Reklama

Reklama

Metoda

  • Argentina El método (více)
Trailer

Obsahy(1)

Madrid. Tisíce lidí demonstrují proti zasedání Mezinárodního měnového fondu. V této napjaté atmosféře probíhá v mrakodrapu nadnárodní finanční společnosti konkurz na obsazení vysoké manažerské pozice. Sedm kandidátů prochází výběrovým řízením, spočívajícím v aplikaci tzv. Gronholmovy metody: vylučovací metody na základě psychologických testů, kterým byli po 1. světové válce podrobováni důstojníci německé armády. Nakonec ji převzaly i nadnárodní společnosti... Po absolvování nesmyslného byrokratického labyrintu je principem testu rafinovaně stupňované drama vzájemné podezřívavosti a lámání charakterů, vytváření aliancí a ponižující manipulace, alibisticky se zaštiťující heslem „Nikdo tě nenutí“. Někteří z kandidátů by nakonec raději stáli na ulici mezi demonstranty, ale nemají odvahu si to přiznat... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (212)

Gereth 

všechny recenze uživatele

V průběhu mi v hlavně naskakovala spousta otázek a málokterá z nich se dočkala odpovědi v rámci filmu. Abych celkově docenil El Método, zřejmě bych nejprve potřeboval pochopit, jak by celá tato Grönholmova metoda měla fungovat (a zdali vůbec realně existovala). Bez potřebného vnitřního pohledu jsem se takhle stále nemohl zbavit dojmu, že kdyby se některý z účastníků zachoval jinak, mohlo se jim to celé zbořit jako domek z karet. Některé věci jsou vysvětlené, ale pouze v rámci stále probíhajícího řízení, což je ale s přihlédnutím k celkovému konceptu dost nedůvěryhodné. Nicméně jako psychologické drama nastiňující, co všechno lidé dokáží udělat, aby získali práci, to fungovalo bezchybně. Věřím, že jsou lidé bez problému schopní ponižovat sebe, své okolí, absolutně kašlat na morálku a hledat jakoukoliv slabinu umožňující zničit své oponenty, pokud jim o něco jde a tady je velice realisticky znázorněno, jak se přátelská zdvořilost mění postupně v rivalitu a nakonec v lidský hyenismus. Zajímavá konverzačka k zamyšlení. // 70% ()

LINKIN 

všechny recenze uživatele

My cizími jazyky nemluvíme, protože víme, že jsme větší. To je výhoda při obchodování. --- Ne v tomto případě. --- Mluvíme španělsky, druhým nejpoužívanějším světovým jazykem. --- Druhá je angličtina, Fernando. --- A kdo je teda první? --- První je čínská mandarínština. --- Zasraný číňani. ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele

Teda. Očekávání nenaplněna. Ze začátku jsem byl nadšen. Tenhle film vypadal z popisku jako jasná trefa do černého. A hned první scény mi potvrdily, že Metoda je film jako dělaný pro mě. Ovšem to tempo tak strašně upadalo. Asi bych byl raději, kdyby všichni řešili praštěné hlavolamy, protože takhle mi s každou postavou, která opustila místnost opouštěla i zvědavost. Všechny palce nahoru za nápad. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

V uzavřených prostorách už bylo natočeno spousta zajímavých filmů různých žánrů od akčního (první Smrtonosná past a ve své podstatě i Nebezpečná rychlost) přes drama (12 rozhněvaných mužů) až po horor (Pohřben zaživa). "Metoda" se také spokojí pouze s jednou budovou a v 90% dokonce i s jedinou místností, kde se odehrává nezvyklé a po všech stránkách neskutečně náročné výběrové řízení, jehož průběh stále více a více vykresluje charaktery všech zúčastněných a na povrch tak vycházejí všemožné stránky lidského chování. Působivé a brilantně vystavené drama, které má minimum hluchých míst a naopak s přehledem (i na dané téma) drží divákovu pozornost v neustálém napětí. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré psychologické drama, které za využití minimálního prostoru nabízí vskutku zajímavý pohled na výběrové řízení nadnárodní firmy a zároveň i do mysli jednotlivých uchazečů. Všichni jsou bezesporu nadprůměrně inteligentní, všichni jsou přesvědčení, že jsou schopni zastávat nabízenou pozici, ale v konkurenci a dusivém protředí uzavřené místnosti není tak jednoduché prokázat, že právě vy jste ten nejvhodnější kandidiát. Film těží hlavně z výborného scénaře, netradičního a neokoukaného tématu (pokud tedy nejste personalista...) a ze solidních hereckých výkonů. Zasloužené lepší čtyři hvězdy. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama