Reklama

Reklama

Venkovský učitel

Trailer

Obsahy(1)

Mladý muž z Prahy přestupuje na malou vesnickou školu jako učitel. Rozhodl se utéct od všech svých bezvýchodných vztahů do prostředí, kde snad bude moci najít sebe a další životní cestu. Postupně se sblíží s okolím, především s rozvedenou farmářkou a jejím dospívajícím synem. Lidské vztahy jsou ale komplikované, zvláště ve filmech Bohdana Slámy. Učitel totiž miluje syna, jehož matka je zamilovaná do něj, a syn miluje dívku, která mu uteče... V tomto filmu se zkrátka lásky míjejí, žádná z nich nedosáhne naplnění, ale podstatná je bolest jejich duše, kterou tu režisér nepateticky a přesto s pochopením a dojímavě zachytil, a hledání východiska ve vzájemném odpuštění. Vyrovnat se s odlišností je komplikovaný proces... Pavel Liška v titulní roli dokázal vymodelovat emoce muže, který se zmítá v uzamčeném kruhu své duše, svého údělu. (Česká televize)

(více)

Recenze (666)

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Jsou české filmy a české filmy. Jednu skupinu tvoří prvoplánově zaměřené: "Šutr", "Byl jednou jeden lotr I, II, II", "Playboys I, II" či kdovíjak se ta veledíla jmenují. Do druhé skupiny lze směle zařadit Slámovův počin " Venkovský učitel". Citlivý příběh o hledání především sebe sama v dnešním odcizeném světě a potřebě lásky nebo aspoň pocitu, že člověk není sám. Dlouhé záběry a pomalé tempo, ve kterém vynikne režisérova práce s herci a výsledkem je poznání, že je tady další český film (byť v koprodukci s Francií a Německem), který jako předchozí Slámova díla má šanci zaujmout publikum nejenom u nás, ale alespoň v naší velké Evropě. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Mile neuspěchaný film s fajn herci. Liška konečně hraje i jinou postavu než zakoktávajícíhose týpka, který je všem k smíchu. Začátek filmu je úžasný, postupně pro mě ale ztrácel příběh na opravdovosti. A porod krávy...brr, na pár hodin ze mě byl vegetarián. ()

willow666 

všechny recenze uživatele

Další velice povedený počin Bohdana Slámy. Pavel Liška v jedné z mála nedementních rolí exceluje, příběh mi připadal neuvěřitelně opravdový a lidský, ostatním postavám taky nic vytknout nemůžu. Porod krávy je působivý, snad na jedinou věc bych se ptala - jak najde kluk z vesnice v Německu někoho, koho ani nezná jménem? ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film se skvělými hereckými výkony. Jediné, co mi vadilo, byla postava Ládi. Nevím, jestli to bylo tím, jak byla napsaná nebo jak byla zahraná, ale vyloženě mě tam rušila. Tím nechci říct, že by tam vůbec neměla být, ale tak, jak je, není zrovna tím, co by filmu prospívalo. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Na Venkovského učitele jsem si zuby brousila už dlouho, protože jsem si říkala, že to podle vcelku pozitivních reakcí vypadá na kvalitní český film. A že je hledat je jako hledat jehlu v kupě sena. Od Slámy jsem viděla pouze Štěstí, které se mi nelíbilo. Už dávno jsem začala být alergická na české filmy, ve kterých vystupují stále stejní herci a stále hrají stejné loosery a vidíme jejich krutý život, chudobu a filmy nám hrají na city tak, až je to protivné. Tady sice taky byli looseři, ale nevadilo mi to. Nevím, jestli to bylo hereckou změnou - čili skvělou Bydžovskou, ale koukalo se mi dobře. Liška sice hraje pořád to samé, ale když se na něj podívám, takové role mu prostě sedí. Příběh silný, syrový a krutý, místy jsem se zasmála, ale byl to spíše černočerný humor a asi ani nebylo zamýšleno, aby se člověk smál. Film příjemně plynul a nenudil a na české poměry, kdy se ročně objeví kupa hnoje a mezi tím sem tam prosvitne něco dobrého, to bylo super. Ovšem i přesto dávám tři hvězdy, na jednu stranu hodně, na druhou asi málo, ale nemůžu jinak. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Další Slámovo drama o životě na současném venkově (tentokrát označeno již v názvu). S jeho postavami, ač dobře zahranými, jsem ale opět nesoucítila a jejich osudy mi byly lhostejné... ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Obrovská škoda že film nemá větší spád. Tak úžasný a povznášející konec, jaký tento film má, přichází po příliš rozvleklých 90 minutách. Krásné záběry přírody a venkovského života má Sláma rád. Je vidět, že takové prostředí miluje a umí ho zachytit...To ovšem zároveň filmu v mých očích ubralo na údernosti. Ale jen málo, závěr film krásně propojí a člověk má z toho všeho takový pěkný pocit:-) Takže - 90%. Děkuji Bohdanu Slámovi, že mi po Štěstí opět přinesl pěkný (český) filmový zážitek . Dává mi naději, že český film má na víc a může se dostat ze sraček které v něm vznikají (Poslední plavky, O život atd). A děkuji Bidžovské za úchvatný herecký výkon! Všechny převálcovala včetně Lišky. ()

Lennnnna 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem si od shlédnutí filmu dala prakticky měsíční pauzu, abych mohla Venkovského učitele pořádně vstřebat. Stále jsem se totiž nemohla rozhodnout, za patří do kategorie silné kávy, která chce chvíli času, než vám skutečně zachutná nebo je jen maskovaným "turkem", jehož lógr dřív nebo později vyplave na povrch. Zdá se, že Venkovský učitel není ani jedním, ani druhým, zůstává tak někde uprostřed, na půli cesty, naladěn na smutné a tklivé tóny (stejně jako Slámovo předchozí Štěstí), spojen s krásnými obrazy a hereckými výkony, které vyráží dech, ale zároveň rozmělněn v těžko uvěřitelných scénách a klopýtání příběhu samotného, který jakoby nedokázal najít cestu, po které půjde. Nakonec mi po něm zůstala lehká pachuť na jazyku a nedůvěra v lepší zítřky. ()

Dubro 

všechny recenze uživatele

Koprodukcia, ktorú Sláma zvládol a na dedine (v meste by to bola zrejme nuda) celkom šikovne rozbalil „buzna“ tému. Hoci Liškovi ťažko uveriť, že by v jeho koži človek opustil „matičku“, pozerať sa na neho dá bez problémov a v spolupráci so Zuzanou Bydžovskou, ktorá Lišku nielen prehnala, ale aj prehrala, celý „ansámbl“ podvihne vysoko nad priemer. Akurát dedinčania mi moc nesadli a dojmu, že ich pritiahli z nejakého dielu Sluncesena sa nedalo zbaviť. Každopádne spokojnosť. ()

Laurent 

všechny recenze uživatele

Prvních 90 minut je velmi nudných s několika málo ucházejícími scénami. V mých očích přišla zápletka až po těch 90 minutách. Kdyby Sláma rozpracoval poslední část na celý film, to by bylo zajímavé. On se naopak 90 minut lopotil vesměs s podružnými scénami a se skutečným tématem přišel na posledních 30 minut. Neherci zahráli s výjimkou Ladislava Šedivého velmi špatně. Neherce, kteří tam byli sami za sebe, jako například hospodské povaleče nepočítám. EXTRA VIDITELNÁ "ZAJÍMAVOST" je, že Liška v jedné scéně vykládal o včelách a přitom měl do třídy přinesenou maketu člověka a několik závěsných názorných obrázků částí lidského těla. Naopak EXTRA NEZŘETELNÁ "ZAJÍMAVOST" je, že vzhledem k ročnímu období (sběr třešní) nebyla kupa slámy na poli (logicky z minulého roku) slehlá. ()

Kosmik 

všechny recenze uživatele

Bohdan Sláma dosáhl úrovně Larse von Triera! A to bez přehánění. Jen doufám, že se povede film uvést do běžné kinodistribuce v USA, aby mohl být případně nominován na Oscary i v jednotlivých kategoriích. Pavel Liška za mužský výkon v hlavní roli a to samé Zuzana Bydžovská pro hlavní ženskou roli. ()

SonG 

všechny recenze uživatele

Na dnešní poměry v českých filmech příjemná změna v čele s dobrým Liškou a výbornou Bydžovskou.....Sláma se vymyká ,,bežným českým šablonám".....a vyplácí se mu to.... ()

doinel 

všechny recenze uživatele

Poetický snímek, který je mi v českém prostředí mnohem bližší než všechny ty naše hřebejkoviny a svěrákoviny. Pomalejší tempo a dlouhé scény pro mě nejsou problém, spíš dávají prostor na přemýšlení. A že zde o čem přemýšlet je - viz Radek99. Jenom jsem moc nepochopil odchod Berušky s učitelovým ex-přítelem a cesta pěšky do Halle mi taky přišla mírně přitažená za vlasy... Ale jinak pro mě jeden z nejlepších českých filmů poslední doby. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Kazdy nekoho potrebuje Po case zase jeden opravdu dobry cesky film. Neplytva zbytecnym sentimentem a pritom je velmi citlivy a lidsky. Bohdanovi Slamovi se podarilo vytvorit paradni atmosferu, ktera krasnemu pribehu dodava prave tu lidskou a citlivou stranku a hudba byla jako pohlazeni. No a dalsi velke plus patry Bydzovske Lisce, tahle dvojice vytvorila dokonalou venkovskou dramatickou kukuc. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

po druhém shlédnutí musím trochu zlepšit své hodnocení na tři hvězdičky. Ale výhrady mám stejné. Herecké výkony byly pro mne nepřesvědčivé a většinou jsem hercům role moc nevěřil. Nikdo z herců nevyčníval, takže šedivý průměr či horší, aspoň pro mne. Co zachraňuje je velmi dobrá kamera a dramaturgie. Jinak pomalé vyprávění příběhu bylo příjemné a sedlo mi. Škoda tedy, že režisér z herců nevyždímal víc. ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Po Štěstí jsem měla podezření, po Venkovském učiteli jistotu - Bohdan Sláma je nenapravitelný optimista idealista! Konec pro mě vyzněl dost naivně, spíš jako zbožné přání, jak by to fungovat mělo, ale zpravidla nefunguje. Příjemným překvapením pro mě byla Zuzana Bydžovská, role Marie jí sedla jako ulitá (ulita :-)). ()

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama