Reklama

Reklama

Hlavní účetní Wesley Gibson je mladý sympatický muž, jen se mu v životě příliš nedaří. Deptá ho tlustá šéfová, přítelkyně je mu nevěrná, a navíc trpí záchvaty panického strachu, kdykoli se dostane do stresové situace. Jednoho dne se za dramatických okolností Wesley od tajemné Fox dozví, že je synem jednoho z nejlepších zabijáků tajného bratrstva bojujícího za vyšší dobro. Shodou okolností ho ale nedávno někdo zavraždil. Wesley svého otce nikdy neviděl a historce o tom, čím se zabýval, zpočátku moc nevěří. Okolnosti a působení krásné a tajemné Fox jsou ale silnější. Vstupuje tedy do řad prastaré organizace Fraternity, vedené záhadným Sloanem, který Wesleyho přesvědčí, že je zrozen k tomu, aby byl jedním z nich. Absolvuje náročný a naturalisticky pojatý výcvik, při kterém se přehlížený beránek změní ve vlka, který v něm vždycky číhal. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (1 740)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná pecka o síle tisíci bombami ověšených krys (pochopíte, až uvidíte), která přebírá konceptuální model z KLUBu RVÁČů (ironické glosy hlavního hrdiny mimo obraz, zcizovací prkvy v podobě promluv do publika...) a MATRIXu (míchání východních a západních vlivů, teorie o nadčlověku přenesená ale do našeho světa...) . Bekmambetov se svou schopností bravurně rytmizovat akční scény (když začínají, průměrná deĺka záběru se pohybuje kolem 8-6 sekund, vrcholí kolem dnešního standardu 1-2), zakomponovat do světa podvratně reklamu glosující dění a ironicky přistupovat k žánru prokazuje, že ne vždy Kazachstánec rovná se Borat. S WANTED mám ale drobnější problém týkající se toho, že nám tahle adaptace nesmírně fašistického komiksu (kterého se naštěstí drží minimálně) říká, že se staneme Vyvolenými, pokud jsme na to geneticky předurčeni a osvobodíme se tím, že začneme zabíjet lidí, což je prozentováno jako hrozně cool. Tahle fašistická ideologie, která se cudně kryje za levicový fíkový lísteček s kritikou současné společnosti toužící po IKEA stolečku, je ale omluvitelná, protože WANTED obsahuje nesčetné množství zcizovacích prvků a dovoluje nám se dívat na danou scénu z více úhlů pohledu, protože se přefokalizovává z postavy na postavu. Je to fašistické, ale boží a sexy. Podvratné ve své podvratnosti. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Na Night Watch dostal Bekmambetov zhruba 4M $$$ a výsledek byl zmatený guláš s místy dobrými nápady. Na Day Watch měl peněz o něco více a skončilo to v podstatě stejně špatně. Za 75M $$$ v případě Wanted se už něco málo natočit dá, ale výsledkem je i přes slušné herecké obsazení - tahoun McAvoy, charismatický Kretschmann a Freeman, který byl tentokrát dost nevýrazný a hrál jakoby bez duše (Angelina je víceméně antiherečka, takže se v sestavě nepočítá a ani její nahé tělo ji zde nezachrání), jen průměrná akční podívaná. Bekmambetova rozhodně nezatracuji, scénář je sice lehce děravý, což by u podobného filmu tak moc nevadilo, ale z celého snímku nevyzařuje ani špetka atmosféry a navíc se tu divák občas setká s nelogickými dialogy. Nakonec je to samé pif, paf, automobilové honičky, do toho nějaká ta vybuchující krysa a organizace zabijáků pod vedením magického tkalcovského stavu snad ani nepotřebuje dalšího komentáře. Přes veškeré efektní pozlátko létajících kulek, aut a lidí, zpomalených záběrů a reverzních hrátek s časem se tak Wanted řadí jen mezi (ne)obyčejné oddychové filmy. (5/10) ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Wanted je jako obří lesklá bublina, která poutá pozornost a funguje jako pouťová atrakce, jenže její životnost je strašně krátká a nezůstává po ní nic hodnotného. Efektní akční scény nemůžou zastřít, že myšlenkově je film strašně plytký a nevytváří žádný funkční fantasy svět, který by diváka pohltil. O to víc pak vyniknou hlouposti typu zahýbajících kulek nebo superzabijáků skákajících z jednoho mrakodrapu na druhý. Ne, že by se v současné kinematografii zejména to druhé v hojné míře nevyskytovalo, ale tady je všechno podřízené vizuálu a akci, takže ve výsledku se to u mě míjí účinkem. Celkový dojem: 15 %. Je to přesně ten druh akčního filmu, který mě velkým obloukem míjí a v praxi spíš vadí, protože obrovské množství energie a finančních prostředků by se dalo ve filmové branži využít smysluplněji... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Je to pořádně přitažený za pyje. Akce je místy zbytečně přehnaná (vzájemné srážení kulek není cool) a celý se to tváří hrozně drsně. Příběh s tkalcema je neuvěřitelně debilní, ale ke konci to začne bejt aspoň pořádná jízda. Přestřelka v sídle bratrstva je nejlepší z celýho filmu, právě protože tam nejsou ty přehnaný věci, jako kulky co lítaj obloukem atd. McAvoy je dobrej, ale bez Angeliny by ten film vůbec nemohl existovat. Sekne jí to a tu drsňačku jí věříte. Není to vyloženě špatný film, ale pro mě další důvod proč nemít rád Timura Bekmambetova. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Bekmambetov pokračuje v Hollywoodu tam, kde to v Rusku zabalil. Dějové ‚nic‘ jenom láskyplně zabalil do nařvaného vizuálního obalu, kde místo stuhy použil áčková herecká esa. Morgan mentoruje na setrvačník (nemyšleno zle), Angelina po dlouhé době opět svůdně špulí rty a James směle ukazuje vstupenku do klubu herecké elity své generace. Té anarchie jsem tam zas až tolik nepochytil (zajímal by mě komiks) a to poměřování sil s Matrixem mi od některých taky přijde docela scestné. Přesto rozhodně palce nahoru s tím, že jedno DVD by měl obdržet i Len Wiseman, aby viděl, jak se točí ‚over the top‘ akce, aniž by to zákonitě muselo vypadat hloupě. 4 a ½. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (56)

  • Wesley Gibson (James McAvoy) dle vlastních slov jede na Východní Moravu, navštíví ale pouze Křivoklát a Prahu. (sator)
  • Ve skutečnosti samozřejmě není možné, aby se automobil značky Lada vyrovnal v rychlosti vlaku Pendolino. (AntiasKing)
  • Tetování draka na zádech Angeliny Jolie (Fox) je pravé a Wanted je první film, ve kterém je ukázala. (AntiasKing)

Související novinky

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Matthew Vaughn v tajných službách

Matthew Vaughn v tajných službách

28.03.2013

Poté, co nečekaně přenechal režii X-Men: Days of Future Past Bryanu Singerovi, spekulovalo se o skutečných důvodech tohoto kroku. Jedna verze jej spojovala se Star Wars: Epizodou VII, ale jak už… (více)

Pokračování: Wanted 2, Monsters 2, M:I:V

Pokračování: Wanted 2, Monsters 2, M:I:V

20.06.2012

Timur Bekmambetov horlivě propaguje svůj historický akční horor Abraham Lincoln: Lovec upírů a na tiskových konferencích se ho novináři často ptají na dlouho slibované pokračování komiksové adaptace… (více)

Keanu Reeves trénuje na samuraje

Keanu Reeves trénuje na samuraje

20.11.2009

O filmu 47 Ronin už jsme kdysi dávno psali, ale pak bylo ticho a vypadalo to na jeden z projektů, které se nakonec nedočkají realizace. Zdá se však, že to studio Universal s napůl legendárním, napůl… (více)

Reklama

Reklama