Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dvou žen, dvou prostitutek, dvou princezen. Jednou z nich je Caye – necelých třicet let, dělnická třída, načesaná ofina a snad i přitažlivost. Druhá je Zulema, snědá a roztomilá, dennodenně sužovaná zoufalstvím z toho, že musí jíst trpký chléb vyhnanství. Když se potkají, jsou každá v jiné pozici a v podstatě proti sobě. Svět prostituce totiž jen s nelibostí sleduje příliv přistěhovalkyň. Caye a Zulema brzy pochopí, že i přes jisté rozdíly obě kráčí po stejném vratkém laně. Z jejich spiklenectví se rodí tento příběh. Princezny jsou tak citlivé, že vypovězeny ze svého království, umírají žalem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (105)

Krasus 

všechny recenze uživatele

Osobité,sugestivní,autentické.Princezny nejsou baladou o životě v Madridě,kde princezny pracují,oni v něm žijí,prožívají svůj úděl,snáží se mu bránit.Princezny jsou působivým filmem,o to víc,že se téma může zdát trochu ohrané a vůbec obyčejné,ale film je prakticky od začátku dokonce nasazen na tak nízkou laťku,že spadnout ke klišé je nemožné.Fernando Léon de Aranoa si na nic nehraje,nehraje si na znalce světa prostituce,on jen vypráví svůj příběh,svůj vlastní originální příběh do něhož zamíchal dvě skvělé herečky,přidal lehce nostalgickou hudbu a okořenil skvělým nápadem udělat z ničeho drsnou a nezapomenutelnou sondu,která nás všechny ozbrojí právě svoji jednoduchostí. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

70 % - Ne, tohle není pohádka. I když o tom název Princezny vůbec nesvědčí, španělský režisér Fernando León de Aranoa natočil psychologické drama o nejstarším řemesle světa... Chytře se při tom vyhnul rádoby šokující rovině, která by se z námětu jistě dala vylisovat, a příběh dvou prostitutek vzal z jiného konce. Nedočkáte se tedy žádných explicitních pikanterií, spíš náznaků. A ty často mluví mnohem naléhavějším tónem. Princezny jsou sondou do duší dvou lehkých dívek, průměrné madridské třicátnice Cayetany alias Caye (Candela Peña) a ilegální dominikánské imigrantky, étericky nádherné princezny Zulemy (debutující Micaela Nevárez). Obě mají své sny lepším zítřku, kvůli nimž jsou ochotny se prodávat. První si vyšlapané peníze spoří na zvětšení prsou a sní o normálním vztahu, druhá je zase ve vleku agresivního sexuálního zvrhlíka, který jí neustále slibuje opatření dokladů, aby si do Madridu mohla přivézt synka. Aranoa ukazuje, že i prostitutky jsou lidské bytosti, které by rády žily krásný život, sní o něm a jsou zoufalé z toho, který žijí nyní. Film v sobě mísí jak silné, smutné momenty, tak příměs drsné, až černé komedie. Když posloucháte prostitutky, jak mudrují v kadeřnictví poblíž vykřičeného parku – dámy jsou filozofky, političky –, nejde se neusmívat. I když smích je to spíš hořký. Hra s jazykem jde i dál, už jen jméno hlavní hrdinky Caye je slovní hříčkou. Stejně se totiž ve španělštině vyslovuje calle, čili ulice... Film zdobí i herecké výkony, obě hlavní herečky dostaly španělskou cenu Goya. Civilnost a uvěřitelnost snímku podtrhuje i vizuální stránka, vesměs statická kamera je neustále trochu roztěkaná v podobě metafory vnitřního psychického stavu hrdinek. Posmutnělou náladu výborně podtrhují i flegmatické songy Manu Chaa. Jako ušité přímo pro tenhle příběh. ()

Reklama

zbysik 

všechny recenze uživatele

Divácky atraktivní téma filmu, myslím. Škoda několika méně uvěřitelných momentů či tuctových dějových zvratů. [spoiler] Proč když schází do konce filmu necelá půlhodinka a jedna z hlavních hrdinek filmu, která je mimochodem prostitutka a navíc docela sympatická, se synem v Dominikánské republice, kterému posílá dárky k narozeninám a téměř všechny peníze, které vydělá, si jde udělat testy na pohlavní nemoci, tak už dopředu víme, jak to dopadne? ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Celkom uveriteľný exkurz do sveta sociálnych pracovníčok, až na to, že silne pochybujem, že by si nejaká na vzťah našla obyčajného chlapíka, čo pracuje s PC. Tieto devy majú k peniazom a tým pádom aj k mužom, ktorí ich majú veľa, ešte oveľa silnejší vzťah než zvyšok žien, takže ony sa nalepia len na prachatých, ktorých môžu pekne podojiť, takých ako je Caye je možno jedna z tisíc alebo ani to nie. A ku konkurentkám dokážu byť oveľa vynaliezavejšie a neľútostnejšie ako je to v tomto filme. 70% ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Princezny? Kurvy za Madridu to jsou! Ne, ruku na srdce. Je to dobrý film. Celkem silný příběh, který se ubírá pomalu ve své hluboké depresi a párkrát z ničeho nic vystřelí do zajímavě příjemného pocitu, že to třeba bude všechno dobré. Tohle je věc, kterou by asi amíci zfilmovat nedokázali, respektive dokázali, ale nezvládli by tomu vštípit tu španělskou nestoudnost. Herecky je to super a navíc má film parádní soundtrack. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Film Princezny byl nominován na 9 cen Goya. Získal nakonec 3: za nejlepší ženskou hlavní roli (Candela Peña), nejlepší herecký objev v ženské kategorii (Micaela Nevárez) a nejlepší píseň (Manu Chao - Me llaman calle). (Estrecha)

Reklama

Reklama