Reklama

Reklama

Alita: Bojový Anděl

  • USA Alita: Battle Angel (více)
Trailer 8

Svět vzdálené budoucnosti není ideálním místem k životu, přesto v něm žijí lidé, kteří nezištně pomáhají jiným. Tak třeba kyberdoktor Ido (Christoph Waltz) prolézá skládky, aby našel funkční součástky, které může implantovat lidem, co o část těla přišli. Takhle objeví Alitu (Rosa Salazar), poničeného kyborga se srdcem a duší dospívající dívky, a vrátí jí život. Po probuzení Alita vůbec nic neví. Nepamatuje si svou minulost, nepoznává svět kolem sebe, ale okamžitě nasává nepřeberné množství nových informací. Se životem vrstevníků Alitu seznamuje Hugo (Keean Johnson), mladý rebel s motorkou, který ji od prvního setkání mimořádně imponuje. Díky své zvědavosti pozná Alita i odvrácenou stránku města Iron City, v němž s doktorem Idem žije. Fyzickou konfrontací se zdejším podsvětím v sobě objeví mimořádné, smrtící schopnosti. V tu chvíli se dostane do hledáčku skupiny nájemných zabijáků, kteří terorizují město, ale teď dostali jediný úkol – najít a zničit Alitu. Z obyčejné kyberholky se stane bojový anděl. A konečně si vzpomene, jaké je její poslání. (CinemArt)

(více)

Videa (38)

Trailer 8

Recenze (843)

Shakers 

všechny recenze uživatele

James Cameron a jeho vysnívaná Alita konečne objavila svetlo sveta, alebo teda tmu kinosál. Škoda, že sa železný JIm ponoril do sveta Pandory natoľko, že nemal čas zrežírovať aj toto, pretože po skončení filmu som mal pocit, že mi tam niečo chýbalo. Ten svet a aj hlavná postava Alita je natoľko zaujímavá, že by to chcelo minimálne ďalšiu pol hodinku nech sa všetko dovysvetluje, ale chápem, že v dnešnej sequelovej dobe sa bude pokračovať v dvojke (dúfam, že na ňu dôjde). Strašne mi tu chýbal prolog ako v Terminatorovi 2, síce sú tu zaujímavé flashbacky, ale chcel by som viac. Čo sa týka samotnej hrdinky na to, že je zaujímavá (chceme poznať minulosť a baví nás jej zvedavosť), je aj kompletne CGI a výborne pasuje medzi živých hercov. Obzvlášť Christoph Waltz tu nadmieru sedí. Príbeh síce nie je ohromujúci, ale dokáže zaujať tak, aby nenudil, navyše je tu kopec nových vymakaných super technológii a robotov, ktoré robia film skutočne premakaný a jeho vizuálna stránka je taktiež nádherná pastva pre oči a to iste sa dá povedať aj o akčnej stránke, ktorá ponúkne par napínavých a nečakaných súbojov. Je to v podstate taká kombinácia Terminatora a Avatara. Vymakaný vizuál plus roboti. Trošku mínus mi tu príde hudba, samotná hudba v akcii je fajn, ale výraznejšie motívy tu chýbajú. V tejto podobe sa rozhodne jedna o dobrý film, Rodriguez to natočil dobre, kto vie ako by to dopadlo keby že to natočí Cameron. Obľúbený soundtrack: In The Clouds, Raising The Sword. 85% - 4* ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Moc jsem nečekal, ale trošku jsem doufal, že z toho vyleze zábavná a hezky vypadající volovina. A nakonec i vylezla. Alita se asi neobjeví v mém žebříčku nejlepších filmů roku, ty dvě hodiny mi však v kině utekly rychleji a příjemněji, než bych před pár týdny hádal. Trikově a designově jde o špičku a kouká se na to opravdu dobře, nejvíc bodů má však tahle epická sci-fi za hlavní hrdinku. Rosa Salazar je jako Alita skvělá. V těch správných momentech roztomile vyjukaná i efektně smrtící. Rodriguez se drží překvapivě na uzdě a jeho akční scény jsou přehledné a dojí současné technologické možnosti Hollywoodu na maximum. Celé je to možná trošku cheesy a devadesátkové v tom dobrém i špatném slova smyslu, ale tvůrci si toho byli evidentně vědomi. Spousta motivů není dostatečně rozpracovaná (a ani být neměla) a občas se Alita mění ve sci-fi romanci pro puberťačky, ale funguje i tak. Osobně jsem neměl problém naladit se na stejnou vlnu jako Rodriguez s Cameronem a bavit se tím, že je to velké, hezké, akční a zábavné. A v podstatě mi tohle ke spokojenosti stačilo. ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Robert Rodriguez servíruje dvouhodinovou předehru ke sci-fi nářezu, který James Cameron očividně nikdy nenatočí. Jako svižná rodinná sci-fi je Alita fajn, vysněné akční hody se však nekonají – spíš dostanete mix spousty povědomých věcí, na který si za pár měsíců vzpomenete jen díky titulní postavě a epickému měřítku. Jasně, po kulhající kampani je to vlastně solidní výsledek. Papírové předpoklady ale původně byly úplně jinde! (6/10) ()

verbal 

všechny recenze uživatele

No vida. I z dementního ťamanského manga pro otoky mozků se dá vydlabat kulantní hybrid Robocajta a Čepelobežce. Vilnévovi bych naordinoval tak milión povinných zhlédnutí, aby se konečně přiučil, jak točit zábavné filmy, a ne nekrotizující ufoporno pro pozérské masturbanty. Robert, mohutně gaučovaný šrajtoflí a softem avatarového lenocha, je po všech těch sračkovitých Špiónských paznehtech zase ve formě a přihasil si to s nabušeným, dějově svižným a vskutku spektakulárním digitálním mrdníkem. Jen je trochu škoda, že kluci zase dementálně cílili do řad nezletilých Hangrgejů a linie o tom, jaxi chce pubertální bojová roboštěrbina mezi trháním mechanických končetin rozličným kyberzrůdám kompulzivně nechat vyprcat konektory úchylně robofilním cigánským fešákem, je pro dospělého heterosexuálního diváka přinejmenším rušivá. A taky mi není až tak úplně jasné, proč vyhodili tolik mrtvých prezidentů za animaci xichtu toho Jelita. Pokud to má být nějaký odkaz, jakože je to vymačkané z plesnivého manga, pak měli mít hnusně patologicky vypoulené oči, jako by se usilovně snažili vysrat přes zácpu, úplně všichni. Jinak škoda peněz! Takže doufejme, že si Éda Norton ve dvojce štěkne víc, ten kaktus z prdele naší juvenilní bojovnice vytáhne a ta nabude neděsivě standardizovaného rozměru očnic. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„A našiel si pokoj?“ – „Našiel som teba.“ Lepšie, než som čakal, ale stále žiadny zázrak. Plusy: rozkošná Rosa Salazar, dobré akčné scény, ktorých je však málo, kvalitná vizuálna stránka, celková drsnosť (nie je to nič mládeži neprístupné, ale niektoré úmrtia sú nielen tragické a nečakané, ale i nechutné, na filme sa podieľal tiež Greg Nicotero a je to poznať) a fajn kasting vedľajších rolí v čele s Mahershala Alim. Mínusy: scenár postupne odokrýva hrdinkin pôvod, čo nie je na zahodenie, ale nevyhne sa pri tom záplave klišé. Občas nechápete, inokedy sa nechytáte a dakedy je to proste... divné. Za otvorený koniec palec dole; nabudúce treba prejaviť viac pokory a natočiť normálny koniec a nespoliehať sa na to, že sa z môjho filmu stane trhák a bude mi umožnené vďaka tomu natočiť tri sequely a dva prequely. Vinou toho snímka pôsobí nesympaticky (do Salemu sa nepozrieme, Edward Norton má cameo). Na prvý pohľad divoká a nepredvídateľná kombinácia Roberta Rodrigueza a Jima Camerona dáva zmysel, páni si sadli. Dvojky sme sa nedočkali napriek tomu, že pri ťažkotonážnom rozpočte 170 to zarobilo celosvetovo 404, čo nie je zlé. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (61)

  • Idův (Christoph Waltz) pacient, kterého „rozebrali chmatáci“, představuje toho, kterého v manze rozebrali Hugo a jeho parta. (GejmronCZ)
  • Vrakoviště je ve filmu pouze část Železného města. V manze se tak ale jmenuje město celé. (GejmronCZ)

Související novinky

James Cameron možná nenatočí další Avatary

James Cameron možná nenatočí další Avatary

05.07.2022

67letý režisér James Cameron (Titanic, Terminátor) čerstvě maličko překvapil filmový svět, když v posledním rozhovoru na téma Avatar prozradil, že nutně nemusí být režisérem čtvrtého a pátého filmu.… (více)

Dočkáme se pokračování Ality na Disney+?

Dočkáme se pokračování Ality na Disney+?

03.01.2021

Režisér Robert Rodriguez zakončil rok 2020 poměrně úspěšně. Jeho epizoda Star Wars seriálu The Mandalorian sklidila samou chválu, následně jsme dozvěděli, že bude produkovat (a nejspíš i částečně… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Třetí drak letí k rekordním ziskům

Třetí drak letí k rekordním ziskům

25.02.2019

Třetí a závěrečný snímek trilogie Jak vycvičit draka o minulém víkendu konečně přistál v kinech a jak už je nyní jasné, bude z toho rekordní rozlučka. Jak vycvičit draka 3 totiž za víkend v Americe… (více)

Reklama

Reklama