vidíme, že bodná rána je velmi blízko páteři. V záběru, kdy se šerif "belhá" do kostela, ovšem krvácí více z pravé strany....Je to však jen dorbný detail, neklasifikoval bych jej jako velkou chybu. 2) Možná je to jen mylný dojem, ale poslední obrázek v galerii jsem ve filmu neviděl! A přitom jsem sledoval velmi pozorně! Že by režisérská verze? ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

9/10 Fantastický western s priamočiarym ale dobre vyskladaným príbehom, ktorý disponuje výborným záverečným zvratom a na svoju dobu je tu dosť veľa drsných scén a motívov. Gregory Peck je fantastický, skoro celý film sa odohráva v exteriéroch a kamera nádherne zachycuje tak americkú prírodu ako aj westernové lokácie a kostýmy. Vynikajúca žánrovka. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nielen že ide o dosť netradičný western, ono je to aj dosť netradičný film o pomste. Zápletka pritom vyzerá úplne jasne, ale scenár uváza nielen postavy, ale aj diváka do značnej neistoty. Vyznenie filmu taktiež nie je zrovna jednoznačné a jeho ambivalentnosť stavia Bravados vysoko nad priemer, nielen čo sa týka žánru. A posledný záber ho povyšuje ešte o stupienok vyššie. V podstate Kingov film dáva možnosť presedieť a predebatovať s tými, ktorí už film videli, nejakú tú hodinku a možno nebudú mať všetci na vec rovnaký názor. Dosť ma prekvapuje, že sa tento western nedostal medzi 1001 fimov, ktoré musíte vidieť...pretože milovníci žánru Bravados vidieť rozhodne musia. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Nádherné scenérie tohoto westernu s charismatickým Gregorym Peckem, který byl zkrátka kus chlapa, jaké dnes jen tak v kinematografii nepotkáte, krom Dweyna a Momoy, tak tady se setkáte s bandou čtyř vyvrhelů odsouzených k pověšení, jenže vše se zvrtne a k jejich pronásledování má osobní důvod právě Gregory Peck. Na tehdejší dobu film vydařený, ani hudba nebyla vtíravá a předramatizovaná, velmi slušný průměr. ()

reich 

všechny recenze uživatele

Jestliže existuje western, kde Gregory Peck dokazuje své herecké umění a hlavně drsnou stránku člověka, tak je to právě tento. Ten hraje Jima Douglase, který v podstatě se vypraví na trestnou výpravu proti čtyřem grázlům, který se dopustili násilí nad Douglasovou manželkou. Ovšem nic není jasné, tak jak to může na prví pohled vypadat. Tahounem je bezesporu Gregory Peck, který doslova má jednu drsnou hlášku za druhou. Nemám rád herečku Joan Collinsovou, je mi děsně nesympatická, ale v tomto filmu mi nějak nevadila, taky proto, že moc prostoru nedostala. Potěší vidět i Jiřího Voskovce, ovšem ve filmu není nějak výrazný, že si ho divák vůbec nevšimne. Koho si naopak všimnete je partička grázlů v podání herců jako je Lee Van Cleef či Stephan Boyd. Film má poutavý příběh a je plný napětí od začátku až do konce, navíc je zde bonus nádherná krajina s vysokým roštím, trávou atd. To všechno dodává filmu další důraz na příběhu. Nemohu dát méně než 5 hvězd a 90%. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (6)

  • Přírodní záběry byly natočeny v Mexických oblastech jako jsou Michoacán nebo Jalisco. (Terva)
  • Bravados vyniká obrazově impozantními, rozmanitými exteriéry z mexických provincií Michoacán a Jalisco. Tam filmaři našli úchvatné rozlehlé pláně, kaňony, vodopády a lesnaté hory, kterými vedli fiktivní stopování padouchů skupinou dobrovolníků z malého městečka Rio Arriba. (Zdroj: Letní filmová škola)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno