Reklama

Reklama

O dívce, která proskočila časem

(festivalový název)
  • Japonsko Toki o kakeru šódžo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jednoho všedního dne se dívce Makoto stane ve školní laboratoři fyziky velmi zvláštní příhoda. Po této příhodě Makoto zjišťuje, že umí cestovat zpátky v čase. Schopnost vrátit se v čase s sebou nese velké výhody a radosti, ale jak si Makoto později uvědomuje, bohužel i starosti. Ovlivnění minulosti totiž neovlivní jen její život, ale i životy ostatních lidí a zejména přátel, na kterých jí záleží. (Asgy)

(více)

Recenze (183)

kinej 

všechny recenze uživatele

Toto anime v sobě nemá moc z toho, proč se na tyto filmy rád dívám. Příběh je celkem obyčejný, jen místy zbytečně komplikovaný. Technické zpracování je průměrné, řekl bych na úrovni standartního anime seriálu. Za celý film mě výtvarně zaujaly jen dvě pasáže a to porvní časový skok a pak pohyb, při zastaveném času. Tyto scény jsou krásné. Ale jinak toho film moc nenabídne a jelikož nenabízí nic tak vyjímečného, mohl být klidně natočen s živými herci a nic moc by se tím nezměnilo. Animovaná forma je totiž výhodou, která zde zůstala nevyužita. Nejsilnější složkou filmu je hudba. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Proč já se do těch anime zas a znova pouštím, když vím, že mě to téměř pokaždé nebaví. K tomuto filmu jsem se dostal díky zajímavému sci-fi názvu, ale nakonec jsem hodně zklamán. Nebavilo mě to, nezaujalo mě to a celkově se mi to skoro vůbec nelíbilo. Ten příběh je tak divně poskládaný a ani hlavní hrdinka si mě nedokázala získat. Ocenit tak můžu jen ten nápad s cestováním časem, ale jinak to zpracování bylo na můj vkus nepovedené. 30% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Taký japonský Butterfly effect, bez zbytočného moralizovania nad nutnosťou prítomnosti aj horších momentov v našom živote (keď si spätne po sebe čítam túto vetu, začína mi byť zle). A vlastne absolútne bezkonkurečne úplne najlepšie a najreálnejšie (teda pardon, najvernejšie realite) vykreslenie stredoškolákov a ich spôsobu života v anime vôbec - aspoň čo sa mojich skúseností týka. Akurátne z pre mňa neznámej predlohy (nemôžem teda porovnať, nakoľko sa odklonil, ako to spomína napr. JFL, zato hranej verzii určite venujem pozornosť) vychádzajúcou ideou, dĺžkou, poňatím, atmosférou, hudobným vkusom, postavami i technickým zázemím (na rok 2006 výborná kresba, ktorá mi dala spomenúť na Šinkaia - a viacero jeho diel po tejto stránke jasne predčí). Hosoda mi zrejme má čo povedať a Cucuiovi hrdinovia všedných dní rovnako. Hodnotím a komentár píšem až po druhom zhliadnutí; toto som si jednoducho musel okamžite zopakovať. 95% Pozn.: Vzhľadom na autora predlohy ešte raz prehodnotiť Konovu Papriku, ktorá pracuje s originálnym motívom nemenej obratne. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Po většinu snímku jsem byl zatížen faktem, že jsem viděl dřívější film vzešlý ze stejné předlohy. Nakonec mě anime verze přeci jen získala, ale zdaleka ne natolik. Co bych tomuhle vytkl (kromě obvyklých animeprvků typu, hlavní hrdince po každém skoku snad vždy něco spadne na hlavu) je nevěrohodnost a nelogičnost. Důvod cestovatele časem je naprosto zcestný, stejně jako důvody dalších postav, hlavně... no, je to zase ten cestovatel. Prostě, tenhle film to sice bere z jiného konce, má svoje silné momenty i silné stránky, ale dokonalost... to ne. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný film. Středoškolským prostředím a romancí s nadpřirozenými prvky mi dosti připoměl Suzumiu Haruhi, byť je na rozdíl od ní značně usedlejší a melancholičtější. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Nadhera, proste nadhera. Na takovyto film budu mit naladu vzdy. Nevim jak bych ho mohl vice pochvalit a i kdyz snad vytvarne zrovna zanr dvakrat dal neposunuje (nadruhou stranu sceny treba v muzeu ci v kabinetu jsou proste uzasne) animovany je velmi poctive a v nekterych momentech je to raj na pohled. Nadhernych 100 minut meho zivota. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Podle námětu jsem očekával velice zajímavý animák, ten se mi bohužel dostal jen v malé míře. K hlavní hrdince - cestovatelce jsem si vevytvořil zas až tak kladný vztah jaký bych chtěl a děj je místy i nudný. Je vidět že Miyazaki je jen jeden. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Když se ve filmu má cestovat časem, očekávám velkou story (řekněme o záchraně světa nebo aspoň Sáry Connorové). Ale tady si hlavní hrdinka, která vlastně není ničím výjimečná, jen díky cestování časem užívá několik hodin karaoke a jezení pudinku. Sorry, ale i šestnáctiletá devčata by si ve filmu určitě dovedla vymyslet lepší způsoby, jak využít cestování v čase. Vidím tu promarněný potenciál, tohle je vlastně taková nedomrlá love story teenagerů, která místy nudí. Ale animace prostředí je opravdu krásná. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Sice ještě dávám 4 hvězdy (s odřenýma ušima), ale musím uznat, že pro mě tenhle film byl menším zklamáním. Vzhledem k hodnocení a vůbec oblíbenosti tohoto animovaného filmu jsem zkrátka čekala víc. Sice byly hezky vykreslené charaktery a jejich vztah, ale příběh mi přišel nedotažený, což se u mě podepsalo na celkovém dojmu. Dát si s tím o něco větší práci, šel by ten příběh vystavět mnohem lépe a možná by i to cestování v čase dávalo větší smysl. Především mi vadilo zakončení filmu. Konec by působil o dost líp, kdyby se víc odhalil ten důvod, proč vůbec daná postava (nebudu spoilovat kdo) cestoval z budoucnosti zpět a proč se tam musí zase vrátit. Reakce Makoto navíc byla trochu hloupá a taktéž nedávala příliš smysl. Neříkám tím, že všechno musí být nutně dovysvětlené a dávat smysl, ať klidně něco zůstane skryté a nechá diváka v nevědomosti, ale tady mi to přišlo jako čirá nedopracovanost příběhu. V rámci stavby příběhu by rozhodně mělo větší dopad na diváka, kdyby "obraz", který postava zmiňuje, byl ukázán až na konci (ne uprostřed filmu) a pochopili bychom důvod, proč onen "obraz" byl pro něj tak důležitý. Myslím, že by to dalo celému příběhu větší hloubku. Námět tedy dobrý (ostatně, po tomto filmu se v rámci jap. filmové tvorby s námětem "cestování časem" roztrhl pytel), postavy byly taky fajn, příjemná animace, ale něco hodně zásadního mi tam zkrátka chybělo. ~(3,5)~ ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Pre mňa tam boli občas také slabšie scény, pri ktorých som sa nudila. No ale musím uznať, že to bola celkom pekná animácia a hlavné postavy boli veselé, čo tiež oceňujem. Bolo to viac ako dobré ale nie vynikajúce. A Makoto má fakt otrasný plač. Tak trochu som sa v istých veciach stotožnila s hlavnou hrdinkou a to vždy je v mojom prípade pre film či seriál plusom. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit snížit hodnocení o jednu hvězdičku, a to hlavně kvůli tomu, že tento snímek si dělá nároky na jistou vážnost, kterou však nemůže dodržet, protože se dostává do jen stěží rozřešitelných časových paradoxů. Odhlédnu-li však od této skutečnosti, Toki wo kakeru shojo je perfektně zvládnutý film, který navíc vyniká nádhernou animací... ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Je to takový ten japonský mišmaš, kterým chtěla autorka nejspíše sdělit příliš mnoho a tak se nesoustředila ani na jedno pořádně. Zábava střídá romantická klišé, které následně střídá jímavá scéna k hlubokému zamyšlení nad člověkem samým, osudu, přátelství a lásce. Vše je zaobaleno do pěkného, avšak místy docela odfláknutého klasického anime stylu, na který jsme zvyklí třeba ze Zámku v oblacích, nebo Cesty do fantasie. Rozhodně stojí vidět a pro fanoušky anime obzvláště, ale jednou to myslím docela stačí a jsou zde i lepší kusy. 70% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Přestože je většina japonských animáků originální a působivá, jak po vizuální, tak po příběhové stránce, "Dívka, která proskočila časem" je klasickou variací na téma změn v minulosti a jejich následcích v přítomnosti. Nebudu zastírat, že jsem čekal více a na podobné téma si raději dám "Osudový dotek" nebo "Na hromnice o den více". ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k faktu, že jsem sledoval v angličtině, bylo to trochu komplikované a proto nedávám plné hodnocení. Vlastně je to "holčičí" film, o vztazích a uvědomování si pocitu lásky, doplněný sympaticky chaotickým "skákáním" v čase (už jen proto, že někdy je třeba víc pokusů, abyste dosáhli toho, co chcete). Každopádně nelituji, že jsem sehnal originální DVD. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Hrdinka ve filmu převážně běhá, bulí nebo do něčeho vráží. A je neskutečně protivná. Neumí se vypořádat s city, reaguje hloupě. Způsob, jakým nakládá s nečekaným darem, je absolutně pitomý. Závěrečné vysvětlení a zakončení je nesmyslné a nechá víc otázek než odpovědí. Včetně toho, že by vůbec nefungovalo. Vážná doprovodná hudba mě k tomuto typu příběhu přišla rušivá. SHRNUTÍ: Takhle vypadá názorná ukázka neschopnosti naložit se zázrakem. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Holčina cestuje časem, aby řešila teenagerské problémy své a svých kamarádů. Napravení jednoho problému však znamená, že se něco pokazí jinde. První skoro hodina byla neskutečně pomalá a nudná, potom se události trochu rozjely, ale i tak jsem celou dobu po očku sledoval čas do konce, abych měl film konečně za sebou. Pozitivní slova nemám ani pro animaci, která byla místy velmi jednoduchá a ničím zajímavá. ()

prome 

všechny recenze uživatele

Krása. Opravdu nádherné. "Must see" snímek, protože má všechno od vynikajícich postav, svižného tempa přes inteligentní humor až k originálnímu příběhu. Pár chybek človek najde, ale já jsem je překousl a užíval si tenhle skvost od začátku do konce. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Animák, ktorý nemal byť animákom. Lepšie by sa mi na príbeh pozeralo, keby to bol hraný film - tým ale nechcem povedať, že by to zvýšilo kvalitu snímku. Len keď som sa na to pozeral a videl som tam karikatúrne tváre hlavných predstaviteľov, ktoré sa strácali v návale všednosti a neosobnosti, prišlo mi to akosi ľúto. Film stavia na predpokladám zaujímavej knižnej predlohe a cestovanie v čase je tu podané ľahko a nenásilne. A keď film skončí, nemôžete povedať, že ste nad filmom strácali čas. Film dokáže byť emotívny, dokáže pobaviť a aj keď nestavia na veľkej myšlienke, dokonca je priamočiary čo sa týka výpovednej hodnoty, ide z neho určité čaro. Ale mne to bohužiaľ nestačilo. Videl som omnoho lepšie animé filmy, ktoré sa hrali nie len s dynamikou deja, ale aj zaujímavou formou animácie a aj príbehom. Tu tie veci trochu chýbajú. Film je pomalý, vláčny a úprimne mi lezú na nervy dievčatá, ktoré sú neustále zmätené a snažia sa riešiť nepodstatné veci od podstatných. Je veľmi málo ženských hrdiniek, ktoré by ma dokázali zaujať a Makoto to rozhodne nebola. Pre mňa priemer, ktorý neurazí, ale ani nenadchne. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Pro místy nádhernou hudbu, krásnou vizuální stránku, lehkost humoru a taky vykreslení postav dávám 7.5/10, zážitek mi bohužel pokazil banální příběh, kýčovité scény ke konci a hlavně občasný dojem, že šlo o film pro mládež, které pouští ČT1 v neděli v devět ráno :) Přesto nelituju, fajn zážitek. ()

Reklama

Reklama