Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (756)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Mám si pískat na křivák proto, že Václav je fakt nejlepši český film posledních let, protože ční z odpadových vod české kinematografie, nebo smutnit nad tím, že tenhle monstr-kýč je nanejvýš průměrný a dost problematický?_____ Jiři Vejdělek je tvůrce, který se až úzkostlivě snaží svými filmy "něco" sdělit, jenže z knihy utahující si z maloměšťáctví vznikli Účastníci zájezdu, film pro maloměšťáky, ROMing je film o rómské kultuře, povaze a duši, ale co do pozérskosti si může potykat s díly Davida Ondříčka... a Václav?_____ Ten měl být asi o tom, nakolik pokrytecké okolí přijímá to, co vybučuje (ať už v dobrém, nebo špatném). Ale vzešla z toho podívaná, v které Ivan Trojan, ztvárňující další ze svých ze sledování filmu vytrhávajících partů bláznů a podivínů, dělá bordel, divák-měšťak se bude smát i při ryze vážných scénách a ty zajímavé přiběhy a skutečně "lvově" zahrané postavy Budařem a Vašáryové ustupují do pozadí._____ Dílo zkázy korunuje otravně repetitivní hudba Jana P.Muchowa, která idealizuje pohlednicové výjevy s rádobypoetickou, otřesně nakašírovanou atmosférou, a totálně nezvládnutá dramaturgie filmu, kdy se jedná o volné řazení scén bez nějaké logické vyprávěcí či alespoň kauzální silné návaznosti. A tak film nemá začátek, konec a ani vrchol či zapamatováníhodná místa (njn, dramaturgem byl Suda, který je podepsán pod obdobně nezvládnutými Pusinkami).____ To, že kameraman Jakub Šimůnek, který si zaslouži pochvalu za to, že ví, kam postavit kameru, ještě neznamená, že tenhle televizní přiběh si ty 3* zaslouží.... Nezaslouži, protože logické a racionální postavy jsou zde portrétovány jako největši hajzlové a udavači či pro okolí nebezpeční jedinci jako někdo, s kým bychom měli cítit a omlouvat to, protože vypadají a tváři se jako loskošní plyšáci. Hnus, velebnosti. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rozhodování mezi třemi nebo čtyřmi hvězdičkami nemám rád. Protože když je film na pět tak je dokonalý, ale když na dvě a níže, tak je to nuda. Václav není ani jedno z toho, tím pádem zbývá rozhodování u nerozhodného filmu, který možná ani nevěděl co chce. Protože Václav by mohl být vydařenou komedií, kdyby nebyl celou dobu tak moc pesimistický a svým způsobem hodně smutný. To jediné mu značně ubližuje, ale na druhou stranu neskutečně vyvyšuje I tak je to velice zajímavý příběh na české poměry což potvrdí konec kde se dozvím, že je vše podle pravdy. Tak nějak mi to připomnělo i samotné Bobule, jen ty měly co do humoru o pořádný krok na před. Každopádně Ivan Trojan Václava zahrál výtečně a je vidět, že herec je to dobrý. Těch česká kinematografie potřebuje jako sůl. Každopádně jsem se u tohoto filmu bavil. Sice mu dávám tři hvězdičky, i když jsem se rozhodoval a rozlišoval pro a proti. To, že smutná atmosféra je z něj znát už z prvních pár minut, ale u mě vyhrálo. Mám rád filmy veselé a příjemné i když snesu i těžce depresivní a hlubokomyslné. Václav se ztratil někde mezi oběma variantama. Každopádně na české poměry, řekl bych, více než vydařené. --- Všechno bude! ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Pro mě další česko filmové utrpení, jež sledujeme rádoby "milé" průšvihy Václava, které by mě v reálu velice rozčilovali a neměl bych pro ně odpuštění.... proto nemohu pochopit, proč při těchto scénách hraje tak hravě roztomilá hudba? Když jsem si během sledování postavu Václava přímo zhnusil, tak druhou polovinu filmu (která měla hrát na city) považuji jako velice špatný vtip. Hodnotím 1 hvězdičkou... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak už ani samotný Macháček nedokáže svojim koncentrovaným výkonom vymačknúť z tohto filmu a postavy samotného Václava viac, tak tu bude niečo zle. A nebola to hudobná zložka, nevadil mi ani televízny feeling a slabšie kulisy. Ostatní herci tiež fajn, ale na režisérskej stoličke to bohužiaľ také terno nebolo. Tá istá rutina v gradovaní deja a samotných scén od začiatku až do konca. Postavy ma nedokázali zaujať, dej a dokonca aj samotný záver, ktorý býva vo filmoch s podobným námetom explóziou emócií, ma nedokázal strhnúť. Takže Vejdělkov zatiaľ najsmelší pokus o dramatický kontext vo filme zlyhal na plnej čiare, teraz už viem prečo radšej točí komédie. Ale aj na takéto filmy treba dozrieť. 55%. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Konečně po čase další český film na který se vyplatí jít do kina. Ivan Trojan je opravdu pan Herec. Jeho role Václava je naprosto skvěle zahraná a pozvedá tento snímek o stupeń výš. Také je potřeba pochválit Jiřího Vejdělka na kterého jsem po filmech Roming nebo Účastníci zájezdu začal chytat trochu averzi k jeho filmům. Ve Václavovi ale dokázal natočit kvalitní a příjemné drama na které je radost pohledět a nutno podotknout že Václav je pro mě spolu s Vratnými lahvemi nejlepší film za poslední rok. Český lev je ve správných rukou. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • Při natáčení scény, kdy Václav zpívá a tančí na pódiu se skupinou Vypsaná fixa, Ivan Trojan zkolaboval a musel být převezen do nemocnice, kde byl hodinu na kapačkách. (Siriuss)
  • Ivan Trojan si při učení role Václava vzal na pomoc psycholožku a ve svém volném čase trénoval chování a chůzi v lese ve starém oblečení po jeho otci. Nakonec si vzal inspiraci také ze samotného režiséra filmu, který údajně chodil na place nějak divně. (venus)
  • Václavovo postižení je lehká mozková retardace. Lidé s touto poruchou mají IQ 50 – 69 a jejich mentální věk nepřesáhne 12 let. (Siriuss)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama