Reklama

Reklama

Kletba zlatého květu

  • Čína Man čcheng ťin taj chuang ťin ťia (více)
Trailer 2

Imperátor Ping, hlava dynastie Tang, vládce Číny desátého století, spalován neskonalou láskou i nenávistí vůči své ženě Phoenix rozehrává tragédii, která zasáhne každého člena královské rodiny. Panovník ví o skrývaném vztahu své ženy a jeho syna z prvního manželství prince Wana. Pronásledován stínem nevěry, panovník pomalu zabijí svou ženu jedem. Schyluje se k finálnímu boji. Na jedné straně císař, ovládaný pomstou, na druhé straně císařovna, bojující o holý život. Mezi nimi stojí tři synové, tři princové, kteří se musejí rozhodnout na čí stranu se přiklonit. Bolest a ztráta milovaných však čeká na každého z nich... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (251)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Antická tragédie v čínském podání chce se mi říct. Příběh , jeho gradace a vyvrcholení to je vskuktu podáno mistrně, postupy jakoby vypadly z antické tragédie. Tři synové, jeden otec jeden trůn a jedna královna, kdo dosáhne svého a za jakou cenu? Chow-Yun fat byl ve své roli císaře výborný, Gong-Li mě také dostala svým výkonem, výborná audiovizuální stránka je samozřejmostí. Bitevní scéna z útoku na palác je jeden z momentů, který se vám vpálí od paměti. Je tu samozřejmě spousta dalších. Režisér opět prokázal svůj úžasný cit pro práci s barvami. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

V přenádherném paláci, snad záměrně stylizovaném do nepozemsky barevné krásy, se odehrává to nejtragičtější rodinné (císařské) drama, jaké si snad dovedete představit. Příběh mě neuvěřitelně pohltil, herci přesvědčili a každý záběr mě svou barevností v pozitivním slova smyslu tahal za oči. Potěšilo mě i minimum "létání". Závěrečná bitva sice svou pompézností přebila i slavnou bitvu o Helmův žleb z Pána prstenů, ale vnímavému divákovi neujde, že to není jejím cílem. Kletba zlatého květu je zatím mým nejoblíbenějším filmem Zhanga Yimoua. ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplný film. Příběh o inkrikách na císařském dvoře se rozvíjí hodně slibně, postupně se z něj ale vynořuje obludná překombinovanost, která v poslední třetině vrcholí podobně tragicky jako v Klanu létajících dýk a kazí dojem z realisticky pojaté zápletky. Některé momenty jsou excelentní, noční útok maskovaných bojovníků svou chladnou samozřejmostí zamrazí v zádech, naopak dlouhé prostřihy mezi uslzenými obličeji těžce vypracovanou atmosféru bortí. Jak v zápletce, tak vizuálním zpracování je až příliš patrná hra na efekt, než aby to dohromady mohlo dávat smysluplnou podívanou. Příběh místy drhne, herci nevědí, co mají hrát (vrcholem je tapně roztřesený výkon Ye Liu jako prince Wan), a tak to mají zachránit souboje. Čang místy stále ukazuje, že výtvarný talent neztratil, žel zdá se mi, že se až příliš nechal unést megalomanií možností, které má. Interiéry a kostýmy jsou na velmi vysoké úrovni, ale bojové scény už jsou (až na pár vyjímek) spíše jen barevnou nudou. Nekouká se na to špatně, ale něco podstatného chybí. Totéž platí o celém filmu. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Čínské tragické drama plus pěkné barvičky. I když se mi Kletba zlatého květu nelíbila zdaleka tolik jako jiné Zhangovy filmy, ať už Klan létajících dýk nebo Cesta domů, myslím, že Zhang Yimou opět nezklamal. Celý tragický příběh je slušně promyšlený a i když možná postrádá tu pravou hloubku, u sledování se nudit nebudete. Dokonce bych řekla, že mě celý film bavil mnohem více než tak chválený Hrdina, i když možná poutá divákovu pozornost hlavně svým podivně laděným barevným prostředím a celkovou vizuální stránkou. Ale co? Tohle filmu nijak nezazlívám, vlastně se mi to docela líbilo. ~(3,7)~ ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Jeden dobrý šermiarsky súboj, charizmatický záporák Chow Yun-Fat a veľkovýpravná nuda! Ale kostýmy a výprava boli miestami naozaj dychberúce . . . a pritom to bola divadelná komorná rodinná dráma - akurát tá rodina mala všetko zo zlata a tisícovú armádu plus stovky služobníkov . . . no aj TAK - akokoľvek zaujímavo ten opis vyznieva - to bola nuda! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

S výhradne exteriérov v Dýkach prechádza Zhang tentokrát takmer iba do interiérov. Potencionálny problém č.1:ťažko si nájsť v tomto príbehu osobu, ktorá by nám bola sympatická a držať jej palce. Potencionálny problém č.2: Film sa príliš dlho rozbieha a akcia (na čo všetci čakáme najviac) príde až na záver. Tento rozbeh plný intríg bude zrejme vačšinu divákou nudiť. Fakt č.1: Výprava je znova úžasná. Fakt č.2: Herci nemajú chybu. Suma sumárum 70percent, ako pri dýkach, tam som pridal, tu tým pádom uberám. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

No, musím říct, že mám z tohoto filmíku docela dobrý pocit. V podstatě by se dalo říct, že je to spojení Hrdiny s Vyvěste červené lampiony. Prvních sedmdesát minut filmu se potácíme kolem císařské rodiny, což pro mainstreamově zaměřené diváky bude dost nuda - podoba s lampiony čistě náhodná?:-) A pak nastane to, na co se jistě všichni těšili, totiž masakr. Pokud vydržíte až sem, budete odměněni vskutku císařsky. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Na mňa osobne tento snímok zapôsobil vo veľkom štýle a chýbal už len malý krôčik k môjmu ideálu dokonalosti..!Historická"epopeja"s monumentálnou výpravou,kopou farieb a digitálnym podtónom.Myslím,že Yimou Zhang dobre vedel čo a ako chce zvýrazniť a ukázať prostredníctvom plátna..!Radím tento film medzi jeden z najlepších z jeho dielne!Herecky vyspelé,atmosfericky-napäťovo nabušené a režisérsky zvládnute drama... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vizuálně opulentní historická podívaná, která tentokrát není příliš akční (až na pár scén), spíš připomíná krvavá historická dramata Akiry Kurosawy. A nakonec je i skoro stejně dobrá! ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Úchvatný film, ktorý však po HRDINOVI a KLANE nemá čím šokovať. Nádherný palác a zobrazenie takmer vojenského poriadku v ňom mi trochu nesadli, ale to je dosť subjektívna výčitka. Yimou sa v tomto veľkofilme pokúsil skĺbiť politiku a lásku - a podarilo sa mu to, len to už nemá takú silu, ako keď boli tieto ingrediencie (aspoň čiastočne) oddelené v jeho predošlích filmoch. V prvej polovici je asi len jedna výzamejšia (a o to pôsobivejšia) akčná scéna, v druhej polke sa akcia valí zo všadiaľ. Postavy sú krásne rozporuplné - najviac ma prekvapil Chow Yun-Fat, no Gong Li mu zdatne sekunduje. Prekombinovanosť vzťahov bolo tak akurát na hranici znesiteľnosti, akčné scény boli trochu chladné (dôležitejšie boli vnútorné boje ako tie skutočné). Celkovo je to pre mňa nezabudnuteľný film, ktorý však má na sebe nejaké tie škrabance... ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

To, čo na mňa absolútne nezabralo pri Zhangovom Hrdinovi (2002), na mňa na sto percent zapôsobilo v prípade Kliatby zlatého kvetu. Vedel som, že to bude efektné, krásne a majestátne, ale pôvodne som čakal, že to bude aj rovnako zdĺhavé, ploché a nudné. Každopádne som mimoriadne prekvapený. Rozhodne som sa nenudil, niekoľko scén som pozoroval priam s otvorenými ústami, a aj keď som si občas vravel, že je to až príliš prehnané, v konečnom dôsledku ma to aj tak ohromilo. Či už ide o nesmierne efektnú a pestrofarebnú výtvarnú štylizáciu alebo rovnako efektné súboje. Samozrejme tam je aj nejaký ten príbeh, ktorý síce nepatrí medzi hlavné klady filmu, ale aspoň to celé nie je tak prehnane poetické ako pri Hrdinovi. Síce si stále nie som naplno istý tým plným hodnotením, Zhangov film ma očaril natoľko, že mu ho s čistým svedomím ponechám. Jedným slovom Úchvatné... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

No, na začátek bych napsal, že předchozí režisérovi filmy jako je "Hrdina" a "Klan létajících dýk" mám opravdu rád a od tohoto jsem očekával něco podobného. Avšak film je úplně o něčem jiném a podobnosti s předchozími tituly jsou minimální. Film opět hýří různými barvami a občas je tam i nějaký povedený souboj ale jinak je celý film spíše o intricích. Herci sice hrají velice dobře avšak film je jako celek dost zdlouhavý a závěrečná bitva mi taky moc nesedla. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tragédie jak když vyšije, antické drama v čínských kulisách. Paradoxně mi nejvíc vadily bojové scény, ale měly své opodstatnění, včetně šoku ze závěrečného "úklidu". A že to bylo honosné, nabubřelé, barevné a okázalé? Zajímalo by mne, jaký si kritikové myslí, že byl čínský císařský dvůr 9. století? ----- Od režiséra Zhanga Yimoua jsme už viděli dva filmy, a každý svým stylem i pojetím jiný - Hrdina a Klan létajících dýk - a stejně tak Kletba zlatého květu má opět zcela jiné aranžmá.   FILM: Abychom ale byli přesní, v českých kinech jsme viděli minimálně čtyři režisérovy filmy - jenže ty předchozí ještě natočil předtím, než se proslavil, takže pár kopií nabízela do kin Asociace českých filmových klubů. V tomto snímku lze sledovat režisérovo okouzlení antickou tragédií - drží se naprosto věrně aristotelovských pouček a velice jemně přede nitky, které postupně odkrývají celý gobelín vztahů, jež nejsou nijak jednoduché a jež vedou k onomu tragickému konci. Ocitáme se v Číně 10. století, kde mocnou rukou vládne císař (Chow Youn Fat) nejen zemi, ale především své druhé ženě a svým třem synům. Vztahy mezi nimi navzájem jsou všelijaké a často nijak přívětivé, ale navenek musí vypadat vše dokonale, stejně jako okázalý palác, kde se dbá nejen na puntičkářsky barevnou výzdobu, ale také na dodržování dvouhodinového rytmu.       Středem všeho dění je císařovna, která se rozhodne postavit svému manželovi na odpor. Kdyby to neudělala, je jí jasné, že brzy zemře - v tomhle císař není žádný amatér a ulejvák. Tři synové se mezitím každá snaží vydobýt si co nejlepší pozice, aby se mohli stát následníky. A je tu ještě příběh císařského lékaře a jeho ženy a její dcery. Až detailní propracovanost všech motivů kupodivu narušují jen bojové scény, v nichž byl režisér vždy dobrý - a dokonce ta závěrečná je velice nepřehledná, až dokonce chybějí emoce, jež měla vzbudit. Celkově však jde o nadprůměrný historický film se všemi prvky antické tragédie. DVD: Disk načíná jako tradičně protipirát a trailery na filmy Prokletí domu slunečnic, Next a Katakomby. Film samotný je na disku ve formátu 2,35:1 slušné obrazové kvality, se zvukem čínským a českým dabingem v DD 5.1 a českými titulky.       V bonusech samotných najdeme film o filmu s českým dabingem (10:49), položky Císař (3:32) a Císařovna (4:01) jsou jen vystřiženými či prodlouženými rozhovory s herci z filmu o filmu, a tyto, stejně jako trailer (1:36) mají CZ titulky. VERDIKT: Pro mne jeden z lepších filmů poslední doby, který má své mouchy, ale věrnost žánru a filmařské pojetí je přebíjejí. V bonusech bych si třeba rád poslechl něco historických dat a srovnání se skutečností, uvedené bonusy mají žel jen pachuť PR povídání. Publikováno: 09.06.2008 ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Na Kletbu zlatého květu se hezky dívá a Zhang znovu předvádí podobnou stylizovanou hru jako v Hrdinovi a Klanu létajících dýk. Jenže jestliže v Hrdinovi mohl divákovu pozornost udržet každou chvíli jiným pohledem na věc a u Klanu vše jistily rychlé změny prostředí, tady už se Yimou Zhang pouští do něčeho, na co očividně umělecky nemá - konverzační drama. Téměř smrtící pro Kletbu je to, že nemá dějový oblouk. Od začátku je jasné, že děj skončí v krvi, a to se také skutečně stane (ne, opravdu to není spoiler). Žádná gradace k tomu ovšem nevede. Běžnému divákovi se při sledování vybaví hned několik motivů ze Shakespeara, těm ve filmu zběhlejším zase jméno Akiry Kurosawy. V obou případech je ale jakékoliv srovnání s Zhangovým eposem poněkud urážlivé. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Tohle je asi nejmegalomanštější čínský film, co jsem kdy viděla, ikdyž je paradoxně přitom velmi komorní, pokud jde o zápletku a charaktery. Je to taková obří tragédie antických rozměrů v naprosto ohromné výpravě s výbornými herci, ale zároveň je to takové pomalé a možná si Zhang Yimou vzal trošku příliš velké sousto, které přežvýkal jak kráva :). V císařském paláci, což je hlavní centrum dění celého filmu, je to prolezlé intrikami a lží, i když se všichni tváří jak je všechno hrozně v pohodě. Komplikovaná vztahová a intriková propletenost nahuštěná do necelých dvou hodin je taková až příliš zamotaná, že to nakonec ve výsledku ani moc nevyzní v závěru filmu. To hlavní čeho si potom člověk všimne jsou úplně obří nádherné a načančané kulisy s tak detailním propracováním a barevností a nasvícením, že z toho jsou nádherné obrazy a chvílemi to i připomíná staré oldschool hollywoodské historické filmy, až na to že ani ty nebyly načančané až do takové míry jako Kletba zlatého květu. Úžasné kostýmy s ručním vyšíváním a hlavně detailní do takové míry, že herci na sobě mají i několik vrstev, které stejně moc ani nejsou vidět, ale patří k pravému historickému kostýmu dané doby :), prostě úplně mocně obrazově úžasné :). K tomu se ještě přidá nějaký ten pěkně udělaný souboj a jedna obzvlášť obří bitva co do počtu i vizuálu. Určitě to někoho může nudit, protože tenhle film moc soubojů není a hlavní důraz je jen na pletichaření uvnitř císařského paláce, ale kvůli té krásné výpravě to přinejmenším někoho může upoutat natolik, že dá třeba čtyřku :). A hlavně je tam Yun-Fat Chow a Li Gong :). ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Trošku delší zlatá lítající akce moc nepřesvědčí někdy až moc přehnaná a tady mi to zrovna nesedlo. ()

prome 

všechny recenze uživatele

Tento snimek mel velky potencial a i jmeno rezisera tomu dopomahalo , protoze natocil pro me takove skvosty jako je hrdina a klan letajicich dyk,ale vse promarneno a vse se utapi ve znacnem stereotypu a nude. Nebyt zaverecnych bojovych scen tak by tenhle snimek u me dostal maximalne jednu hvezdicku.i kdyz po vizualni strance je to dobre na hrdinu to jednoznacne nema. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv forma opulentních palácových prostor občas vítězila nad obsahem, tak mě se to moc líbilo. Masové bitevní scény, na které jsme u čínských historických eposů zvyklí, tentokráte tvořily minimální část a z mého pohledu to bylo ku prospěchu věci. Zhang se soustředí na vztahový propletenec císařské rodiny a palácové intriky a musím říct, že mi to občas připomínal takovou čínskou variaci na Lva v zimě. Herecky upoutala především tragická postava císařovny, kterou ztvárnila až zoufale krásná Li Gong a Chow Youn-Fat, který byl ovšem vedle Li nevýrazný. Myslím, že je tenhle film nedoceněný. 85% ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Film, který se opájí svým povrchem přesně ve stylu postav a doby, o které vypráví. Kletba zlatého květu je precizně vysoustruženou, pečlivě vygradovanou a oku vskutku lahodící podívanou, která tentokrát nestojí na strhujících akčních scénách jako Hrdina, nebo na velké romanci jako Klan létajících dýk. Zůstává nesmírně propracovaná a významotvorná mizanscéna, která tvoří kulisy pro působivou tragédii s jasně rozestavenými, postupně profilovanými a silnými figurami. Ten velkolepý konec vlastně ve výsledku ani nemusel být, jak dobře ta hra intrik a přetvářky po většinu filmu fungovala. 80 % ()

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama