Reklama

Reklama

Pravda vždy vítězí – nebo snad ne? Původně filmový publicista, posléze úspěšně zavedený scenárista a režisér Rod Lurie (Poslední pevnost, Strašáci, seriál Zatracení) natočil snímek o dvou silných, i když naprosto odlišných ženách, které se snaží chránit to, co ve svých životech považují za podstatné. Rachel Armstrongová (Kate Beckinsaleová), mladá reportérka významného washingtonského deníku, ve svém výbušném článku odhalila totožnost agentky CIA Eriky Van Dorenové (Vera Farmigaová) a upozornila na nečisté praktiky americké administrativy. Zatímco Erica musí bojovat o svou pověst v agentuře, Rachel se za každou cenu snaží ochránit svého informátora, ale stojí proti ní příliš silný soupeř – samotná americká vláda. V dalších rolích napínavého thrilleru Nic než pravda se představují Angela Bassettová (Avengers: Endgame), David Schwimmer (Přátelé), Matt Dillon (Jack staví dům) a Alan Alda (M*A*S*H). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (383)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Znáte to, někdo se tváří jako největší hvězda a vy si jen říkáte, co to je zase za přetvařujícího se blbečka. S tímto filmem je to podobné. Tváří se vážně a syrově, ale celkově vyznívá do prázdna. Velká škoda, že můj oblíbenec David nedostal více prostoru, i když mi do dramatu příliš nesedí. U Kate platí čím starší, tím krásnější a navíc je zde jako jedna z mála opravdu přesvědčivá. Pokud to vypnete těšně před koncem s tím, že se nedočkáte vysvětlení, uděláte velkou chybu. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Spoiler! 98% filmu jsem na to čuměl jako u vytržení. Konec to bohužel všechno obrátil naruby a nekalým způsobem nakopnul bodlem přímo do prdele. Celou dobu jsem rezonoval s hrdinným bojem novinářky v (parádním) podání Kate Beckinsale a žil v představě, že ochraňuje v podstatě holý život svého zdroje. Jenže chyba lávky, ona se z ní nakonec vyklubala sprostá kariéristka, která svůj zrdoj PŘEDTÍM prozradit nemohla, neboť by se jí všichni vysmáli, kdo by taky bral vážně malou holku, že, ale POTOM už sakra měla, protože by sice přišla o práci, ale ne o nejdůležitější léta dospívání svýho syna (a nakonec tím také zachránila život agentky FBI). Opravdu odproný scénáristický zvrat tak zhatil nejen celý filmový zážitek (a 100 minut mýho životta), ale devalvoval i mimořádné herecké výkony, kromě Beckinsale i Dillona, Aldy a hlavně Very Farmigy. 50% ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Výjimečnou devizou tohoto filmu je, že navzdory široké paletě provázaných témat, postav a pozic, jimž se věnuje, má určenou jejich jasnou hierarchii vůči příběhu, který chce vyprávět. A díky tomu se mu mistrně daří soustředit celý příběh s téměř čtyřiceti mluvícími postavami (obvykle jich má film kolem 10-20, horory třeba málokdy i těch 10) do 100 minut, kdy naprosto vědomě prakticky přehlíží problematiku záminek Spojených států k vojenským intervencím či reakce a náladu veřejnosti ke zjištěním a práci protagonistů. Vše, co zde vidíme, se odehrává za oponou, kde má každý své motivace a z toho vychází i rozhodnutí filmu nevybudovat vyloženě zápornou stranu. Té se nejblíže, vzhledem k jeho pozici vůči protagonistce, profiluje sice státní návladní, bravurně zahraný Mattem Dillonem, ale i on má prostor na to, pojmenovat svoje motivace, abychom je byli schopni pochopit i když s nimi nemusíme souhlasit. Největším překvapením je však zde práce kamery, jež vědoma si limitů snímku poskládaného z desítek postav, jež spolu komunikují v generických interiérech, volí atypické úhly, extrémní zoomy, dialogy snímá z detailů, často s protisvětlem a estabilishing shoty jsou až klidně třeba 5. až 10. záběr oné scény (podobně pracuje ve svých současných filmech například Sodebergh). I díky tomu jsou postavy filmu částečně odlidštěné jako obecné symboly svých principů, což je ve výsledku i celá pointa zobrazeného boje. Proto je Nothing But the Truth ideálním zástupcem autorského filmu, kde režie naprosto chápe, o čem chce scénář být, protože za ním stojí stejná osoba. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Výborný film, pútavý a zároveň "anti-hollywoodsky", realistický, s dobrými civilnými hercami. Páčila sa mi tá nejednoznačnosť a ambivalentnosť príbehu aj postáv, nič nebolo čierne alebo biele, všetko záviselo od uhla pohľadu, každý mal svoju pravdu a veľa vecí záviselo od rozvinutosti argumentačného slovníka. Veľa z konania hlavnej postavy osvetlil záver, prečo sa dokázala "zriecť" aj syna na úkor "tajného zdroja", takže skladačka do seba zapadla. Nie som právnik a neviem nakoľko je reálne prinútiť novinárov prezradiť svoj zdroj, ale hlavou mi vŕtalo, prečo sa takto netlačilo napr. na Bernsteina a Woodwarda. Ale podstatné je to, že príbeh má hlavu a pätu, napätie, psychológiu, inteligentné spracovanie+ sympaťáka Aldu:) ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Politické drama s thrillerovou atmosférou uvozenou relativní bezmocí hlavní postavy a "vtíravou", místy neposednou kamerou, která si ráda věci zabere pěkně zblízka. Nothing But the Truth si skutečně zakládá na objektivním vhledu do problematiky, divák může dát za pravdu oběma stranám a nevnímat reportérku výhradně jen jako mučednickou oběť, film tedy nevyužívá prostředků citového vydírání. Kromě nich však možná trochu pozapomněl zatlačit více na pilu, co se týče působivosti a síly diváckého zážitku. Proč? Člověk totiž nemůže být omámen utrpením/morální obětí hlavní postavy, když její dilema nebylo tak neřešitelné, zvlášť když informátorem byl víte kdo... Jednou z hlavních atrakcí filmu je také krásná Kate Beckinsale, která zde překračuje hranici latexové barbíny a předvádí velice solidní výkon. Přesto si však myslím, že Vera Farmiga má herecké schopnosti lepší. 7/10 ()

Galerie (58)

Zajímavosti (8)

  • Floyd Abrams, ktorý vo filme hrá sudcu a je tiež považovaný za technického poradcu, je skutočným právnikom Americkej únie občianskych slobôd (ACLU), pre ktorú viedol súdne spory týkajúce sa práv prvého dodatku a národnej bezpečnosti, ktoré sú podobné tomu, čo je ústredným motívom filmu. (Arsenal83)
  • Film sa nikdy nedostal do kín. (Arsenal83)

Reklama

Reklama