Reklama

Reklama

Vášeň a cit

  • Velká Británie Becoming Jane (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Vášnivý milostný příběh o skutečném setkání mladé Jane Austenové a Toma Lefroye, který pravděpodobně inspiroval její největší romány. Roku 1795 byl pro mladou anglickou dámu hlavním životním cílem sňatek s bohatým mužem. Jane Austen (Anne Hathaway) však věří na lásku. Ve svých 20-ti letech se konečně setkává s temperamentním mladým Irem Tomem Lefroyem (James McAvoy). Jeho intelekt a opovážlivost ji naprosto uchvátí a Jane brzy nemyslí na nic jiného, než na Toma. Může si ale dovolit odmítnout nabídku k sňatku s vnukem Lady Gresham (Maggie Smith), vzepřít se autoritě svých rodičů a uprchnout před sociálními konvencemi? Díky filmu Becoming Jane můžeme zjistit, že mezi Rozumem a citem a Pýchou a předsudkem se odehrál opravdový životní příběh… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (230)

Parlay 

všechny recenze uživatele

Jsem si plně vědom, že se svým hodnocením stavím do opozice, leč vůbec mě to netíží. Zkrátka a dobře zde hrálo roli mnoho aspektů, které nakonec vedly k velmi příjemnému filmovému zážitku, který si velmi rád v budoucnu dopřeji opakovaně. Prvním velkým plusem byl fakt, že jsem snímek shlédl v původním znění, což dalo vyniknout skvělému, uhrančivému a charismatickému herectví Jamese McAvoye, které pro mě činí celý snímek nezapomenutelným. Opět zafungovala ona magická formulka, že film, kde se v titulcích objeví Jamesovo jméno, mě zkrátka nemůže zklamat... Anne Hathaway sice svému mužskému protějšku zdaleka nestačí, ovšem za žádný rušivý element bych ji nepovažoval, platí u ní známé „sejde z očí, sejde z mysli". Dále mi velmi imponuje Anglie přelomu 18. a 19. století, jak ji ve svých knihách popisuje Jane Austenová, okouzlila mě zejména dokonalá "Pýcha a předsudek" Joea Wrighta. Nemalou zásluhu nese hudba Adriana Johnstona (zprvu nenápadná, ovšem při samostatném poslechu věru okouzlující, věřte...) a závěrečné vyústění snímku. Byl jsem skutečně velmi příjemně překvapen... P.S. Nakonec se ukázalo, že "Vášeň a cit" se pro mne stala správnou dávkou emocí (na rozdíl od soap oper na Primě :-)) a já přidávám pátou hvězdičku... ()

Nifgai 

všechny recenze uživatele

Chápu, že je to životopisný romantický film, ale i tak mě to hrozně vytočilo! On byl namachrovaný floutek a ona mi přišla sice na svou dobu velmi cílevědomá a on ji to tak nějak kazil a chudák ona. Knížky má krásné. Ale film o ní mě opravdu nějak nenadchnul. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Julian Jarrold natocil len priemerny romanticky film o laske ona + on. Na poli romantickych filmov mam ovela radsej Madisonske mosty Clinta Eastwooda. 60 % ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

McAvoy je výborný herec. Anne Hathaway je sice půvobná, ale velmi průměrná herečka. A dohromady jim to prostě nejde. Vášeň, která je zmíněna v názvu se totiž mezi nimi nedostaví. James hoří jako zapálená pochodeň, ale Anne je stále chladná jako socha. A zbytek osazenstva se jen (marně) snaží vytřískat z nijakého scénáře co to jde. Mimochodem, ta pasáž a la "po dvaceti letech" tam rozhodně být nemusela a na tu scénu mezi rodiči Austenovými na začátku filmu jsem jen tupě zírala. ()

zuzinka2 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to není tak špatné jak jsem čekala. Na adaptace románů Jane Austen to sice nemá, ale i tak nelituju dvou hodin strávených pozorování tohoto filmu. James Mcavoy je jako vždy vynikající a tato role mu sedla. Anne Hathaway za ním sice trochu zaostává, ale i to se dá vydžet. Celkově docela příjemná podívaná a silnější 3 hvězdičky. ()

lilina133 

všechny recenze uživatele

Ako čítam väčšinou kritiky na tento filmík, je mi to aj trošku ľúto, lebo až toľko kritiky si zase nezaslúži...Možno práve preto, že mám veľmi rada romantické filmy z dôb dávno minulých:))BECOMING JANE na jednej strane môžme porovnávať so skvelými adaptáciami románov, avšak ja to pokladám za zbytočné, lebo (ako to už niekto vo svojom komentári spomenul), tento film neadaptoval ďalšiu z jej kníh, ale rozpráva o jej živote...Anne Hathaway herecky pokrivkáva za svojim kolegom Jamesom McAvoyom, (tohto herca si začínam po vynikajúcich filmoch LAST KING OF SCOTLAND a ATONEMENT všímať čím ďalej tým viac, lebo má v sebe obrovský potenciál...) ktorého Tom Lefroy je neskutočne charizmatický a Jane sa nie je čo čudovať, že sa do neho zaľúbila:-)) Netypický koniec je takou drobnou čerešničkou, ktorá film dokonale odkláňa od Austenovej románov, ktoré sa vždy končia svatbou hlavnej hrdinky... ()

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Vlastně žádné velké překvápko. Já a Jane Austenová bychom si asi moc do oka nepadly. Když sem psal o Kieře Knightley jako o typické herečce pro tyto filmy, tak McAvoy je taky často do nich obsazován, ne o všem s takovým úspěchem, aspoň pro mě. Anne Hattaway hrála docela dobře, ale přijde mi až moc studená, což snímku nikdy nepřidá. Jinak typický obrázek té doby, kdy svatba s bohatým manželem byla vším pro ženy a pýcha s předsudky sídlily v hlavě každého. ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Jane Austen mám ráda, ale její příběh mě příliš nezaujal. Ale líbila se mi Anne Hathaway jako Jane, byla úžasná a role jí byla šitá na míru, James McAvoy se tam naopak vůbec nehodil. Film byl pro mě zklamání a herecké obsazení to nezachrání. Tak se raději se vrátím k jiným filmovým adaptacím podle jejích knih jako Pýcha a předsudek nebo Rozum a cit. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Láska je hezká věc, ale peníze se nedají ničím nahradit." ----- Doba se změnila, peníze zůstaly ... a cesty k nim jsou stále v mnoha ohledech trnité - alespoň pro většinu populace. Na každý pád není ke škodě věci nahlédnout do těch zdánlivě důstojných a nevzrušených časů, které pod třpytivým pozlátkem skrývaly přehršel hořkých pilulek. Bohužel musím říct, že nesmělý pokus o životopisný snímek mapující mládí Jane Austenové poněkud pokulhává za filmovým zpracováním jejího díla - přinejmenším co se týká takových románů, jakými jsou "Pýcha a předsudek" (zfilmovaný jako seriál Simonem Langtonem v roce 1995 i jako film Joem Wrightem v roce 2005) nebo "Rozum a cit" (režírovaný Angem Lee v roce 1995). Snad chybí zastřená, trochu omamná starosvětská atmosféra zakletá do zkostnatělých konvencí, které velely panenkám z lepších rodin namísto neplodného vysedávání v koutě nenápadně, leč aktivně lovit výhodné partie ... mladé muže pak neochvějně vedly k servilnosti vůči svým postarším zazobaným příbuzným, kteří by jim snad mohli ve slabé chvilce odkázat své světské statky. Přesto se jedná o dílko vcelku uspokojivé, kterému by možná prospělo, kdyby přestalo více či méně okatě pokukovat po výše uvedených filmařských počinech, a namísto toho se vydalo vlastní neprošlapanou stezkou. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Ale jó, proč ne? Schopný dobový film zachycující mladá léta známé spisovatelky Jane Austinové, který určitě má své mínusy, ale také se dá zařadit do škatulky dobový a zároveň i docela dobrý:-). ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Filmy natočené podle románů Jane Austenové mám moc ráda i když ne všechny jsou stejně zdařilé. Tento je po stránce dobové výpravy, hudebního doprovodu, kostýmů i hereckých výkonů velmi působivý. Snímek o životě oblíbené autorky se mi líbil už proto, že o jejím životě toho není moc známo. Mohl se takto odehrát, ale ani nemusel. Psala anonymně, autorství knih potvrdil až po její smrti bratr a existuje pouze jeden její portrét, který nakreslila spisovatelčina sestra. Zřejmě to byla žena sice dosti přemýšlivá, ale i uzavřená a její život probíhal bez dramatických zvratů. Pokud čerpala inspiraci k napsání románů ze svého osobního života, nelze se divit, že se jim její životopisný film podobá. Všechny její příběhy mají podobné zázemí venkovské fary a jsou velmi komorní. Tento snímek nelze srovnávat s filmy Pýcha a předsudek a Rozum a cit, protože ty měly skvělou předlohu v autorčině díle. Určitě by byl film dokonalejší, kdyby si spisovatelka napsala román svého života sama. ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Anne Hathaway se sem absolutně nehodí. Její úsměv a pohled pudlíka měl zůstat u princeznovských komedií, vadila mi tu nejvíc ze všeho, přestože ji coby herečku mám v TOPce. James McAvoy je ale sympaťák a konec filmu opravdu silný, takže výsledný dojem rozhodně nebyl "ztráta času". 60% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

... měly spojenci být, leč samy o sobě zapomněly se dostavit k divákovi. Dej víru vášni, jež měla vřít, citu nezaloženém na předsudcích. Nikdy nenech zchudnout srdce své, když bohatství lásky je na dosah přece. Teprve tehdy opravdoví milenci poměli by se. ()

Charlizee 

všechny recenze uživatele

Je to doják prvoplánovaně těžící z momentální značné obliby Jane Austen, ale nemůžu si pomoct, mám z toho ještě dnes (3 dny po zhlédnutí) takový blažený pocit. Když jsem se na snímek začala dívat, čekala jsem šílenou hrůzu - po přečtení všech zdejších komentářů. Anne Hathaway mi to od začátku všechno potvrzovala - nemůžu si pomoct, ale její ztvárnění mi přišlo jako výsměch Austen. I co se týče vzhledu - nedívala jsem se na slavnou spisovatelku, ale pořád jen na herečku Anne, kterou v tom filmu oslovovali Jane. Pak mě zarážely určité dialogy, reálie atd., které by v 19. století nebyly možné (i v porovnání s průkopnickými texty Jane...); byly to sice detaily, ale hodně ovlivňovaly celý průběh + konečný dojem. A úplně nejhorší byl rychlý přerod role Jamese McAvoye z muže do větru v muže oddaně milujícího. Strašně moc tam chybělo vybarvení psychologie postav (nejen jeho), tady ten přerod mě na dobrou chvíli totálně vytrhl z děje, působil přesmíru uměle. Nedokážu Vám tady teď vysvětlit proč se mi ten film ale nakonec líbil. Možná je to právě díky odzbrojujícímu Jamesi McAvoyovi, možná kvůli nádhernému obrazovému ztvárnění, možná kvůli působivě žalostnému konci... Ten film je přesným příkladem toho, kdy srdce plesá, ale hlava zůstává pevně přikovaná k zemi... ()

LordSnape 

všechny recenze uživatele

Anne Hathaway a James McAvoy jsou opravdu sympatičtí herci, to však nemění nic na tom, že se do tohoto typu historického dramatu prostě nehodí. Veškeré jejich herecké "předstírání" přijde vniveč, tudíž jim divák vůbec nic nevěří. ()

elle 

všechny recenze uživatele

Film u mě částečně bodoval proto, že shledávám přísné hodnocení některých neoprávněné. Film byl laděním a i žánrem nejednou srovnáván se Zamilovaným Shakespearem. Opravdu něčím podobným být mohl a částečně i je (nejde mu vyčítat, že nemá atmosféru románů, protože to není její romám, ale příběh o ní a jen si film žongluje s řadou motivů, které jsme už četli nebo viděli v austinovském světě). Nicméně u Shakespeara i Austenová každý předem ví, že romance neskončí právě šťastně. Zde bohužel příliš natahovali neodvratné a Anne Hathawayová navzdory své sympatické tváři a jistém kouzlu nemůže obstát ve stálém střídání naděje a deziluze a neopakovat se. Její postavě slušely roztomilé slovní výpady, i když stejně jako Keira Knightley je spíše kouzelnou recitátorkou vtipných glos převzatých z Austenovských románů a korespondence než jejich autentickou nositelkou. James McAvoy si vedl mnohem lépe. Škoda, že stopáž nebyla kratší nebo lépe volené dějové linky. Mám pocit, že režisér převzall hodně inspirace z různých adaptací (jak nová pýcha a předsudek, ale i Rozum a cit Anga Leeho tu měly své záběry), měl z předlohy knížky (Becoming Jane Austen) hodně věcí, které chtěl říct, ale prostě se nemohl rozhodnout, co to je. Některé zajímavé motivy mě nechaly s pocitem ošizenosti - Lady Greshamová a její synovec - to byla paráda. Já říkám škoda, mohlo to být lepší, ale rozhodně mají autoři můj vřelý dík, protože je to více než zajímavý příspěvek k světu Jane Austenové. Austenová věděla nebo se dozvěděla, že v jejím světě jsou vdavky a peníze měřítkem úspěchu a z hlediska její doby naprosto neuspěla (jak sarkasticky poznamenala Virginia Woolfová, nedomohla se ani vlastního psacího stolu), co jsem ale vždy obdivovala byla směs její ironie a laskavosti. Smála se pošetilosti, ale přesto ráda odměňovala v svých knihách dobrým koncem. Bez hořkosti a s inteligencí, která její knihy udělala nesmrtelnými. Takovou nenápadnou velkolepost charakteru jsem zde nenalezla, ale přesto se mě příběh dotkl. ()

Související novinky

Režisér To a drákulovský prequel

Režisér To a drákulovský prequel

09.09.2017

Trend filmů o spisovatelích, kteří v podstatě zažívají svůj vlastní román, ještě neskončil. Možná si pamatujete romanci Vášeň a cit s Jane Austen nebo Havrana s Edgarem Allanem Poem, no a teď se… (více)

Reklama

Reklama