Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slíbil jí, že z ní udělá hvězdu, jakou vždy chtěla být. Svůj slib splnil beze zbytku. Zaujala ho okamžitě, jakmile poprvé přišla do jeho ateliéru v bývalé továrně na klobouky. Díky své neobyčejné kráse a nepřehlédnutelnému charismatu, se mladá Edie Sedgwick stala takřka přes noc ikonou pro tisíce lidí. V polovině šedesátých let plnila titulní stránky prestižních módních časopisů, plátna kin a byla samozřejmě také ozdobou snad všech večírků. Konec její kariéry i života přišel ale stejně rychle a brzy, jako její závratný vstup do světel reflektorů. Ocitla se ve společnosti nejhorší spodiny. Věčně opilá, věčně zfetovaná, věčně bez peněz. Nedokázala se o sebe postarat a všichni se k ní obrátili zády. Přestože zemřela v pouhých 28ti letech, svět na ni nezapomněl. Nejméně dvě písně Boba Dylana jsou prý právě o ní, skupina The Cult pro ni také složila píseň a ve videoklipu dokonce použili originální Ediiny fotografie...

George Hickenlooper si vybral do hlavní role nádhernou Siennu Miller (Po krk v extázi/Layer Cake, Casanova). Světoznámého Andyho Warhola zde ztvárnil vynikající Guy Pearce (Memento, Proposition) a v postavě Ediiny velké lásky poznáme mladého Haydena Christensena (Star Wars II, III). Film se před příchodem do kin potýkal se spoustou problémů. Například Bob Dylan chtěl zabránit promítání tohoto snímku. Film podle něho prý naznačuje, že múza Andyho Warhola zemřela právě kvůli němu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (172)

lesumir 

všechny recenze uživatele

V roce 2007 do českých kin vtrhly dva biografické filmy o Edith. Jeden o francouzce Edith Piaf, která měla také dosti pohnutý život a Marion Cotillardová se zhostila role více než nadlidsky, za svůj výkon si odnesla sošku nejcenější a film byl plný emocí. Avšak příběh o Edith "Edie"Sedgwick mně uchvátil víc! Sienna Miller je nádherná ženská a její podání bylo obrovké. Třeba ji čeká stejná kariera jako Angelinu, která taky začínala jako Gia. Guy Pearce taky předvedl velký výkon. Tady po téhle stránce není co vytknout, moc se mi líbily barvy, scenář a určité momenty mezi Edie a Andym. Ale ja už bylo několikrát řečeno, celý film je bez emocí, snad až závěr dává trošku divákovi přičichnout k toho utrpení, co zažila. Suma sumarum, jsem spokojen a Sienno, jen tak dál! ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem čekal něco trochu jiného, .... jsem ale rád, že se ve filmu zmínili o tom, že pochází ze Slovenska, a taky je tam scénka kde se mluví slovensky. Ale zpět k filmu, ... trošku nuda, nebýt docela dobře zahraných rolí, tak dám méně. A dávám za tři, protože si to nehraje na něco, na co to nemá. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Dôvodov, prečo sa oplatí tejto snímke vyhnúť, je hneď niekoľko. Pre väčšinu divákov zrejme najviac zaváži fakt, že pred televízorom vládne počas 90 minút koncentrovaná nuda. Film je v podstate biografiou ženy, pohybujúcej sa v správnych kruhoch, ktorej Warhol sľúbil, že ju spraví slávnou. Podarilo sa mu to do bodky. Z Edie sa stala hviezda prakticky cez noc. Ďalším problémom je samotné stvárnenie Warhola. Guy Pearce sa prinajlepšom snaží napodobniť jeho look a vystupovanie, uveriteľnosť jeho prejavu sa však limitne blíži k nule, avšak nie kvôli jeho herectvu. Guy je dobrý herec. Ale vďaka mimoriadne odfláknutým dialógom vytvoril postavu namysleného egoistu bez akéhokoľvek šarmu, alebo náznaku charizmy. Za dva dni určite zabudnete, že ste vôbec tento film videli, čo je bohužiaľ jeho skoro jediné pozitívum. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Coby člověk občas smířlivý ku věcem tupým, jsou-li esteticky hodnotné, přistupovala jsem k Factory Girl s tím, že bude-li pitomá, alespoň mne utěší svou visuální stránkou. Cthulhužel, film je pitomý tak a visuál pro mne nakonec nezajímavý natolik, že se můj dojem po jeho zhlédnutí nedá popsat jinak než jako znechucení. Největší výtka jde na vrub zpracování postav - vesměs jedna špatná parodie na rozervanou uměleckou osobnost vedle druhé, což je nejvíce viditelné asi na Warholovi; Guy Pearce pravděpodobně odložil v šatně kromě ponožek a kabátu i své herecké schopnosti. Samotná Edie je sice pohledná a typově až neuvěřitelně přesná, to jest ovšem asi to nejlepší, co o ní mohu říci; samotnému charakteru by nejvíce slušelo označení 2D a rozhodně ve své plochosti nebyla osamělá. Což mne přivádí k Haydenu Christensenovi, jehož sledovat je utrpení srovnatelné snad jedině s pokusy prováděnými proslulou Unit 731. Kdyby se namísto motání před kamerou začal věnovat třeba hře na flašinet v soukromí horské chaty, udělal by filmovému světu skorem větší službu než Georges Méliès. Zbytek ansáblu by se zase dal s klidem splést s kulisami, ale nešť, oni snad ani jiný význam než dekorovat pozadí scén s Edie/Warholem/dřevem Ch. H. ani neměli. A kdyby se mi náhodou chtělo přimhouřit oko nad mizerně napsanými a stejně mizerně zahranými figurami (jakože nechce), stále mi zůstává prachmizerný děj, jemuž se podařilo až groteskně zkombinovat únavnou doslovnost, režijní bezradnost a občasnou zmatenost, jež snad měla evokovat jakousi nespoutanou divokost 60. let; mně však daleko spíš evokovala scénáristu usínajícího v předvečer deadline nad skriptem. V úvodu zmiňovaná obrazová stránka mne také zrovna nenadchla - film je sice opravdu hezky natočený, leč nad souhrnem všech neduhů neční obrazová část natolik (a hlavně ve své podstatě není nikterak výjimečná), aby se ostatní vady výrazněji umenšily, respektive, aby by mi v jejím světle přišly méně podstatné. ()

ninon 

všechny recenze uživatele

Líbivá marmeláda, bohužel. Režisér měl raději zůstat u dokumentu nebo minimálně vyhodit klišovité scény s Haydenem (naprosto chápu pozvednuté obočí Boba Dylana) a vyměnit Pearce (že přece hraje autistu, jak tu někdo v komentáři upozorňuje...no kucky kuck), zlatý Bowie jako Warhol. Sienna zřejmě jediný dobrý tah, nejen kvůli zjevné podobě. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Film = stylistická polodokumentární koláž téměř bez děje. Herecké výkony = velmi vydařené kopie reálných předobrazů. Děj = párty, factory, fetování, romantika (??tahle část je nejhorší), dojezd, smrt. I přesto mám pro takové samoúčelně prázdné exhibice občas slabost. Nejspíš v tom všem cítím nadšení pro dané téma. Po stránce filmařské Factory Girl exceluje, po stránce emoční lehce pokulhává a poskytuje jen málo prostoru pro sžití se s hrdiny, nicméně alespoň nějaký malý potenciál a náznak čehosi víc v tomhle směru má. 60% ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu je nejlepší pěkný dvojsmysl v jeho českém distribučním názvu. Nedivím se, že se Lou Reedovi stejně jako Bobu Dylanovi vytočila ručička motoru do červena... ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Charismatická Edie, geniální Andy a celý svět kolem nich v trochu zvláštním filmu, místy zmatený, chaotický, místy výjimečný. Ale takový přece sám Warhol byl, ne? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Factory Girl dopláca trochu na to, že sa rozhodnutím vytvorenia hlavnej postavy z Edie Sedgwick neubránilo rozdeleniu postáv na kladné a záporné. Edie je samozrejme tá kladná, čiže obeť, ktorá ako keby ani nevedela, čo robí, keď si prvý krát šlahá na party drogy. Bob Dylan všetkému dobre rozumie a zdá sa byť jej záchrancom. Naopak tí z Factory sú jednorozmerné sebecké figúrky bez charakteru a Warhol to schytáva najviac. S nejakou hlbšou sondou do jeho duše neurobí nič ani Guy Pearce, pretože to nemá v senári. Ale jeho hláškovanie aspoň občas pobavilo. Pokiaľ máte tohto umelca radi, Warholke sa radšej vyhnite. Ilúzie si samozrejme o tejto skupinke umelcov vôbec nerobím, dramaturgický zámer obeť vs. vlci je ale zrejmý. Inak som si ale film užil, dobová atmosféra je skvelá, Sienna sa do úlohy skvele hodí a imponoval mi aj Christensen ako Bob Dylan. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Sienna Miller je krásná, Guy Pearce se pod rukami maskérů stal Warholem a Hayden Christensen tu v roli slavného zpěváka nesměl být jmenován, natož zazpívat. Ať už to tehdy bylo jakkoliv, samotný film je nezaostřený, režijně rozpadlý, skrývající vnitřní prázdnotu za pečlivě budovanou retro výpravou a chvílemi dokonce nudí. A to je ve filmu z kreativní umělecké laboratoře zvané Fabrika opravdu na pováženou (50%). ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Sláva je tak pomíjivá... O to tragičtěji to končívá, když si mladá nanynka, byť zajímavá a s pěkným ksichtíkem neumí spočítat, že nic netrvá věčně.V závěru troska. No jo, holka, ale to ses měla jinak otáčet. Film není bůhvíjaký, ale Sienna je v něm výborná. Plakáty od Warhola vyloženě můžu, ale jeho jako člověka či kulturní ikonu jsem nepobrala nikdy. Výstřední syn Rusínů, odkudsi z dediny za Medzilaborcema, který by Slovensko na mapě beztak těžko našel sice dobyl kulturní svět, no pro mě je popartový king navždy Bowie. Děvenky, které skočily na lep Andymu tedy příliš nechápu, ale asi jim to za tu jepičí slávu stálo. Však kdo jsem já? Že ano. :) ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Otázkou je, zda právě krátký život Edie Sedgwickové stál za natočení. Přesto, že v něm má hrát prim Andyho múza i sám pochybný umělec, zdá se být spíše výsekovou koláží frenetické doby a druhu společnosti v ní. Výsledkem je vystřihovánka z bulvárních plátků různé kvality, chaoticky poházená po podlaze, hned vedle drahých kožichů, prázdných lahví od whisky a zaškrcovadla... a tak jediným důvodem, proč vůbec snímek vidět, zůstává ten, proč jsem ho vlastně chtěla vidět - Sienna Miller, která se narodila se čtyřicetiletým zpožděním. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Od prvního momentu vám je jasné o čem to bude. Uvidíte spoustu barevných blyštivých obrázků, zažijete lásku, slávu, potupu, dotknete se drogového dna. Jenže kolikrát už tu něco podobného bylo? Dekadentní prostředí Warholovy „továrny“ je sice vykresleno velmi realisticky, ale pod masku samotného Andyho se nedostaneme. Člověk skrývající se pod blonďatou parukou zůstane skryt. Chová se extravagantně, ale dál, než kam sahá povědomí obyčejného diváka o Warholově osobě, nezachází. Mnohem hůř z toho ale vyšel „folkový zpěvák“, kterého hraje Hayden´Anakin´Christensen. Jeho rozevláté vlasy, hloubavý pohled a cigáro v koutku úst jsou až přehnaně zjednodušené, a opět se pozastavují na jakési zidealizované představě o jednom folkovém zpěváku, který byl hlasem generace. Při pohledu na obsazení bych čekal nadstandard, tohle je spíš životopis z produkce HBO. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Strašně protivnej mix ryze dokumentaristickýho a rádoby uměleckýho životopisu. Končí jako pohádka, aby suchym textem oznámil, že hrdinka zemřela v osmadvaceti na předávkování - takže nakonec působí daleko spíš jako protidrogová agitka než cokoliv jinýho. A Pearcův Warhol? PROBOHA! Věčně od mouky a s mluvenym projevem gay mrtvoly. No, sral mě neskutečně ... a sral by mě, i kdyby to byl třeba stokrát záměr. Taky Siennka byla k sežrání jen značně omezenou část stopáže (což se jí běžně nestává), přičemž by furt jen prázdně žvatlala o umírání. Prostě nůďo, votravný navrch. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavé vizuální zpracování, lehký pohled do úchylné duše Andyho Warhola a dokonalá Sienna Miller. To jsou hlavní premisy tohoto filmu, který ztvárňuje smutně krutý osud mladičké hvězdičky Edie Sedgwick, jejíž postava mi byla přes všechny její eskapády hodně sympatická. ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Obyčejně natočený film o neobyčejných lidech. A v tom je asi hlavní problém Warholky. Umělec kalibru Andyho Warhola by si určitě zasloužil nekonvenčněji zpracovaný film. Děj je svázán jakousi retrospektivní životopisnou zpovědí a velice tím omezuje potencionální možnost působení, kterou by takový film neměl postrádat. Film to není špatný, dokonce je místy docela zajímavý a určitě zručně natočený, ale celému dějovému konceptu chybí kostra, která by film ve slabších pasážích podržela. Výsledkem je tak nevýrazný dojem z výrazného umělce a jeho přítelkyně. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Film sám o sebe nič prevratné ale je zaujímavé dozvedieť sa niečo zo života Warhola a jeho Warholky. A Sienna Miller je výborná. ()

Silence 

všechny recenze uživatele

Paradoxně jsem se nudil díky tomu, že je ten film nehorázně zkratkovitý. Klidně bych snesl dvouhodinovou stopáž, kdyby jen autoři nepřeskakovali od nedořečených témat a situací k dalším. Příliš spoléhají na herce a na to, že všichni diváci znají Warhola a jeho dílo. Z filmu si totiž nemůže neznalý divák odnést pocit o Warholově géniu... Samozřejmě, že Factory Girl je hlavně o Edie, o tom, jak byla hýčkána, když byla hodná holčička a jak jí Warhol odhodil, jako použitý kapesník v okamžiku, kdy dostal pocit, že už není jediným uctívaným mužem jejího života. Bohužel, člověk má stále nutkání říkat si: "Kde je ten Andy Warhol? Proč Edie uctívá tohohle pošuka?". Je to především chybou již zmíněné zkratkovitosti. "Ukážeme, jak Andy natočí brakový film, načmárá pár čar na papír a po několika záběrech na nadšené obecenstvo už divák přece musí vidět toho génia," myslí si zřejmě autoři. To je ale tak naivní názor. Bohužel prochází celým filmem a ten tím neskutečně trpí. Ve výsledku je tak Factory Girl povrchní klipovou sekvencí, která postrádá emoce a jakoukoliv skutečně zapamatováníhodnou scénu. To, že se na to hezky kouká a poslouchá, je skutečně málo. Zklamání. 4/10 ()

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama