Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Televizní rodinná sága, jejíž hrdinové ani po čtvrt století neztratili nic ze své zemitosti. Podle stejnojmenného románu V. Martínka. (Česká televize)

Recenze (29)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tradice, autorita, pořádek, půda, práce a povinnosti - Kamenný řád je rodinnou ságou, která vyjadřuje tradiční konzervativní hodnoty selského stavu na českém venkově. Velmi slušný scénář, zajímavé obsazení málo viděnými herci, na dobu vzniku až překvapivě dobrý, v konfrontaci se slátaninami typu Poslední z rodu Hamrů se nebojím říct výborný seriál. Je zajímavé, že ačkoliv naše televize recyklují kdejakou normalizační trapárnu, k repríze tohohle kvalitního kousku sáhly za dvacet let poprvé. Seriál na příběhu příslušníků jedné selské rodiny popisuje postupný rozklad konzervativního řádu a tradic na našem venkově. Konfrontuje ho s technologickým a především sociálním a politickým vývojem, s hodnotami moderního městského člověka (Postava učitele, který se přižení do rodiny a je nucený handlovat o věno své nevěsty. Scéna, kde se ošívá nad tím, že pro rodinu své vyvolené jde v případě hledání partnera svým způsobem o obchod a investici je sice humorná, ale hluboce příznačná.) Celkový dojem: 80 %. Je škoda, že seriál neměl zdaleka tak velký rozpočet jako dobově oblíbené dietlovské projekty. Jeho dobová popularita na rozdíl od Dietlových seriálů ale souvisela i s faktem, že Kamenný řád jen v minimální míře ovlivnila režimní ideologie normalizační éry. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice povedený seriál, vzhledem k době svého vzniku působící jako zjevení. Chudý rozpočet, absence největších tehdejších hvězd, nic z toho nezabránilo tomu, aby vznikla rozsáhlá naprosto pravdivě působící rodová sága o střetech tradic s momentálními požadavky doby, aniž se straní jedné či druhé straně, čímž celý projekt působí jako vytržený ze skutečného života. ()

Reklama

Kroupa 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, natočit v dobách tuhé normalizace takový seriál. Vypráví totiž o rodině, jejíž život se točí kolem gruntu a rozhodně se nejedná o "socialistický realismus". Vysoká odolnost proti ideologickým zásahům ale není jediným kladem Kamenného řádu, dnes je to samosebou a nikdo by proto kvůli tomu na to nekoukal. Ani známí herci (kromě Töpfera a Beka) tam nehrají. Přesto stojí za to se na něj dívat - vynikající herecké výkony a zajímavý příběh zasazený do doby zkoušeného národa, střet moderní doby a tradice, z něhož ani jedna strana nevychází jako horší. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kvalitní seriál dodaný ostravskou televizí. Velmi trefné herecké obsazení, skvěle napsaný scénář, pasující hudební doprovod a dobrá režie. Jen kamera, respektive kvalita obrazu neoslní a ubírá svojí nevzhledností výslednému dílu na síle. Rodinná sága, ve které se vládne železným řádem. Seriál o osudech jednoho rodinného klanu, jehož kvalita nemá sestupnou tendenci ani po takové dlouhé době, kdy poprvé vstoupil na televizní obrazovky. 60% ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Když tak koukám na ty starý československý seriály, tak se nemohu ubránit silnému pocitu, že sedmdesátá léta a černobílé zpracování na plné čáře přebíjí sic barevná však ve většině případů naprosto plochá léta osmdesátá. Ač první díl navozuje pocit další pošahané zmateniny, záhy se rozjede neuvěřitelná sága. Nejen po příběhové stránce, točící se kolem velké rodiny Poštulkových a jejich hospodářství, ale neméně také po stránce charakterové a v neposlední řadě v mantinelech konfliktu starých hodnot s měnícím se okolním světem. Na výborném zpracování se bohužel podepisuje televizní produkce, kvůli kterému mírně strádá výprava, více pak masky. Někdy zvláštní a staromilská (až inscenační) kompozice scén mi však nevadila. Ač tu někdo v komentářích píše, že ideologie ovlivnila seriál jen minimálně, není to pravda, naopak. Zejména s příchodem války a bezprostředně před ní, tedy ve druhé polovině. Rozhodné varování všem na tohle citlivým. Na druhou stranu nastaly i momenty, kdy jsem si říkal, že já být cenzor, tohle bych nepropustil. Narážím nejen na monolog komunistického vůdce (ne nepodobného Gottwaldovi) o vnějším nepříteli a dělnících v Říši, který prakticky do písmenka parafrázuje tehdejší totalitní moc v době vzniku seriálu. V každém případě za mě však dobré čtyři hvězdičky. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Film se natáčel nedaleko Nového Jičína na odlehlém lesním statku u Mutinů. (topr harley)
  • Eva Hudečková (Maryča), zvárnila ve filmu matku Tomáše Töpfera (Cyril), ve skutečnosti byl mezi herci věkový rozdíl jen dvou let. (topr harley)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno