Reklama

Reklama

Pomsta je také umění. Kurátor Harry Deane (Colin Firth) zorganizuje za pomoci svého přítele, majora Wingatea (Tom Courtenay), velkolepý podvod, při němž chce připravit o značnou sumu svého nenáviděného šéfa, snobského tiskového magnáta Lionela Shabandara (Alan Rickman). V jejich rafinovaném plánu hrají hlavní role nezvěstný obraz od Moneta a prostořeká jezdkyně rodea P. J. Puznovská (Cameron Diazová). Povídka Gambit amerického autora Sidneyho Carrolla byla poprvé zfilmována v roce 1966 anglickým veteránem Ronaldem Neamem a hlavní role si v ní zahráli Michael Caine a Shirley MacLaineová. Pod scénářem podstatně pozměněného britsko-amerického remaku z roku 2012 jsou podepsáni bratři Coenové, kteří tu zcela výjimečně pracovali pro jiného režiséra, amerického tvůrce Michaela Hoffmana, jenž je např. známý historickým dramatem Čas smyslnosti (1995), romantickou komedií Báječný den (1996) nebo shakespearovskou adaptací Sen noci svatojánské (1999). Dobře promyšlený plán samozřejmě nefunguje tak, jak si jeho mazaní protagonisté představovali, ale vše zachraňuje jejich neutuchající vynalézavost a pověstná britská chladnokrevnost. Snímek, jehož název odkazuje k šachovému zahájení, při němž oběť figury vede k útočné převaze, je milým připomenutím situačního humoru němých grotesek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (221)

liskam 

všechny recenze uživatele

Já mám dnes asi nejakou pozitivní náladu. Nebo se mi asi opravdu ten Gambit líbil. Celkově je to pohodový film, který si na nic nehraje. Jeho poklidné Anglicky venkovské tempo mnohé z diváků musí deptat, ale mě to dnes sedlo dokonale. Herci naprosto přesně věděli co mají hrát, a to filmu také prospělo. Jediný nedostatek bych asi viděl ve scénáři, u takhle laděného filmu bych ho čekal propracovanější. Každopádně tenhle film mohu doporučit všem, kteří mají volně dvě hodiny chtějí se odreagovat, ale nepotřebují se u filmu potit,bát, přemýšlet a nebo řechtat na všechny strany. Za mě pohodlných 75% ()

Krosmen 

všechny recenze uživatele

Jeden by si řekl, a možná dva pokud by nenašli nic lepšího k rozhovoru, že takové obsazení a Coeni k tomu jsou zárukou dobré nebo alespoň zajímavé nebo ALESPOŇ originální podívané..tak nic takového v Gambitovi nenajdete. Ono se taky není čemu divit. Postavit film na texaském přízvuku Cameron a vykradeném scénáři od Gyue Ritchieho nemůže vést k úspěchu. Trailer vypoví víc než celý film a původní očekávání fakt povedené komedie skončilo uvažováním o ukončení příjmu projekce asi v polovině, kdy stejně víte, jak to skončí. Za kino ušetřete a radši přispějte na žrádlo pro pandu ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

V Hollywoodu se za rok natočí pořádná spousta buranských a trapných komedií, mezi něž však Gambit nemůže být zařazen. Divák je sice po většinu stopáže nucen sledovat spoustu konvenčních vtipů použitých již mnohokrát v jiných komediích, ale herecké výkony tří hlavních mužských představitelů (moje obavy z obsazení Cameron Diaz se potvrdily, aneb co na ní kdo vidí) a některé typicky coenovské elementy ve scénáři (Dr. Zaidenweber, japonská delegace,...) vyzdvihují film do vod jakžtakž sledovatelného průměru. P.S. Mám radost, že můžu po dlouhé době vidět na plátně Toma Courtenaye, jednoho z nejlepších herců své generace. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem toho asi moc. Žánr komedie mi přijde jaksi mimo, jelikož krom jedné scény na římse to opravdu moc vtipné nebylo, i když tvůrci se moc snažili aby to vtipné bylo. Až konec mě příjemně překvapil a to docela zajímavým rozuzlením, které jsem jaksi nečekal. I přesto je to lehce podprůměrný film. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Za mě zklamání. Už před lety mě film nenaplnil nadšením a dnešní repríza mu vůbec nepomohla. Tady šlo o zjevně promarněný potenciál a plýtvání kvalitními herci. Colin Firth vystoupil v další své variaci na pana Darcyho, což z mé strany není kritika, protože on ty suchary sešněrované konvencemi dává parádně, a určitě by mě bavil, jen kdyby měl snímek silnější scénář. Alan Rickman taky neměl mnoho co hrát, ale jeho nezaměnitelné charisma bylo i tak znát. Stanley Tucci to odnesl nejhůř, protože jeho role byla napsaná opravdu mizerně. No, a ke Kachničce nemám co říct, ta mě prostě nebaví. Největším problémem pro mě bylo to, že příběh nestál za mnoho, a já jsem se vlastně neměl čemu smát, protože mě nemůže bavit, když má parádní herecká sestava (a Kachnička) křepčit při humorných replikách a situacích, jež bych čekal spíše v Prcičkách. / Poučení: Vlastníš originály světově známých malířů? Pro jistotu je zkus umýt. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Film byl uveden do kin 12. října 2012. Nakonec však bylo rozhodnuto, že bude vydán rovnou na DVD. (Terva)
  • Producent Mike Lobell viděl původní film Gambit (1966) na jeho londýnské premiéře v roce 1966. V roce 1997 předal svůj scénář společnosti Universal a ta jej přijala. (Terva)

Související novinky

Verbinski a doktor Bucky

Verbinski a doktor Bucky

03.04.2018

Gore Verbinski (Kruh) se loňským Lékem na život konečně vrátil k hororům. Dlouho to vypadalo, že bude jeho dalším filmem comicsovka Gambit. Od té však v lednu utekl a nyní by se měl vrhnout na akční… (více)

Reklama

Reklama