Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelní pistolníci vyrážejí do boje proti banditům... Obyvatelé malé mexické vesnice umějí zacházet s motykami, ale ne s kolty a puškami. Skoro všechno, co se jim podaří lopotně vypěstovat, musejí proto odevzdávat zločinnému banditovi Calverovi a jeho mužům. Jednoho dne však dojde trpělivost i jim. Tři z nich se proto vydají k americké hranici. Tam by totiž mohli najít někoho, kdo je naučí bojovat a pomůže jim postavit se Calverovi na odpor. Jako první přijme jejich skromnou nabídku sympatický holohlavý pistolník Chris. Ten se také ujme úkolu získat další muže. Do boje proti Calverově čtyřicetihlavé bandě nakonec vyjíždí sedm zkušených pistolníků: chladnokrevný Chris, bývalý kovboj Vin, mladíček Chico, ranař Bernardo, mlčenlivý samotář Britt, psanec Lee a spiklenecký Harry… Legendární western Johna Sturgese není třeba českým divákům představovat. Snímek z roku 1960 vznikl jako remake slavného japonského dramatu režiséra Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954). Jak japonský originál, tak i americká verze patří do zlatého fondu světové kinematografie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (947)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Takhle se trmácet vedrem a prachem... to je ale vůl! - Jo, my jsme chytřejší. Klasika klasik a věčná romantika. Nádherný, hvězdně obsazený western. Slavná titulní skladba (vždy, když ji slyším - vracím se časem do dětství, kdy jsem film poprvé viděl, ještě na černobílé televizi) a úžasné výkony výjimečných herců té doby dělají z filmu nezapomenutelný, řekl bych až pohádkový zážitek. Kdybych měl vyjmenovat hvězdy tohoto snímku, tak bych musel zmínit všech sedm herců, kteří ochraňují mexickou vesnici a ještě desperáta Eli Wallacha, protože ten byl také skvělý. Prostě skvost. Hrdinové a antihrdinové, dobro a zlo - to vše v plné své nahotě. Už jedna z úvodních scén, kdy Yul Brynner a Steve McQueen odvážejí na hřbitov mrtvého muže, patří mezi nezapomenutelné. A to je teprve chutný předkrm chodů následujících. Jedinečný film, jenž vstoupil do historie. ()

Happykubas 

všechny recenze uživatele

Režisér věděl co dělá. Pro dost lidí nesympatický, ovšem kvalitní japonský snímek z roku 1954 mu ihned evokoval, že převést to do duchu westernovky, bude z toho neskutečný trhák. A taky že jo. Remake se náramně vydařil. Vsadil na to, že když do toho dá veškeré úsílí, vznikne film o kterém se bude dlouho mluvit, a proto obsadil ty nejlepší herce, kteří byli k mání. Ze sedmi statečných se časem stala legenda. Říká se, že kdo neviděl tento film, neví jak vypadá pořádná kovbojka. Já s tím souhlasím, ovšem v malinko nadneseném významu. Bezva nápad. Bezva herci. Bezva hudba. => Western bez vad. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

V kostce řečeno - podařený remake, s nezapomenutelnou ústřední melodií a charizmatickými pistolníky. Na Leoneho špagetové westerny to zkrátka ztrácí atmosféru. Vždycky mě strašně štval laciný způsob, jakým nechal Struges na konci zemřít své postavy... přišlo mi to, jako by je nechal umřít čistě jenom proto, aby byl remake Kurosawových samurajů úplnější. Jinak samozřejmě pro západního diváka pochopitelnější a zábavnější než japonská předloha. 70% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Mexičtí venkované, sužování bandou padoucha Calvery, si najmou partu pistolníků. Sedm dobrodruhů se z různých pohnutek pustí do boje, který se zdá být předem ztracený. Klasika žánru mně vždy, vyjma parádní ústřední melodie, obsazení a závěrečné přestřelky s bandity, přišla průměrná, ale dodnes nepřekonaná. 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Už mi ponúkali všeličo. Ale nikdy nie všetko.“ Perfektný, vzrušujúci, napínavý, humorný (horkokrvný mladík Chico) i dojemný (Bronson a deti) príbeh o vyvrheľoch, ktorých jednoduchosť roľníkov naučí dobre zomrieť a naučiť si vážiť života - a samých seba. Hoci sa jedná o remake ázijskej klasiky Akiru Kurosawu, americká verzia sa mi vždy páčila viac, na čom majú podiel kultové scény (odvoz na cintorín, padanie z 10. poschodia, tlieskanie, hádzanie dýkou), neuveriteľné scenáristické riešenia (keď sa hrdinovia potrebujú dozvedieť viac o súperových plánoch, tak proste jeden nakráča do ich tábora a tvári sa ako jeden z nich) a fantastické herecké obsadenie, kde nikto nie hlupák, ani vedľajšia figúrka. Jasné, sú tam osoby, ktoré mi odjakživa pripadali nudné. A akčné scény zostarli, to je daň za čas. Ale bohato to kompenzuje chémia medzi Brynnerom (tá jeho chôdza!) a McQueenom, ktorí hrajú výborných parťákov a priateľov a pritom obaja herci sa úprimne nenávideli a na pľaci panovala vojna. K tomu zaujímavo poňatý zlosyn Eli Wallach (vždy sa mi páčilo napr. to, že mal k siedmym statočným v podstate vrelý vzťah a pri prvej príležitosti ich nepostrieľal, ale dal im šancu zachrániť si životy... za čo sa mu oni, keď sa to tak vezme, riadne svinsky odvďačili). Ďalej zaujme smršť skvelých dialógov („Boja sa nás. Asi im nakecali, že ich znásilníme.“ – „To by sme mohli.“ alebo "S kým potom súperí?" - "Sám so sebou.") a hlášok ("Vaše problémy vyriešime olovom."; "Len mŕtvi sa neboja."; "Cintoríny sú plné veľmi hrdých. A veľmi mladých."). Keď prvý raz naplno zahrmí  ústredný chytľavý hudobný motív, mráz na chrbte. "To nie je zmluva, ktorá by obstála pred súdom." - "Ale treba ju dodržať." ()

Galerie (74)

Zajímavosti (69)

  • Když dojde k první konfrontaci hlavních hrdinů a banditů, předtím, než VIN (Steve McQueen) za jízdy naskakuje na koně, je krásně vidět, jak na baru stojí 2 dózy barevných žvýkaček či bonbónů. V době, kdy se odehrává příběh snímku, nic takového nebylo. (Armin82)
  • Během natáčení v Mexiku měli místní cenzoři problém s vyobrazením mexických vesničanů. Walter Newman ale odmítnul upravit scénář, načež se jej chopil William Roberts. Protože byly jeho změny zásadní pro celý film, chtěli ho producenti uvést do titulků, což Newman odmítnul. Newman nakonec požádal, aby bylo jeho jméno z filmu vyškrtnuto. (don corleone)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

03.11.2021

Režisér Zack Snyder (Watchmen, Muž z oceli) zdá se našel představitelku hlavní role pro svůj příští snímek. V jeho obří sci-fi Rebel Moon, kterou Snyder točí pro Netflix, a která původně vznikla jako… (více)

Reklama

Reklama