Reklama

Reklama

Rambo: Do pekla a zpět

  • USA Rambo (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Stárnoucí válečný veterán z Vietnamu, John Rambo, se usadil a kdesi v Thajsku vede samotářský život. Provozuje loďku, rybaří, odchytává hady a především se snaží vyhýbat problémům. Ale problémy si najdou jeho. Poklidný Rambův život naruší misionářská skupina, vedená Sarah a Michaelem Burnettem, která se i přes jeho varování vydá do Barmy. Do končin, kde je nic dobrého nečeká. A Johnovi nezbývá než přispěchat na pomoc.

Scénář filmu koloval hollywoodskými studii mnoho let, původně měl Rambo bojovat proti nelegálním těžařům dřeva v Amazonii. Dlouho se nemohlo přijít na ideálního Rambova protivníka, nakonec – po konzultaci s redakcí renomovaného časopisu Soldier of Fortune – „vyhrála" jihovýchodní Asie, kde je prý „nejhorší politicko-vojenská situace".

Prakticky od jejího vzniku v roce 1948 bojuje v Barmě státní armáda proti guerillovým skupinám etnických menšin, především Karenů, které usilují o autonomii. Jejich boj je momentálně jeden z nejdéle trvajících válečných konfliktů na celém světě. Právě Karenům jde na pomoc misionářská skupina, přičemž barmská armáda do oblasti žádné humanitární pracovníky zásadně nevpouští. Thajsko, kde se usadil Rambo, do Barmy za pomoci mezinárodních organizací dodává čistou vodu, jídlo a poskytuje azyl barmským rodinám, které s veškerým majetkem v nůších na zádech prchají před válkou. Přestože tato oblast zdaleka není tak známá jako Dárfúr či jiná africká pekla, čísla vypovídají o rozsáhlé humanitární katastrofě. Ve snaze zbavit povstalce jídla, financí, informací a rekrutů barmská armáda pod vedením represivní junty vypálila či jinak zničila přes tři tisíce vesnic. Kolem půl milionu Barmánců muselo opustit své domovy a před boji prchají barmskou džunglí z místa na místo. „Pozemní miny, nucené verbování do armády, konfiskace majetku, využívání vesničanů k přenášení munice, nelidské mučení a popravy jako trest za napomáhání povstalcům,“ tak popisují situaci zpravodajské zdroje. K válečným hrozbám se přidává malárie, podvýživa a další onemocnění, proti nimž v místě nelze sehnat léky. V říjnu roku 2007 otřásl světem další skandál, když nechala Barmská policie střílet do protestujících mnichů. Téma Barmy se tedy zdá být vpravdě nadčasové a dobře zvolené. Samotný Sly, který strávil natáčením Ramba 4 na barmsko-thajských hranicích šest měsíců, prohlásil, že Barma je horší než Vietnam. (Shadwell)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (1 575)

Dudek 

všechny recenze uživatele

"Zabíjet je stejně snadný jako dejchat..." Sylvester Stallone dokazuje, že o koule nepřišel ani vlivem přílišného použivání steroidů. Konečně přichází na plátna kin snímek, ve kterém odstřelovač nedělá jen legrační dírku mezi oči, snímek, v němž každý zásah setsakra bolí. Fakt, že pořádná akční řežba rozhoděn není výsadou pouze 80. let Stallone dokazuje ještě dříve, než si jeho postava stoupne za kulomet a hordu vojáků přemění během chvíle v čvachtající hektolitry rudé sračky. Už na začátku nám totiž ukáže, jak může dopadnou jednoduchá hra, ke které není třeba více než několik zajatců a pár min. A věřte, že začátek je opravdu jen slabá polívčička, Stallone postupně na brutalitě přidává. Když vezmeme v potaz kolik let uplynulo od posledního Ramba, musíme Stallonemu pogratulovat, že narozdíl od spousty tvůrců, kteří se snaží zoufale spojit poetičnost 80. let s trendy let podleních, se to jemu povedlo. Zahcovává brutalitu a dějovou přímost, ale zároveň zlepšuje audiovizuál inspirujíc se nedávno natočenými filmy. Kamera se tak konečně stává mnohem více aktivní částí filmu a hudební doprovod je povedeným splynutím původních tónů a povedených součastných rytmů. Je též zajímavé pozorovat na kolik nový díl ovlivnila současná politická situace. Rambo totiž rozhodně je ovlivněn skutky z posledních let, i když to nijak nekonkretizuje. Díky bohu. Jen nerad bych viděl jak Rambo bojuje - s ameirckou vlaječkou na tvářích - proti vojákům s turbany v Afgánistánu. I když, upřímně, zas tak špatné by to být nemuselo. Otázka jej, jak by Stallone dílo podal. Každopádně současná "barmská" verze je přesně tím co jsme všichni chtěli vidět. Prostředí příjemně evokuje předchozí díly, ale zároveň nabízí spoustu prostoru k vyprávění vlastního příběhu. Stallone se tak může chytře vyhnout největší chybě šestého Rockyho, přestože jedné krátké 'rekapitulovačce' se přeci jen nevyhneme. Ta však nemá velkou váhu a je spíše krátkm obohacením. Největší chybou tohoto snímku je zcela určitě klidnější část, ve které se spíše nudně hovoři a Stallone hází smutné výrazy utrápeného veterána. Jediným štěstím je fakt, že tyto části krom začátku nemají - hlavně díky výborné stopáži - moc prostoru. Hend ta první je narušena efektivním probuzením vojenského instinktu po domluvě s piráty a další už je plynule narušována bojem. Jak už jsem předznamenal, krátká stopáž je opravdu dostatenčná a tím největším překvapením byl velmi rychlý konec, který příšel - alespoň pro mě - hodně nečekaně. Nový rambo je paradoxně přesně takový jak jsem čekal, ovšem proti všem předpokladům mě strhl a bavil jsem se velmi dobře. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

John Rambo je největší řezník na světě, seru na to, že příběh neni žádnej extra geniální, takovýhle jakta se prostě objeví jednou za pár let. Tohle byla snad to nejbrutálnější co sem kdy viděl, všude lítaly nohy, hlavy, ruce a jiný cáry a kusy těl a to ještě Sly nedostal do ruky ten největší kanón ve filmu, kterým v poslední půlhodince rozmrdá 90% herců a půlku pralesu naprosto na hadry. S největší pravděpodobností je Rambo IV největší řežba desetiletí, krom toho Sly tady vypadá fakt krutě a nesmlouvavě oproti Rockymu a ty jeho proslovy o tom co je jeho úděl, sou sice blbost, ale zní krásně a fungujou dokonale. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

77 minut čistého času trvající (alespoň na DVD) výtah ze všech předchozích dílů, navlečený do zatraceně slušivého moderního akčního hávu. Ten háv je samozřejmě neskutečně zasviněný blátem, vnitřnostmi a krví stříkající z různých ran a urvaných končetin. A je to moc fajn, a kašlu na nějaké filozofické rozbory ideového vyznění takovéhohle filmu - žádné totiž není. Barma je aktuální rekvizitou a stejně tak je tomu i s americkými misionáři, z nichž jeden má projít "šokujícím" přerodem, aby nebylo tak očividné, že jejich partička je jen nezbytným iniciátorem, aby bylo koho zachraňovat ze spárů smrti. Stejně tak Julie Benz je tu jenom proto, aby mohla Johnovi vyevokovat jeho ve dvojce (taky v džungli) zabitou lásku, a přimět ho dejme tomu že jakž takž věrohodně k tomu, aby uzavřel kruh a vrátil se domů. Stallone ví co chce, ví jak divákům připomenout to, co bylo (a zvládl by to i bez prostřihů z předchozí trilogie), a jak je potěšit. BTW větší šok než tlumič na poctivou všedrtící odstřelovačku od Barrettů jsem už dlouho nezažil, ale ta věc vážně existuje a funguje:) Prostě špíglnýgl krvavá zábava áčkové třídy. Podobně povedené zakončení jako Rocky Balboa. Jen doufám, že pětka nevznikne... 80% ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Brian Tyler: 1. Rambo Theme ,2. No Rules of Engagement ,3. Conscription ,4. The Rescue ,5. Aftermath ,6. Searching for Missionaries ,7. Hunting Mercenaries ,8. Crossing Into Burma ,9. The Village ,10. Rambo Returns ,11. When You Are Pushed ,12. The Call To War ,13. Atrocities ,14. Prison Camp ,15. Attack on the Village ,16. Rambo Takes Charge ,17. The Compound ,18. Battle Adagio ,19. Main Title ,20. End Title ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Barma - země, jejíž problémy může vyřešit jen přítomnost Johna RAMBA…. Nevím, které jiné filmy už si zasluhují ,,jiný“ pohled a nadhled, než jsou ty s J.Rambem. Každopádně už dlouho jsem se na žádný tolik netěšil. Zjištění, že i po letech je John stále dobrák od kosti mě velice potěšilo. Stallone už ví, co příznivci očekávají a tak nám to dává. A ke smutnýmu ,,kukuči“ přidává ,,maso“ jako prase! Jediné co na konci zamrzí, je, že Sly stárne. Vždyť RAMBO je i kus mého života. A bohužel se tak pomali uzavírá další kapitola. ()

Galerie (149)

Zajímavosti (49)

  • Přestože je film oficiálně vojenskou vládou v Barmě zakázán, získal si díky černému trhu ohromnou popularitu především mezi odpůrci stávajícího režimu. Některé věty a dialogy z filmu dokonce převzali za své Karenští bojovníci za svobodu. Sylvester Stallone (Rambo) prohlásil, že je tím velice poctěn. (DaViD´82)
  • Celosvětová premiéra proběhla 23. ledna 2008 v Kuvajtu. (Varan)

Související novinky

Wonder Woman vzkřísila Rudou Sonju

Wonder Woman vzkřísila Rudou Sonju

06.11.2017

Už řadu měsíců je jasné, že úspěch amazonské princezny přižene do kin další superhrdinky. V Sony chystají týmovku s Black Cat a Silver Sable, v 20th Century Fox řeší spin-off Logana s X-23, a jak… (více)

Creeda 2 natočí Stallone

Creeda 2 natočí Stallone

10.10.2017

Boxerská sága o Rockym se před dvěma lety dočkala spin-offu se synem Apolla Creeda. Film za 35 milionů dolarů vydělal 173 milionů a dovedl Stalloneho ke Zlatému glóbu a nominaci na Oscara, takže není… (více)

Rambo se přesouvá do televize

Rambo se přesouvá do televize

23.08.2013

Rambo: Do pekla a zpět z roku 2008 nebyl žádný komerční trhák, ale fanoušci akce ocenili jeho žánrovou čistotu a snímek si pamatujeme jako důstojný návrate Slye do slavné role. Dlouho se mluvilo o… (více)

Stallone ubere na brutalitě

Stallone ubere na brutalitě

22.06.2009

A to jak v ostře sledovaných The Expendables, tak i v možném Rambovi 5. Podle producenta Aviho Lernera by totiž čtvrtý Rambo přilákal do kin mnohem víc diváků, kdyby neobsahoval tak obrovské porce… (více)

Reklama

Reklama