Reklama

Reklama

Dlouhá bílá stopa

(seriál)
  • Polsko 3 + jedna
Rodinný / Sportovní
Československo / Polsko, 1982, 6 h 30 min (Minutáž: 30 min)

Režie:

Petr Tuček

Hrají:

Stanislav Aubrecht, Slávka Budínová, Libuše Geprtová, Jan Vágner, Karolina Ożgo, Vladimír Brabec, Radovan Lukavský, Regina Rázlová, Karel Augusta, Ilja Prachař, Svatopluk Matyáš, Gabriela Vránová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Inženýr Rutkowski (Stanisław Mikulski) a matka Rutkowska (Barbara Brylska) se rozvedli. Otec dostal práci v Československu na horách a vzal s sebou i dceru Jadwygu (Karolina Ożgo). Dívka se spřátelí se svými českými vrstevníky a zažívají mnoho zajímavých dobrodružství. Když přijde léto, matka pozve svou dceru na dovolenou u moře. Přidávají se k ní i přátelé z České republiky. (sator)

(více)

Recenze uživatele Willy Kufalt k tomuto seriálu (8)

Vysílačky (1982) (E01) 

Nebudu hvězdičkovat jednotlivé díly samostatně, počkám si na zhlédnutí celého seriálu. První příběh zatím průměr, hlavně konec ohledně vítězství kluka po škole byl od začátku hodně předvídatelný. Nicméně i tak si říkám, že seriály tohoto typu patří k slušné televizní tvorbě, jaká pro současné děti a mládež bohužel chybí. No a hlavně tady byl vtipný Radovan Lukavský! ,,Já vám dám špičkový sport, matematika je špičková!" :-) :-) ()

Srnka (1982) (E02) 

Tentokrát milý rodinný příběh podobný Přátelům zeleného údolí. Občas dojde i na nějaké to socialistické moralizování (i uklízení sena je zodpovědná práce...), ale v snesitelné míře. Nádherná je titulní hudba Henryka Kuźniaka. ()

Lavina (1982) (E03) 

Hlušička a Brabec za doprovodu polské horské služby hledají a zachraňují lidi zavalené pod sněhovou lavinou... Seriál začíná být napínavý i přínosný. ()

Divadlo (1982) (E04) 

Seriál vzestupně prohlbuje zavedenou laťku, tohle byl zatím nejvtipnější díl. Nejvíc se mi líbil Jan Skopeček jako hajný-pytlák-Krakonoš, hlavně nesmírně pobavilo vtipné duo Krakonošů na jevišti. :-) ()

Karneval (1982) (E06) 

,,Neptune, přines cigarety!" Vzrůstající či spíše proměňující se konflikt mezi hajným-pytlákem Staškem (Skopeček) a vrchným hajným Kořánem (Prachař) mne baví čím dál víc. Po té úsměvné frašce na divadlle obrat k docela slušnému dramatu, i když o komedii taky není nouze. No, a když se hlavně přidá ještě Neptun... :o) ,,Neptune, přines rum!" ()

Pašeráci (1982) (E07) 

Mládežnická parta sleduje podezřelé stopy pašeráků na česko-polské hranici, to docela baštím! Jeden z hodně dobrých dílů, který by snesl coby krimi pro děti a mládež klidně i delší stopáž... avšak i na ploše 30ti minut dochází na skvělé vypointování sehraných momentů. ()

Bongo (1982) (E08) 

Tady se rýsoval zatím nejnapínavější příběh seriálu. Rukopis scenáristy a režiséra Petra Tučka, jaký znám především z filmu Tajemství ďáblovy kapsy, je tady hodně zřetelný. Hlavně v okamžiků vážného střetu nainvího dětského dobrodružství se zločinem dospělých, kdy se dítě ocitává v ohrožení života. Pro dětské diváky v obou případech trochu nervák - uff, vidět tohle ve dvanácti, asi nezaspím... Jako slušný pokus o další detektivní příběh Dlouhé bílé stopy tomu vadí nutně předepsaná stopáž přesných 30 minut, kvůli čemu je chycení pachatela až příliš rychlé a nevýrazný závěr jakoby useknutý. Seriál mě ale rozhodně baví, a celkové mé hodnocení bude asi nadprůměrné... ()

Sněhurka a sedm trpaslíků (1982) (E09) 

Napínavé a komediální epizodky zde vystřídává díl především vzdělávací - kolem mezinárodních (socialistických) závodů kanoingu, v jejíchž organizaci parta Dlouhé bílé stopy samozřejmě vypomáhá. Seznamování se s kubánskou kulturou, nese i v odlehčené atmosféře dokumentární hodnotu. Zajímavé je, že jako taková spojka mezi Československem a Kubou funguje opět "major Zeman" Vladimír Brabec. S jeho polským konkurentem, "kapitánem Klossem" (Stanislaw Mikulski) se zase ve stejnou dobu projdeme Warszawou. Co bychom chtěli v rámci odechového žánru víc, je to milé retro. :-) ()

Reklama

Reklama